‘Δεν πρόκειται για δική μου επινόηση’

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στη «φιλολογία», όπως είπε, για τον τρόπο καταγραφής των νεκρών από τον κορωνοϊό, λέγοντας ότι δεν έχουμε εφεύρει τρόπο στην Ελλάδα, αλλά ακολουθούμε τα διεθνή πρότυπα.

Αναφορικά με τον τρόπο καταγραφής των θανάτων, ο κ. Τσιόδρας στην καθημερινή ενημέρωση του κορωνοϊού, είπε αρχικά ότι η ταξινόμηση τους γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. «Δεν πρόκειται για δική μου επινόηση» τόνισε.

«Το να έχεις Covid δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πεθαίνεις από το Covid. Εμείς το καταγράφαμε σαν να πεθαίνεις από Covid, το βάζαμε δηλαδή μέσα στην κοινή δεξαμενή. Και νομίζω είμαστε σωστοί που το κάναμε αυτό», είπε σε προηγούμενη ενημέρωση.

Σήμερα αναφέρθηκε σε αυτό λέγοντας: “Οποιοσδήποτε θάνατος με συγκεκριμένα κριτήρια δεν μπορεί να αποδοθεί πουθενά άλλου και στη χώρα μας δεν υπήρξε υποεκτίμηση των θανάτων”, ξεκαθάρισε σήμερα.

“Οι Ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα δεν υπεισέρχονται στο εάν συνέβαλε πολύ ή λίγο ο κορωνοϊός σε κάποιον θάνατο. Ακολουθούμε την επιστημονική τακτική. Δεν εξυπηρετούμε σκοπιμότητες”, τόνισε.

Όπως εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, υπάρχει ομάδα επιστημόνων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία μελετά και κάνει τις μαθηματικές εκτιμήσεις, οι οποίες φυσικά βασίζονται σε πολλά δεδομένα.