Στην πλατεία Δημοκρατίας της Σκύδρας ( απέναντι από το Δημαρχείο) η Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ πραγματοποίησε ανοικτή σύσκεψη για τις εξελίξεις και τις Θέσεις του ΚΚΕ με κύριο σύνθημα : «ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ – ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ».

Στη σύσκεψη αυτή υπήρξε καλή συμμετοχή κόσμου, με αφορμή την αρχική τοποθέτηση από μέρους της Τομ.Επιτροπής από τον Σουμελίδη Γιάννη, μέλος του Τομ.Γραφείου Πέλλας του ΚΚΕ, έγιναν πολλά ερωτήματα σχετικά με πλευρές των θέσεων του Κόμματος ( κύρια για την αγροτική πολιτική του Κόμματος, που αφορούν κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές παραγωγού, απλήρωτες ζημιές από τον ΕΛΓΑ, έλλειψη έργων υποδομής, κ.ά., για τις ελλείψεις των Νοσοκο-μείων Έδεσσας & Γιαννιτσών στη Πέλλα, για το σύνθημα «πειθαρχημένοι – απείθαρχοι»), όπως υπήρξαν και τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων στη σύσκεψη.

Στη σύντομη ομιλία του ο Γιάννης Σουμελίδης ανέφερε ανάμεσα σε άλλα :
«Ήρθαμε σήμερα να συζητήσουμε για την πρωτόγνωρη πανδημία παγκόσμια, αλλά και στη χώρα μας. Κυρίως όμως να συζητήσουμε για την «επόμενη μέρα». Είναι γνωστά όσα περάσαμε με την μεταδοτικότητα του ιού και τα αναγκαία μέτρα προστασίας ( ανθρώπινα θύματα, κλείσιμο σχολείων, απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο εμπορικών & καταστημάτων εστίασης, καραντίνα ολόκληρων περιοχών, κλπ. ). Παράλληλα είχαμε και εφαρμογή μέτρων ενάντια σε εργαζόμενους ( 140.000 απολύσεις τον Μάρτη, 40.000 τον Απρίλη, μειώσεις μισθών, ελαστικοποίηση εργάσιμου χρόνου, εργασία από το σπίτι χωρίς ωράριο και με παρακολούθηση από το αφεντικό, καταγγελίες συμβάσεων εργασίας, κ.ά.). Οι υποχρεώσεις βέβαια των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών δε σταμάτησαν ούτε λεπτό ( εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΔΕΗ, κλπ.).

Όλο αυτό το διάστημα από την κυβέρνηση της ΝΔ και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ κυριάρχησε ο όρος της «ατομικής ευθύνης», παραβλέποντας τις τεράστιες ευθύνες της Πολιτείας για το ξεχαρβαλω-μένο σύστημα υγείας, το κλείσιμο κλινικών & ΜΕΘ και στα Νοσοκομεία της Πέλλας, τα κενά σε γιατρούς & νοσηλευτικό προσωπικό, κλείσιμο ολόκληρων Νοσοκομείων. Και όλα αυτά από όλες τις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν ( ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ ) εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τις κατευθύνσεις τις ΕΕ για αποδυνάμωση του Δημόσιου Τομέα παροχής υγείας και την παράδοσή τους στους ιδιώτες επιχειρηματίες. Αυτοί, που υποκριτικά χειροκροτούσαν τους ήρωες της δημόσιας υγείας, δεν ήταν άλλοι από αυτούς που απέλυαν γιατρούς & νοσηλευτικό προσωπικό με τις εντολές της ΕΕ ( π.χ. ο τότε υπουργός υγείας το 2013 & σημερινός υπουργός ανάπτυξης της ΝΔ Α.Γεωργιάδης ).


Ανάλογες οι καταστάσεις στην υγεία στις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες ( Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, ΗΠΑ , όπου είχαμε και τραγικότερες συνέπειες από την κατεδάφιση του δημόσιου συστήματος παροχής υγείας. Στην ίδια κατάσταση και οι εμπορικές διαμάχες των πολυεθνικών στο χώρο του φαρμάκου για το ποιος θα διασφαλίσει την παραγωγή εμβολίου και φαρμάκου θεραπείας αποκομίζοντας τεράστια κέρδη «κλέβοντας την πατέντα» από τους ανταγωνιστές και όχι συνεργαζόμενοι επιστημονικά μεταξύ τους ( βλέπε την ανάμειξη του κ.Τράμπ στην εξαγορά των ερευνών Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου ).

Σαν ΚΚΕ όλο αυτό το διάστημα φυσικά και δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια. Αναδείξαμε το σύνθημα «ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ – ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ !» ενημερώνοντας το Λαό μας για το ποιος ευθύνεται για τη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, μαζί με τους νοσοκομεια-κούς αναδείξαμε τα τεράστια κενά & τις ελλείψεις, ήμασταν δίπλα στους εργαζόμενους που ήταν εκτεθειμένοι καθημερινά στον κίνδυνο στα Σούπερ-Μάρκετ, ενώ τα κέρδη των αφεντικών αυγάταιναν, δίπλα στους εργαζόμενους στους Δήμους & τις Περιφέρειες, στους εργαζόμενους των εργοστασίων, στα σώματα ασφαλείας, κλπ., που σήκωσαν όλο το βάρος της προστασίας του Λαού. Ήμασταν μαζί με τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους και στις κινητοποιήσεις που έγιναν και στην Πέλλα ( Νοσοκομεία, Σούπερ-Μάρκετ, εργοστάσια Κρόνος, Σέξτος ) ενημερώνοντας για την
ανάγκη τήρησης από τους εργοδότες των απαραίτητων μέτρων προστασίας των εργαζομένων.

Σαν ΚΚΕ καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις διασφάλισης της υγείας του Λαού μας ( επίτα-ξη Ιδιωτικών Κλινικών & Ιδιωτικών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, επίταξη ιδιωτικών ιατρικών εργαστηρίων, κ.ά. ). Φυσικά η κυβέρνηση αντί γι’αυτά ουσιαστικά «αγόρασε» με πλούσιο αντίτιμο αυτές τις υπηρεσίες. Επιπλέον προσπάθησε στα πλαίσια της ΕΕ την έκδοση του περίφημου «ευρωομόλογου», ενός δανείου δηλαδή για την εκκίνηση της οικονομίας με την στήριξη των επιχειρήσεων. Και ποιος θα τα πλήρωνε και αυτό ; Και βέβαια πάλι ο λαός μας με μειώσεις μισθών & εισοδημάτων και αυξημένη νέα φορολογία. Αυτός ο λαός ( εργαζόμενοι, μικροί μαγαζάτορες, μικροί επαγγελματίες ) που έχασαν τόσα πολλά μέσα στην πανδημία. Υπήρξαν βέβαια και ορισμένοι που την ίδια περίοδο κυριολεκτικά θησαύρισαν χωρίς να μοιράσουν – φυσικά – τα κέρδη τους με τους εργαζόμενους τους, όπως π.χ. οι ιδιοκτήτες Σούπερ-Μάρκετ.

Τι μας θυμίζει όλο αυτό; Ποια πραγματικά είναι η αιτία;

Για μας είναι ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζουμε μια νέα παγκόσμια μεγαλύτερη οικονομική κρίση του Καπιταλιστικού Συστήματος. Είναι συνέχεια της παραδοχής μεγάλων καπιταλιστικών χωρών όλο το προηγούμενο διάστημα ( Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ ), που μιλούσαν για επιβράδυνση των οικονομιών τους με βάση και τα στοιχεία των διεθνών οικονομικών οργανισμών. Επόμενα ο κορονοϊός αποτελεί το άλλοθί τους για να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες της νέας οικονομικής κρίσης τους, αλλά και για να ξαναρίξουν τα βάρη της στους λαούς. Και, όπως συμβαίνει σε κάθε οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, έρχονται στο προσκήνιο και εντείνονται μεγάλες κόντρες μεταξύ των αστικών τάξεων όλων των χωρών για το ξαναμοίρασμα των παγκό-σμιων πηγών πλούτου με όλα τα μέσα. Αυτό συμβαίνει και στην περιοχή μας, όπου στην Ανατολι-κή Μεσόγειο συνωστίζονται πολλές στρατιωτικές δυνάμεις με σκοπό το να καρπωθούν τον τεράστιο πλούτο από τις πηγές ενέργειας της θαλάσσιας αυτής περιοχής.
Γι’αυτό ακριβώς και η όξυνση των σχέσεών μας με τη γείτονα Τουρκία ( συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο, διαμάχες στον Έβρο ) με την παρέμβαση για μια ακόμη φορά των μεγάλων διεθνών συμφερόντων για το μοίρασμα ή την συνεκμετάλλευση του πλούτου αυτού της περιοχής. Και βέβαια τώρα ο λαός μας αντιλαμβάνεται καλύτερα τη θέση του ΚΚΕ για τον ρόλο των«συμμάχων» μας σε ΕΕ & ΝΑΤΟ σε κρίσιμες στιγμές, που «βγάζουν την ουρά τους απ’έξω» και φυσικά ποτέ δεν μας παρείχαν καμία εγγύηση, καμία ασφάλεια, καμία βοήθεια, μιας και νοιάζονταν πάντα και μόνο για τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή. Οι ελληνικές κυβερνήσεις συνεχί-ζουν βέβαια να δίνουν δις ευρώ γι’αυτές τις λυκοσυμμαχίες.

Το μήνυμά μας σαν ΚΚΕ στους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα της χώρας μας είναι ξεκάθαρο : Χρειάζεται επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός από τα λόγια των κρατούντων, πρέπει να είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μη πληρώσουμε ξανά τη νέα κρίση.
Μόνο με το δυνάμωμα της οργάνωσης όλων, με το δυνάμωμα του αγωνιστικού κινήματος εργαζομένων, μικρομεσαίων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας, με δυνάμωμα των Σωματείων εργαζομένων, των Αγροτικών Συλλόγων, των Συλλόγων Επαγγελματιών-Βιοτεχνών, των Φοιτητικών Συλλόγων, δείχνοντας εμπιστοσύνη και στηρίζοντας το ΚΚΕ, να αντισταθούμε στις προσπάθειες να φορτωθεί για μια ακόμη φορά το βαρύ τίμημα όλης αυτής της νέας κρίσης και πάλι στις πλάτες του λαού μας», έκλεισε την τοποθέτησή του ο Γιάννης Σουμελίδης.

Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ