Αλλαγές στον τρόπο που συναλλάσσεται ο πολίτης με το Δημόσιο αλλά και στην επικοινωνία των δημόσιων υπηρεσιών μεταξύ τους, φέρνει ο νέος Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Κώδικας, που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μέσα στην επόμενη εβδομάδα, συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, και φέρνει τρεις σημαντικές αλλαγές στην επικοινωνία του Δημοσίου με τους πολίτες:

1. Την κατάργηση του φαξ στο Δημόσιο, με στόχο αυτό να γίνει εντός του 2020.

2. Την υποχρέωση του Δημοσίου να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τους πολίτες.

Για τον σκοπό αυτό, δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, που θα είναι εγκατεστημένο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έτσι, το Δημόσιο θα αποκτήσει την αναγκαία και μοναδική πηγή πληροφόρησης.

3. Την υποχρέωση δημόσιων υπηρεσιών όχι μόνο να συντάσσουν, αλλά και να εκδίδουν δημόσια έγγραφα ηλεκτρονικά, κάνοντας χρήση της ψηφιακής υπογραφής ή σφραγίδας. Την ίδια δυνατότητα θα έχουν πολίτες κι επιχειρήσεις.

Για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, συγκρότησε ειδική ομάδα με συντονιστή τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδα Χριστόπουλο, ενώ ενεργή συμμετοχή έχει και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.