Τη Δευτέρα οι ευρωβουλευτές εξέτασαν με τους επιτρόπους Dombrovskis και Gentiloni τα μέτρα που προτείνουν για την αντιμετώπιση της επικείμενης οικονομικής κρίσης.

Κατά την έναρξη της συζήτησης στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, η πρόεδρός της Irene Tinagli (Σοσιαλιστές, Ιταλία) τόνισε ότι αν και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ευπρόσδεκτα, απαιτούνται περισσότερα, ειδικά χρηματοδότηση μέσω νέων πόρων. «Το διακύβευμα δεν είναι μόνο η αλληλεγγύη», είπε η κα. Tinagli, εξηγώντας ότι «οι αποκλίσεις που διακινδυνεύουμε να εμφανιστούν είναι πιθανό να ασκήσουν πιέσεις χωρίς προηγούμενο στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Οι αποκλίσεις που διαφαίνονται στον ορίζοντα τονίστηκαν τόσο από τον κ. Dombrovskis όσο και από τον κ. Gentiloni, οι οποίοι συμφώνησαν ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα ενίσχυσης των περιοχών και των χωρών που πλήττονται περισσότερο.

Σημασία στη λεπτομέρεια

Αρκετοί ευρωβουλευτές ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για το πώς σχεδιάζεται η αλληλεπίδραση μεταξύ του μακροπροθέσμου προϋπολογισμού της ΕΕ και του ταμείου ανάκαμψης που συζητείται, ειδικά όσον αφορά το ακριβές ύψος της χρηματοδότησής του από εισφορές. Τέθηκαν επίσης ερωτήματα όσον αφορά το μηχανισμό με τον οποίο θα υπολογιστεί ο καταμερισμός των χρημάτων μεταξύ των κρατών μελών.

Να βρεθεί κοινός τόπος

Κάποιοι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι ανησυχούν σχετικά με την αναπόφευκτη αμοιβαιοποίηση του χρέους στην ΕΕ μέσω των μέτρων που εξετάζονται, όποια μορφή και να πάρει αυτή. Από την άλλη, πολλοί αντέτειναν ότι οι ιδέες που έχουν προταθεί δεν φαίνονται να είναι χρήσιμες ή αξιόπιστες. Το πρόβλημα της αξιοπιστίας τους συνίσταται στην πιθανή αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από επενδυτές στον ιδιωτικό τομέα εν μέσω κρίσης, ενώ της χρησιμότητας αφορά την προοπτική λήψης κι άλλων δανείων από ήδη υπερχρεωμένες χώρες.

Άπλετο φως για την ενίσχυση των εσόδων από τη φορολογία

Κάποιοι ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη, η οποία είναι τώρα επιτακτικότερη από ποτέ, να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ κάνει ό,τι είναι εφικτό για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουν τα κράτη μέλη περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του COVID-19.