Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπής γυναίκας

Μαζί με συνεργό της τηλεφώνησαν στους 2 ηλικιωμένους προσποιούμενοι τους τραπεζικούς υπαλλήλους

Ζήτησαν χρήματα ώστε να μεσολαβήσουν για δήθεν επιστροφή αναδρομικών ποσών από συντάξεις και επιδόματα

Κατάφεραν και απέσπασαν 10.000 ευρώ και αποπειράθηκαν να αποσπάσουν ακόμα 8.800 ευρώ


Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης εξιχνιάστηκαν περιπτώσεις απάτης και απόπειρας απάτης που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες σε βάρος 2 ηλικιωμένων στην Πιερία. Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπής γυναίκας για τα αδικήματα της απάτης και απόπειρας απάτης.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, η γυναίκα μαζί με συνεργό της, τηλεφώνησαν σε ηλικιωμένη γυναίκα το μεσημέρι της 16ης Ιουνίου 2020 προσποιούμενοι τους τραπεζικούς υπαλλήλους και ισχυρίστηκαν ότι θα μεσολαβούσαν για δήθεν επιστροφή αναδρομικών ποσών ύψους 42.000 ευρώ από επιδόματα συγγενικού της προσώπου.

Με το πρόσχημα αυτό κατάφεραν και έπεισαν την γυναίκα να τους καταβάλλει το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ μέσω εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, το οποίο παρέλαβε η παραπάνω ημεδαπή γυναίκα.

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία εξαπάτησης τηλεφώνησαν το πρωί της 18ης Ιουνίου 2020 σε ηλικιωμένο άνδρα και αποπειράθηκαν να του αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 8.800 ευρώ, για δήθεν επιστροφή αναδρομικού ποσού από σύνταξη ύψους 28.000 ευρώ.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται για την ταυτοποίηση των στοιχείων ταυτότητας του συνεργού της, καθώς και για την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.

Με στόχο την πρόληψη και αποφυγή περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, συμβουλεύει:
• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι σας ζητούν χρήματα, για δήθεν επείγουσα ανάγκη συγγενικού/φιλικού σας προσώπου, όπως νοσηλεία σε νοσοκομείο ή για δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το συγγενικό σας πρόσωπο, που είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου, συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
• Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
• Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.
• Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
• Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
• Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Ενημερώστε φίλους, συγγενείς και κυρίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης.