Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο σ. Κώστας Γαβρόγλου, πανεπιστημιακός και πρώην υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο σ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης εκπαιδευτικός και πρώην υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η σ. Θ. Τζάκρη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν. Πέλλας, σ. η Γνωσούλα Χαιλατζίδου, εκπαιδευτικός και μέλος του Οργανωτικού Γραφείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο σ. Πέτρος Γάγκλιου Συντονιστής της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ν. Πέλλας, καθώς και εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Ν.Πέλλας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το προς ψήφιση νομοσχέδιο για την Παιδεία, του οποίου ο συντηρητικός, αναχρονιστικός και ταξικός χαρακτήρας, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, θέτει εμπόδια στην πραγματική μόρφωση της νέας γενιάς και σηματοδοτεί οπισθοδρόμηση σε αλήστου μνήμης ανισότητες, διαχωρισμούς και αποκλεισμούς μεταξύ παιδιών και σχολικών μονάδων. Τονίστηκαν τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, τα κατώτερα οικονομικά στρώματα στην προσπάθειά τους να μορφώσουν τα παιδιά τους, καθώς με σωρεία νεοφιλελεύθερων επινοήσεων εξασφαλίζεται μαθητική διαρροή και πραγματοποιείται το όραμά αυτής της Κυβέρνησης για ταξική εκπαίδευση.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εντολή της υπουργού Παιδείας για βιντεοσκόπηση από τους εκπαιδευτικούς του μαθήματος από τη φυσική τάξη και μετάδοσής του μέσω διαδικτύου στους μαθητές που δεν θα προσέλθουν στα σχολεία. Το μέτρο αυτό τονίστηκε πως απειλεί το δεσμό και τη σχέση εμπιστοσύνης του εκπαιδευτικού με τον ανήλικο μαθητή. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο δεν είχε διανοηθεί να εφαρμόσει κανένας υπουργός Παιδείας, σε καμία ελληνική κυβέρνηση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Απασχολεί επίσης τους εκπαιδευτικούς και καταδικάζουν την ακραία πρόταση της κ. Κεραμέως για το θεσμό του καθηγητή εμπιστοσύνης. Δεν είναι τυχαίο το ότι το 90% των συμμετεχόντων στη Δημόσια Διαβούλευση τον καταδικάζουν όπως καταδικάζουν και όλα τα άλλα επίμαχα άρθρα.
Επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι ενστάσεις, οι επιφυλάξεις καθώς και οι έντονες ανησυχίες των εκπαιδευτικών για την απουσία πρότερων και συστηματικών διαγνωστικών ελέγχων μαθητών και εκπαιδευτικών, πριν την επιστροφή τους στα σχολεία εν τω μέσω της υγειονομικής κρίσης, όπως και η απουσία κάθε δέσμευσης της κυβέρνησης για δωρεάν παροχή σε εκπαιδευτικούς και μαθητές των προβλεπόμενων μέσων προστασίας αλλά και οι σοβαρές ανεπάρκειες σε επίπεδο σχολικών υποδομών – ειδικά στο πεδίο της καθαριότητας.
Μέσα από τις τοποθετήσεις, τους προβληματισμούς και τις εκτιμήσεις τους οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η Υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια φορά ακόμα προχώρησαν σε μια πρόχειρη, πολιτική απόφαση για βεβιασμένη επαναλειτουργία των σχολείων, που γεννά σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η απειλή στην υγεία των εκπαιδευτικών, των παιδιών και των οικογενειών τους, με ασήμαντο στην πράξη παιδαγωγικό κέρδος, για δημιουργία εντυπώσεων και μόνο.
Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές του νομού μας πρέπει να αντιληφθούν πως αυτή η Κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταργεί οτιδήποτε προοδευτικό κληρονόμησε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με προτεραιότητα στις δεξιότητες ακυρώνει ότι αποτελεί πραγματική δωρεάν δημόσια και αταξική Παιδεία.
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν.Πέλλας.