Το edessanews καθημερινά θα ζητά τις απόψεις από επιχειρήσεις, ανθρώπους της αγοράς αλλά και από δημόσια πρόσωπα για το πως βίωσαν τον κορωνοϊό αλλά και πως βλέπουν την τοπική οικονομία μας μετά και το άνοιγμα των καταστημάτων της εστίασης.

Σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον αντιδήμαρχο Βεγορίτιδας και Πρόεδρο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Έδεσσας Μούκα Σωτήρη. Ο Σωτήρης επίσης ασχολείται με μεταλλικές κατασκευές και περιφράξεις με το κατάστημά του να το έχει επί την Στρατού!
Σε μίαν άλλη οδό, επί της Ηφαιστίωνος, βρίσκεται το πολύ γνωστό φωτογραφείο “Ευθυμιάδης”. Ο Δημήτρης πέραν από συνεπής, ευέλικτος, που έχει ηψηλή την αισθηση του επαγγελματισμού είναι και εξαιρετικός άνθρωπος.

Ας δούμε όμως τι μας απάντησαν

Δημήτρης Ευθυμιάδης

Η περίοδος του COVID-19 η αλλιώς κορωνοϊός ήταν κάτι που αντιμετωπίζαμε για πρώτη φορά που μέχρι τώρα το βλέπαμε μόνον σε ταινίες του Χόλυγουντ και τώρα έγινε πραγματικότητα και το ζούμε. Το μόνο καλό ήταν ότι βρέθηκα με την οικογένειά μου για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί, διότι με την δουλειά μου, που είναι καθημερινές και Σαββατοκύριακα, δεν είχαμε τον χρόνο να είμαστε μαζί. Όπως όλοι, έτσι και η οικογένειά μου μείνάμε σπίτι, φυσικά υπήρξε κάποιο μούδιασμα στην αρχή γιατί ήταν κάτι άγνωστο. Μετά όμως, και βλέποντας τα πράγματα να εξελίσσονται ομαλά σιγά-σιγά βγαίναμε έξω όπως νομίζω κάναμε όλοι μας.
Για την επιχείρησή μου ήταν περίεργη η κατάσταση και πρωτόγνωρη όπως σε όλους μας. Ο λόγος ήταν ότι πολλοί είχαν χάσει τα χαρτιά τους και χρειαζόντουσαν φωτογραφίες. Έτσι, έπειτα από επικοινωνία με e-mail και μέσου site – fb αλλά και τηλεφώνου κλείναμε το ραντεβού, ανοίγαμε το μαγαζί και με όλα τα απαραίτητα μέσα προφύλαξης του πελάτη και από πλευράς μου ερχόμουν στο κατάστημα και τους εξυπηρετούσα.

Μετά από 10 χρόνια κρίσης αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα, αυτή η επιδημία, για τον λόγο του ότι 2 μήνες είμασταν κλειστοί. Με το άνοιγμα της αγοράς πιστεύω ότι θα βρούμε τους νέους μας ρυθμούς, με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μετρά. Έτσι και η οικονομία τώρα στην αρχή είναι στα χαμένα αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα βρει τον βηματισμό της και θα προχωρήσουμε και πάλι κανονικά. Χρειάζεται υπομονή και θέληση από όλους μας. Και από τους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά όσο είναι περισσότερο.

Σωτήρης Μούκας

Συνέβη κάτι πρωτόγνωρο στη ζωή όλων μας τους τελευταίους μήνες και φυσικά αναφέρομαι στην πανδημία και στις επιπτώσεις που είχε αυτή στη ζωή μας. Πέρα από την ψυχολογία μας η οποία σίγουρα επηρεάστηκε καθώς βρεθήκαμε σε συνθήκες εγκλεισμού, η δική μου καθημερινότητα παρέμεινε σχεδόν η ίδια. Θα μπορούσα να πω ότι η όρεξη για να προσφέρω με τον τρόπο μου σε αυτό το φαινόμενο της πανδημίας μου δημιούργησε περαιτέρω ασχολίες μέσα στην ημέρα. Γενικά στόχος όλου του δήμου ήταν η πρόληψη και προσπάθησα να συνεισφέρω και εγώ σε αυτό το έργο με ιδέες και πράξεις ως αντιδήμαρχος. Νομίζω ότι καταφέραμε πολλά! Συντόνισαμε την ασφάλεια των πολιτών του δήμου αλλά και ως πρόεδρος της δευτεροβάθμιας ασχολήθηκα αρκετά και με την ασφάλεια των μαθητών όπου θα επεστραφαν στα σχολεία. Βέβαια πάντα συνειδοτοποιημένα! Από την άλλη πλευρά, πέραν της αρμοδιότητάς μου στον Δήμο, είχα να ασχοληθώ και με την κύρια δουλειά μου, η οποία έχει να κάνει με περιφράξεις και μεταλλικές κατασκευές, στην οποία μπορώ να πω ότι δεν είχα επιπτώσεις λόγω της πανδημίας. Συνέχισα να δουλεύω λίγο πιο απομονωμένα και με περισσότερη προσοχή.

Σίγουρα η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη και η προσαρμογή μας στις συνήθειές μας θα αργήσει. Ωστόσο ευελπιστώ να μην επηρεαστεί πολύ η τοπική οικονομία μας. Γενικά έχω την αίσθηση ότι μετά από όλο αυτό θα γίνουμε περισσότερο τοπικιστικές. Θα στηρίζουμε περισσότερο τα μαγαζιά της πόλης. Εξάλλου αυτό είναι κάτι το οποίο λέω και στηρίζω τόσα χρόνια. Με αυόον τον τρόπο ο καθένας μας θα βοηθήσει την τοπική οικονομία να επανέλθει στην “μετά κορωνοιού εποχή”. Όλα τα καταστήματα συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης δυστυχώς έχασαν κερδοφόρους μήνες από τον τζίρο τους. Ωστόσο ο χρόνος είναι μπροστά μας για να βοηθήσουμε όλοι μας να καλυφθεί κάπως το κενό.