Η κυβέρνηση στην ΠΝΠ 13-4-2020 (άρθρο 70) συμπεριέλαβε και τις σχολικές εκδρομές χωρίς να λάβει υπόψη της ένα σύνολο περιπτώσεων.
Πιο συγκεκριμένα, με τη συγκεκριμένη ΠΝΠ:

Κανένας δε γνωρίζει αν την επόμενη/ες σχολική χρονιά/ές θα πραγματοποιηθούν εκδρομές και με ποιες προϋποθέσεις (αν θα γίνονται μετακινήσεις και πως, αν θα μπορούν να μπουν τρία ή και τέσσερα άτομα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, αν τα λεωφορεία θα επιτρέπεται να είναι γεμάτα, αν το τελικό κόστος των εκδρομών εκτιναχθεί στα ύψη, αν οι γονείς θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να συμμετέχουν σε αυτές, αν επιλεγούν οι ίδιοι προορισμοί εκδρομών).


Για την πραγματοποίηση εκδρομών με διανυκτέρευση η νομοθεσία προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού. Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν το πρακτορείο το οποίο οφείλει τα χρήματα να μη μειοδοτήσει σε επόμενο διαγωνισμό και άρα να μην εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις.
Στο επίπεδο του Γενικού Λυκείου δεν είναι σίγουρο ότι οι μαθητές, της όποιας τάξης, θα είναι στο ίδιο σχολείο την επόμενη/ες χρονιά/ές (με δεδομένο ότι για να πάρουν πίσω τα χρήματα τους θα πρέπει να περιμένουν 18 μήνες), επειδή μπορεί να έχουν αποφοιτήσει ή αλλάξει σχολείο.
Ήδη υπάρχουν πρακτορεία που αρνούνται την επιστροφή χρημάτων/ voucher. Την ίδια στιγμή υπάρχουν χιλιάδες γονείς που έχουν πληρώσει από το υστέρημα τους για την συμμετοχή των παιδιών τους στις εκδρομές των σχολείων. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύση μεριμνώντας για την πλήρη αποζημίωση για τα χρήματα που έχουν καταβληθεί για εκδρομές οι οποίες ακυρώθηκαν. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί το κόστος από την αναστολή έως και ακύρωση των εκδρομών να φορτώνεται στις πλάτες των οικογενειών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την πλήρη αποζημίωση των οικογενειών για τα χρήματα που έχουν καταβάλλει, για εκδρομές οι οποίες τελικά ακυρώθηκαν λόγω της έκτακτης κατάστασης.