Συνεδριάσεις επιτροπών και πολιτικών ομάδων, Βρυξέλλες

Διάσκεψη των Προέδρων. Ο πρόεδρος του ΕΚ Sassoli και οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων θα συζητήσουν με την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021 και τη νέα πρόταση για τον μακροχρόνιο προϋπολογισμό της ΕΕ (ΠΔΠ) (Τρίτη).

Ενημέρωση για τον COVID-19. Η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θα ενημερώσει την επιτροπή του ΕΚ για το Περιβάλλον, τη Δημόσια Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων σχετικά με το έργο του ECDC για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας έκθεσης εκτίμησης κινδύνου και της έκθεσης για τους τρόπους μείωσης της μετάδοσης του ιού στις δημόσιες μεταφορές (Δευτέρα).

Δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των δικαιούχων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η επιτροπή Προϋπολογισμών θα διεξάγει ψηφοφορία αναφορικά με το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την επέκταση όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων πέραν του 2020, έτσι ώστε οι περιφέρειες, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη από την ΕΕ, αν δεν επιτευχθεί εγκαίρως συμφωνία για τον μακροχρόνιο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. Ο φάκελος εμπίπτει στη διαδικασία νομοθετικής πρωτοβουλίας, που σημαίνει ότι η Επιτροπή οφείλει να ανταποκριθεί (Δευτέρα).

Ασφάλεια, μετανάστευση και ιδιωτικότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η επιτροπή του ΕΚ για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις θα συζητήσει με την Επίτροπο Johansson πώς οι πολιτικές εσωτερικών υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της Σένγκεν, της ασφάλειας, του ασύλου και της μετανάστευσης, επηρεάζονται από την αντίδραση της ΕΕ στην κρίση του COVID-19. Σε ξεχωριστή συζήτηση με ειδικούς για την προστασία δεδομένων, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τη χρήση των προσωπικών δεδομένων στη μάχη κατά της πανδημίας (Πέμπτη).

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στο ERASMUS, τα ΜΜΕ και τον καλλιτεχνικό τομέα. Η επιτροπή του ΕΚ για τον Πολιτισμό και την Παιδεία θα συζητήσει με τους επιτρόπους Gabriel και Breton τον αντίκτυπο της κρίσης του COVID-19 στους σπουδαστές του προγράμματος ERASMUS+, τα μέσα ενημέρωσης και τον καλλιτεχνικό τομέα. Η συζήτηση θα λάβει χώρα σε συνέχεια επιστολής που είχε στείλει η επιτροπή του ΕΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός ad-hoc χρηματοδοτικού εργαλείου για τον τομέα του πολιτισμού και ενός έκτακτου ταμείου για τη στήριξη των μέσων ενημέρωσης (Δευτέρα).

Ο ρόλος των ψηφιακών τεχνολογιών στην καταπολέμηση της κρίσης του COVID-19. Η επιτροπή του ΕΚ για την Εσωτερική Αγορά και την Προστασία των Καταναλωτών θα συζητήσει με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Vestager τα μέτρα της ΕΕ για την καταπολέμηση της κρίσης του COVID-19 και τους τρόπους με τους οποίους ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη (Δευτέρα).

Νομοθετική πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η επιτροπή για την Εσωτερική Αγορά και η επιτροπή για τα Νομικά Θέματα θα συζητήσουν το πρώτο σχέδιο συστάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πώς οι ψηφιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών πλατφορμών, θα πρέπει να ρυθμιστούν στη μελλοντική νομοθετική πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Δευτέρα και Πέμπτη, αντίστοιχα).

Προετοιμασίες για την Ολομέλεια. Οι πολιτικές ομάδες προετοιμάζονται για τη σύνοδο ολομέλειας του ΕΚ που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 13-16 Μαΐου, δίνοντας έμφαση στην αναμενόμενη νέα πρόταση για τον μακροχρόνιο προϋπολογισμό της ΕΕ (ΠΔΠ) και στο σχέδιο για την ανάκαμψη της ΕΕ, όπως επίσης και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Απριλίου, τα οποία θα παρουσιαστούν από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Michel. Θα συζητήσουν επίσης τις ψηφοφορίες που θα λάβουν χώρα για ζητήματα προϋπολογισμού (απαλλαγή 2018, προϋπολογισμός 2021) και τη δημιουργία πλάνου έκτακτης ανάγκης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Άλλα θέματα που πιθανόν θα συζητηθούν από τις πολιτικές ομάδες είναι ο αντίκτυπος του COVID-19 στις εξωτερικές υποθέσεις, το κράτος δικαίου και η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Ημέρα της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιορτάζει την Ημέρα της Ευρώπης και την 70ή επέτειο από την υπογραφή της Διακήρυξης Schuman, ανοίγοντας ψηφιακά τις πόρτες του στους πολίτες στα πλαίσια της φιλοσοφίας “Μένουμε Σπίτι”. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα μεταδοθούν από τα κανάλια πολυμέσων του ΕΚ. Φέτος στο επίκεντρο βρίσκονται οι Ευρωπαίοι πολίτες, ιδιαίτερα όσοι βοηθούν άμεσα στην αντιμετώπιση της κρίσης, όπως επίσης και η ενημέρωση των πολιτών και η έναρξη διαλόγου για την αλληλεγγύη της ΕΕ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 (Σάββατο).