(φαρμακεία, είδη δώρων, αρτοποιεία, ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, κομμωτήρια, κουρεία, επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, παντοπωλεία, περίπτερα, πωλητές λαϊκών αγορών, ταξί, κ.λ.π.)!
• ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Την απόλυτη δικαίωση του Γιώργου Καρασμάνη στον αγώνα που από την πρώτη στιγμή και σε όλα τα επίπεδα έδωσε για τη στήριξη όλων των επαγγελματιών, εμπόρων και καταστηματαρχών μικρών ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζόμενους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, επισφράγισε η παρουσία και τοποθέτησή του στην τελευταία μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής, Εμπορίου και Οικονομικών της Βουλής με αντικείμενο την ενημέρωση για την πορεία ενίσχυσης της ρευστότητας των Επιχειρήσεων.


Ο πρώην Υπουργός υπογράμμισε κατ’ αρχήν την αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων στην αντιμετώπιση των δυσμενέστατων πρωτόγνωρων συνθηκών που, με την ανταπόκριση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών, κατέστησαν τη χώρα μας παράδειγμα σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και, βέβαια, στα στοχευμένα δημοσιονομικά μέτρα για την ουσιαστική στήριξη επαγγελματιών και εργαζομένων μπροστά στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε το αναγκαστικό lockdown.
Επικεντρώθηκε δε στο ζήτημα της επιστρεπτέας προκαταβολής το οποίο θεωρεί ως το σημαντικότερο μέσο στήριξης, ειδικότερα για τις μικρές ατομικές επιχειρήσεις. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο ίδιος από την πρώτη στιγμή αποδύθηκε σε ένα συνεχή αγώνα με επανειλημμένες παρεμβάσεις στην Βουλή, σε τηλεδιασκέψεις, με αναφορές σε υπομνήματα αιτημάτων συλλογικών φορέων με τους οποίου ήταν σε συνεχή επαφή, με προσωπικές επιστολές και τηλεφωνικές επαφές με τα συναρμόδια Υπουργεία (Ανάπτυξης και Οικονομικών) αλλά και με τον Υφυπουργό κ. Σκυλακάκη, υπεύθυνο της δημοσιονομικής πολιτικής. Ειδικότερα για τον κ. Σκυλακάκη, υπογράμμισε τον άμεσο και απόλυτα θετικό τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε σε όλες τις συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις του, αλλά και στις προτάσεις που του κατέθετε!
Σε όλες τις επαφές του ο Γιώργος Καρασμάνης είχε επισημάνει εμφαντικά, ότι είναι επιτακτική ανάγκη και πρέπει πάση θυσία να συμπεριληφθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους. Στο αίτημα αυτό η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με τη ¨δεύτερη φάση¨ (στην ¨πρώτη φάση¨ είχαν συμπεριληφθεί τα νομικά σχήματα Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε) στην οποία συμπεριλήφθηκαν όλες οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους (παντοπωλεία, περίπτερα, φαρμακεία, είδη δώρων, αρτοποιεία, ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, κομμωτήρια, κουρεία, επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, πωλητές λαϊκών αγορών και κάθε είδους κατάστημα λιανικής που διαθέτει ταμειακή μηχανή). Όλες αυτές οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις εντάσσονται στην επιστρεπτέα προκαταβολή και πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους μέχρι και τις 26 Ιουνίου. Επίσης και οι ταξιτζήδες, είναι πλέον δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής – πέραν των 534 ευρώ!
Μ’ αυτόν τον τρόπο στηρίζεται πραγματικά και συνολικά η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, έμποροι και επαγγελματίες που κρατήθηκαν όρθιοι στην οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας και που, στο τρίμηνο της καταστροφικής πανδημίας αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους, τα ξανάνοιξαν, αλλά βλέπουν ακόμη τον καταναλωτή ¨κουμπωμένο¨ και γι’ αυτό έπρεπε να βοηθηθούν ουσιαστικά μέχρι να ανακάμψει η αγορά.
Ο Γιώργος Καρασμάνης μετέφερε στη χθεσινή τηλεσυνεδρίαση και ένα αίτημα συλλογικών φορέων: Η μείωση του φοιτητικού ενοικίου να επεκταθεί και για τα παιδιά – φοιτητές των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων, αίτημα το οποίο ο ίδιος έχει θέσει και παλαιότερα.
Ο πρώην Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ, επισημαίνοντας ότι επί σχεδόν τέσσερις μήνες παρακολουθεί από κοντά, διαπιστώνει καθυστέρηση στην έγκριση και εκταμίευση των δανείων και ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών. Υπογράμμισε μάλιστα ως ενδεικτικό παράδειγμα την περίπτωση επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην τροφοδοσία αγροτικών εφοδίων που έχει υποβάλλει τη σχετική αίτηση εδώ περισσότερο από τρεις μήνες – στην αρχή δηλαδή της καλλιεργητικής περιόδου – αλλά μόλις προ δεκαημέρου κλήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση, το δάνειο εγκρίθηκε, χρήματα όμως ακόμη δεν έχει πάρει, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για υποδειγματικής λειτουργίας επιχείρηση που πολλές φορές πιστώνει τους αγρότες για τα εφόδια με τα οποία τους προμηθεύει.
Αναφέρθηκε επίσης σε ένα ακόμη ¨εργαλείο¨ επιχειρηματικής ρευστότητας που είναι προς ψήφιση, δηλαδή ένα θεσμικό πλαίσιο ιδιωτικών εταιριών για μικροχρηματοδοτήσεις – δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ – χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις (υποθήκες κλπ) προς όσους δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Και τόνισε ότι θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό στήριξης του παραγωγικού ιστού και συνολικά της αγοράς με παράλληλη δημιουργία θέσεων εργασίας, που, άλλωστε, είναι και δεδομένη πρωταρχική στόχευση του κυβερνητικού οικονομικού σχεδιασμού.
24/06/2020