Ο Γιώργος Καρασμάνης μετά την παρέμβασή από το Βήμα της Βουλής (4/6/20) για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, επιδόθηκε σε ένα μαραθώνιο συλλογής στοιχείων – ντοκουμέντων για το πραγματικό ύψος των ζημιών τους. Και με επιστολή του – συνοδευόμενη με τα παραπάνω στοιχεία – ζητεί από τον Υπουργό να προχωρήσει σε ακριβοδίκαιες και στοχευμένες αποζημιώσεις.

Ακολουθεί η επιστολή:
Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αρ. Πρωτ. 1560
ΠΕΛΛΑ 14/06/2020
Υπουργέ
Από την πρώτη στιγμή που ενέσκηψε το μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας, και των μέτρων που ορθώς ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης παρακολουθώ από κοντά τις συνέπειες και στους παραγωγούς των λαϊκών αγορών. Ειδικά το τελευταίο δεκαήμερο είμαι σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να διαπιστώσω και να συλλέξω στοιχεία για το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί.
Ενόψει λοιπόν της απόφασης για τις αποζημιώσεις των παραγωγών λαϊκών αγορών, θέλω να κάνω κάποιες επισημάνσεις που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν ώστε αυτή η απόφαση να καλύπτει το πραγματικό εύρος της απώλειας του εισοδήματός τους.
Στην κατηγορία των δεινά πληγέντων είναι οι καλλιεργητές θερμοκηπίων που λειτουργούν με καύσιμα για την πρωίμηση κηπευτικών όπως ντομάτες, αγγούρια, οι οποίοι βρέθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη αντιμέτωποι με τους περιορισμούς στον αριθμό των πάγκων στις λαϊκές ή – πολύ περισσότερο – με τον αποκλεισμό των μετακινήσεών τους από περιφέρεια σε περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί εξ αυτών δηλώνουν ότι για μήνες έχασαν τακτικούς πελάτες τους, και τους ξαναβλέπουν μόλις τώρα, μετά τη χαλάρωση των απαγορεύσεων.
Μια δεύτερη κατηγορία είναι εκείνοι που καλλιεργούν εξωχώραφα και θερμοκήπια με κηπευτικά όπως λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια, πράσα, ρεπάνια, σπανάκια, αντίδια, φρέσκα κρεμμύδια, πατζάρια κλπ. Εκείνη την περίοδο ήταν στο φουλ της παραγωγής με προγραμματισμένη τη διάθεσή της, αναγκάστηκαν όμως να οργώσουν τα χωράφια τους καθώς η σοδειά τους είχε πια οψιμίσει. Είναι χαρακτηριστικά τα δελτία που σου επισυνάπτω και αυτό που μου είπαν ότι έκαναν δυο μήνες να ξαναβρούν τους πελάτες τους.
Οι άνθρωποι αυτοί όπως και οι καλλιεργητές θερμοκηπίων με καύσιμα όλο το διάστημα των περιοριστικών μέτρων, αλλά και λόγω της επιφυλακτικότητας των καταναλωτών για μετακινήσεις, είτε έμειναν με τα προϊόντα τους αδιάθετα, είτε αναγκάστηκαν να τα ¨ξεπουλήσουν¨ χονδρικά σε τιμές κυριολεκτικά εξευτελιστικές, είτε τα κατέστρεψαν όπως οι προηγούμενοι. Για του λόγου το αληθές, σου επισυνάπτω ενδεικτικώς δελτία αποστολής και τιμολόγια που αποδεικνύουν την απελπιστική εικόνα της αγοράς τη συγκεκριμένη περίοδο και το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν. Άλλωστε, ένας ασφαλής τρόπος και ακριβοδίκαιο κριτήριο για να διαπιστώσουμε την πραγματική απώλεια του εισοδήματός τους, είναι οι δηλώσεις που έκαναν στον ΟΣΔΕ.
Με δεδομένη τη δέσμευσή σου, ότι οι παραγωγοί λαϊκών αγορών θα ενισχυθούν όχι με ¨οριζόντια¨ αλλά με στοχευμένα μέτρα, θεωρώ βέβαιο ότι η επικείμενη απόφασή σου θα αφορά δίκαιες αποζημιώσεις για την κάλυψη της πραγματικής απώλειας του εισοδήματος αυτών των ανθρώπων και των οικογένειών τους.
Με εκτίμηση

Γιώργος Καρασμάνης