Ευοδώθηκαν οι συνεχείς και επισταμένες προσπάθειες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη για άνοιγμα της αγοράς της Ταϊλάνδης στο ελληνικό ακτινίδιο δίνοντας έτσι μία νέα σημαντική ώθηση στην εξαγωγή του σημαντικού αυτού αγροτικού προϊόντος της πατρίδας μας.

Σύμφωνα με απόφαση του κράτους της Ταϊλάνδης η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 28 Απριλίου, επιτρέπεται στους Έλληνες προμηθευτές να εξάγουν τα ακτινίδια τους στη χώρα αυτή της Άπω Ανατολής με πληθυσμό 70 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στη σχετική απόφαση περιγράφονται οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της Ταϊλάνδης για το ελληνικό ακτινίδιο, μεταξύ των οποίων είναι και η καταγραφή των παραγωγών και οπωρώνων αλλά και των συσκευαστηρίων που θα γίνεται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές της.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2019 κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας της Ταϊλάνδης (DoA) επισκέφθηκε την Ελλάδα με σκοπό να διαπιστώσει από κοντά το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των ελληνικών οπωρώνων ακτινιδίου καθώς και την αξιολόγηση της επάρκειας των φυτοϋγειονομικών ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγής ακτινιδίου από τον οπωρώνα έως και το συσκευαστήριο.

Τότε, οι Ταϊλανδοί εκπρόσωποι είχαν εκφράσει την απόλυτη ικανοποίησή τους από τις επισκέψεις στα συσκευαστήρια, τους οπωρώνες και από τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της Ελλάδος και διαβεβαίωσαν ότι οι προϋποθέσεις που θέτει το πρωτόκολλο τους για εξαγωγή στη χώρα τους πληρούνται.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή τονίζοντας ότι επιβραβεύθηκαν οι άοκνες προσπάθειες αφενός των Υπηρεσιών του Υπουργείου, αφετέρου των Ελλήνων παραγωγών ακτινιδίου, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για το άνοιγμα και άλλων αγορών με σκοπό την προώθηση των εξαιρετικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων.