Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη συμμετείχε σήμερα (1η-6-2020) σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε στο Διοικητήριο ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής για το Δικαστικό Μέγαρο της Έδεσσας, με την απουσία 2 εκ των 3 βουλευτών της ΝΔ. Η κ. Τζάκρη, αφού παρουσίασε αναλυτικά τη διαδρομή έως την ωρίμανση υλοποίησης δύο Δικαστικών Μεγάρων στην Έδεσσα και τα Γιαννιτσά, επισήμανε τους κινδύνους που εμπεριείχε η ασαφής απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης σε επίκαιρη ερώτησή της που συζητήθηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα η κ. Τζάκρη τόνισε τα εξής:
«Είναι δύο οι πυλώνες της απονομής δικαιοσύνης στον Νομό Πέλλας, πάνω στους οποίους στηρίζεται η ευστάθεια του νομικού κόσμου του Νομού Πέλλας. Το Πρωτοδικείο της Έδεσσας και το Πρωτοδικείο των Γιαννιτσών. Επιτέλους πρέπει να λυθεί το πρόβλημα αυτό, γιατί είναι θέμα νομικού πολιτισμού, αλλά και πολιτικού και κοινωνικού πολιτισμού, οι πολίτες, οι δικηγόροι οι δικαστές και το διοικητικό προσωπικό να μπορούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες αντίστοιχες των σύγχρονων ευρωπαϊκών υποδομών.


Το Δικαστικό Μέγαρο της Έδεσσας είναι ένα έργο ώριμο χάριν στις ενέργειές μου. Και δεν το λέω ούτε για να περιαυτολογήσω ούτε για να μου πείτε μπράβο. Το έπραξα γιατί είναι αυτονόητο καθήκον και υποχρέωσή μου.
Να πούμε μερικά πράγματα για να θυμηθούμε τι έχει συμβεί και πως φτάσαμε στο σημείο της ωρίμανσης του έργου.
Όλα ξεκίνησαν στις 19 Ιανουαρίου του 2017 με επίσκεψή μου στον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή όπου εξετάστηκε η σκοπιμότητα και η αναγκαιότητα της ανέγερσης και με επίσκεψη στον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ όπου εξετάστηκε να γίνει με τη διαδικασία ΣΔΙΤ. Στο σημείο εκείνο το έργο ήταν παντελώς ανώριμο, εφόσον δεν είχε επιλυθεί ούτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου που επιλύθηκε με ενέργειές μου τον Ιούνιο του 2017 που με απόφασή του το Υπουργείο Οικονομικών δώρισε το 1/2 εξ αδιαιρέτου του οικοπέδου 2.100 τ.μ. στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. (το υπόλοιπο είχε περιέλθει ήδη στην κυριότητα του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. με απαλλοτρίωση της έκτασης που ανήκε σε ιδιώτη).
Η πολιτική βούληση για την ανέγερση του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας μέσω ΣΔΙΤ επισφραγίστηκε με την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις 15-3-2017 ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής στην Έδεσσα.
Μετά την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του οικοπέδου και συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, μετά από σύσκεψη παρουσία μου, αποφασίστηκε να αρχίσει η διαδικασία για την πρόσληψη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τεχνοοικονομικού συμβούλου για την εκπόνηση προμελέτης σκοπιμότητας της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), βάσει της οποίας θα ανεγερθεί το Νέο Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας και η ολοκληρωθείσα προμελέτη παρουσιάστηκε στις 19-6-2018 κατά τη νέα επίσκεψη του κ. Κοντονή στην Έδεσσα, βάσει της οποίας ο προϋπολογισμός μελέτης – κατασκευής του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας ανέρχεται στα 8.130.000 ευρώ και ο προϋπολογισμός του κόστους συντήρησης για 27 χρόνια σε 13.560.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ.
Στις 31 Αυγούστου 2018 ανατέθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών η Ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας στη Γενική Γραμματεία Υποδομών και ορίστηκε ως Αναθέτουσα Αρχή η Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών του έργου “Ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας”.
Στις 12 Φεβρουαρίου 2019 η Δ/νση Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών προσέλαβε χρηματοοικονομικό, νομικό και τεχνικό σύμβουλο προκειμένου να προετοιμάσει τον φάκελο για τον διαγωνισμό για τη σύναψη σύμβασης ΣΔΙΤ για την ανέγερση του νέου Μεγάρου, ενώ λίγο πριν στις 14 Ιανουαρίου του 2019 η ίδια διεύθυνση είχε προβεί και στις απαραίτητες δοκιμαστικές εκσκαφές και γεωτρήσεις για τη μελέτη θεμελίωσης του νέου κτιρίου.
Στις 30 Μαΐου 2019 δηλαδή ακριβώς ένα χρόνο πριν πραγματοποιήθηκε παρουσία μου στην Ειδική Γραμματεία Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) τελική σύσκεψη όλων των αρμοδίων (με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νίκο Μαντζούφα, τον Γενικό Διευθυντή Υδραυλικών, Λιμενικών & Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, τη Διευθύντρια Κτιριακών Υποδομών κ. Ιωαν. Χασιώτου, τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο του έργου κ. Απόστολο Παπαδόπουλο, από το γραφείο του νομικού συμβούλου του έργου τον κ. Ηλία Δάμη, την τεχνική σύμβουλο κ. Δαρεία Τσαγκαράκη) για την προετοιμασία της αίτησης υπαγωγής του έργου “Κατασκευή Νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας” στην Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η ωριμότητα των μελετών για την κατάθεσης της αίτησης υπαγωγής του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας, ο φάκελος της οποίας περιλαμβάνει:
1) ΦΕΚ όρων δόμησης
2) Κτηματολόγιο
3) Υψομετρική μελέτη
4) Τοπογραφικά διαγράμματα με όρους δόμησης
5) Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Κτιριολογικό Πρόγραμμα
6) Αρχιτεκτονική Προμελέτη και λοιπές τεχνικές μελέτες.
Σύμφωνα με τις μελέτες, η προβλεπόμενη δομημένη επιφάνεια των χώρων που θα κατασκευαστούν ανέρχεται σε 5.140 τ.μ., εκ των οποίων χώροι κύριας χρήσης 3.000 τ.μ., χώροι βοηθητικής χρήσης 1.850 τ.μ. και ημιυπαίθριοι χώροι περίπου 350 τ.μ., οι οποίοι κατανέμονται σε έναν υπόγειο όροφο, το ισόγειο και τρεις ορόφους, με πλήρη εξοπλισμό (κινητή και σταθερή επίπλωση, ηλεκτρονικό και μηχανολογικό εξοπλισμό). Επίσης θα διαμορφωθεί ακάλυπτος χώρος 1.300 τ.μ. περίπου.
Ο προβλεπόμενος χρόνος κατασκευής του έργου είναι 30 μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάδειξη του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης (ΙΦΣ) και η λειτουργία, διαχείριση και συντήρηση μετά την κατασκευή θα παραμείνει για 27 χρόνια στον ΙΦΣ.
Στις 5 Ιουνίου 2019 κατατέθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών Χρ. Σπίρτζη στην Διυπουργική Επιτροπή η αίτηση υπαγωγής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας στα έργα ΣΔΙΤ με σκοπό να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες, αυτό όμως δεν συνέβη διότι προκηρύχτηκαν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Το Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών είναι επίσης ώριμο έργο. Η μελέτη κατασκευής του έργου ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2010 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με δική μου επίσπευση και επιμέλεια από την “ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.”, η οποία στη συνέχεια θα δημοπρατούσε το έργο και ήταν η επισπεύδουσα αρχή. Κι ενώ αναμένονταν η δημοπράτηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών από την “ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.” με απόφαση που δημοσιεύθηκε την 6η-12-2010 αποφασίστηκε η συγχώνευση ΟΣΚ – Θέμις Κατασκευαστική – ΔΕΠΑΝΟΜ σε μια εταιρεία, η οποία ολοκληρώθηκε … την 1η Αυγούστου 2015 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι 5 χρόνια μετά, με την ίδρυση της “ΚΤΥΠ Α.Ε.” που είναι πλέον ο μοναδικός κρατικός κατασκευαστικός οργανισμός, αρμόδιος για την κατασκευή και τον εξοπλισμό των σχολείων, των νοσοκομείων, των δικαστηρίων και σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, αλλά και οποιουδήποτε άλλου δημόσιου κτιρίου ανακύψει ανάγκη. Με λίγα λόγια από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2015 που ιδρύθηκε η “ΚΤΥΠ Α.Ε.” με τη συγχώνευση των παραπάνω εταιρειών στη χώρα μας ούτε μελέτη εκπονήθηκε, ούτε ανεγέρθηκε νέο σχολείο, νοσοκομείο, δικαστικό μέγαρο ή φυλακή και όλα τα έργα που μελετούσε η “ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ” δηλαδή και το Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών εγκλωβίστηκαν σε αυτή τη διαδικασία της συγχώνευσης.
Στις 19 Ιουνίου 2018 και ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία της ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας πραγματοποιήθηκε με δική μου πρωτοβουλία νέα επίσκεψη του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή αυτή τη φορά στα Γιαννιτσά. Ο τότε Υπουργός επισκέφτηκε τόσο το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, όσο και το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών για τη διαπίστωση της ακαταλληλότητας του κτιρίου για τη στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης των Γιαννιτσών και της αναγκαιότητας ανέγερσης Νέου Δικαστικού Μεγάρου, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν εμφανίστηκε ούτε ο Δήμαρχος του Δήμου Πέλλας και σημειώθηκαν τα επεισόδια με τους προπηλακισμούς και τις εξυβρίσεις από ομάδα πολιτών της πόλης των Γιαννιτσών που έγιναν γνωστά στο πανελλήνιο. Τα αποτελέσματα της επίσκεψης εκείνης, αναφέρονται σε δελτίο τύπου που η ίδια εξέδωσα με τίτλο “Αποτελέσματα της επίσκεψης του Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή στα Γιαννιτσά” με ημερομηνία 19-6-2018:
“… Κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής στο Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών, καθώς και στην Εισαγγελία και το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών, διαπιστώθηκε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές υπηρεσίες στα Γιαννιτσά λόγω της διασποράς των υπηρεσιών σε διάφορα κτίρια (το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών σε δημόσιο κτίριο πλησίον του Δήμου και η Εισαγγελία Πρωτοδικών και το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών σε μισθωμένο κτίριο το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το Πρωτοδικείο), καθώς και η ανεπάρκεια σε ακροατήρια, γραφεία και χώρο για τη λειτουργία Αρχείου στο υφιστάμενο.
Στη σύσκεψη μάλιστα που πραγματοποιήθηκε στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών παρουσία της Προέδρου Πρωτοδικών, των δικαστών που υπηρετούν σε αυτό, του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας και των Ειρηνοδικών και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών κ. Στάθη Φουντουκίδη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε από την κ. Τζάκρη για την δημοτική έκταση εντός του πρώην στρατοπέδου Καψάλη, εμβαδού 3.599,46 τ.μ., η οποία προορίζεται για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών και έχει μεταβιβασθεί για τον σκοπό αυτό από τον Δήμο Πέλλας στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ., καθώς και για την εκπόνηση μελέτης στην οποία είχε προβεί η “ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ” και με δεδομένη την ωριμότητα του συγκεκριμένου έργου ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και πιο συγκεκριμένα η επιτελική του δομή θα προβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην ανάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης ΣΔΙΤ (όπως και στην περίπτωση του Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας) για τη δρομολόγηση της ανέγερσης και του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Γιαννιτσών για το οποίο μάλιστα έχει εκπονηθεί ήδη τεχνική μελέτη”.
Τα ίδια ακριβώς επανέλαβα και κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής μου την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο ίδιος μάλιστα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος δέχτηκε ανοίκεια επίθεση κατά την επίσκεψή του στην πόλη, στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε είπε τα εξής (αντιγράφω από την ηλεκτρονική έκδοση του ΑΠΕ-ΜΠΕ):
“… Ο υπουργός επισκέφθηκε και τις δικαστικές υπηρεσίες στα Γιαννιτσά. «Εκεί έχουμε κτίριο του δημοσίου, στο οποίο στεγάζεται το Πρωτοδικείο, αλλά πλέον αυτό το κτίριο δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως εμείς επιθυμούμε», είπε εξηγώντας ότι «το μεγάλο πρόβλημα στα Γιαννιτσά είναι η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός των δικαστικών υπηρεσιών», δηλαδή, «είναι αναγκαίο και απαραίτητο οι δικαστικές υπηρεσίες να ενωθούν σε ένα κτίριο, όμως ευτυχώς στα Γιαννιτσά έχουμε το οικόπεδο όπου εκεί μπορούμε να ξεκινήσουμε από αύριο τη σύνταξη μελέτης για το νέο δικαστικό μέγαρο των Γιαννιτσών».
«Δεν μπορεί η Δικαιοσύνη να απονέμεται σε ορόφους πολυκατοικιών και δεν μπορεί ο πολίτης να συνωστίζεται σε τέτοιους χώρους, που αποτελούν ντροπή για μία πολιτισμένη χώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν μία κατάσταση εξωφρενική και συνεχίζει να είναι σε μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς τα χρόνια που υπήρχαν οικονομικές δυνατότητες και δεν υπήρχε αυτή η δημοσιονομική στενότητα, αυτά τα χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτα στον τομέα των υποδομών και των κτιρίων, των δικαστικών μεγάρων κ.λπ. Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά που φαίνεται ότι η χώρα βγαίνει από αυτόν τον φαύλο κύκλο της φτωχοποίησης και της κοινωνικής ερήμωσης, να βάλουμε τις προτεραιότητές μας και να ξεκινήσουμε μία πορεία ανόρθωσης….», υπογράμμισε ο υπουργός”.
Κύριε Αντιπεριφερειάρχα
Εσείς επιλέξατε να μιλήσουμε για το Δικαστικό Μέγαρο της Έδεσσας. Και εγώ επέλεξα να μην λείπω. Η Περιφέρεια προφανώς και είναι υποστηρικτική στο έργο αυτό και είναι σεβαστό το ενδιαφέρον της, αλλά τα έργα θα τα χρηματοδοτήσει και θα τα υλοποιήσει το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Κύριε Αντιπεριφερειάρχα
Στο Κοινοβούλιο ο Υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Τσιάρας είπε ότι το Δικαστικό Μέγαρο της Έδεσσας μαζί με άλλα θα μπει σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. Τίποτα παραπάνω από αυτό. Άρα ο ρόλος μας είναι αντί να έχουμε διαιρετικούς τοπικισμούς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να καταστήσουμε σαφές το ασαφές που εξέφρασε ο Υπουργός. Ως εκ τούτου ζητάμε να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση των παρόντων και των δημάρχων και των δύο πόλεων με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Υποδομών & Μεταφορών, καθώς και του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, για την διεκδίκηση της υλοποίησης και των δύο έργων. Διότι αν επιτρέψουμε να υπεκφύγει η κυβέρνηση, πατώντας πάνω σε διαιρετικούς τοπικισμούς, τότε θα έχουμε συναινέσει ο νομός Πέλλας να μείνει πίσω 50 χρόνια. Και αυτό είναι ανεπίτρεπτο.
Αν απομονώσουμε την Έδεσσα από τα Γιαννιτσά θα τα χάσουμε και τα δύο. Γιατί αν ο Υπουργός είχε στο μυαλό του να φτιάξει έστω και την Έδεσσα θα το έλεγε στη Βουλή και δεν θα απαντούσε γενικόλογα ότι “θα το εντάξουμε σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό σχεδιασμό”. Ανταγωνιστικό έργο στο Δικαστικό Μέγαρο της Έδεσσας δεν είναι το Δικαστικό Μέγαρο των Γιαννιτσών, ούτε το αντίθετο. Ανταγωνιστικό στα δύο Δικαστικά Μέγαρα είναι το Δικαστικό Μέγαρο του Κιλκίς και η απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει σε κάθε Περιφέρεια ένα μόνο Δικαστικό Μέγαρο. Άρα επενδύουν στον τοπικισμό για να μην γίνει κανένα. Με ενοχλεί πάρα πολύ που λείπουν οι δύο συνάδελφοι. Πάμε να τα χάσουμε και τα δύο. Εγώ δεν κρύφτηκα ούτε όταν τα ωριμάσαμε, ούτε όταν διεκδικήσαμε, δεν κρύβομαι ούτε τώρα. Ενώ μπορούμε να κερδίσουμε και τα δύο γιατί τα έχω έτοιμα με τόσα χρόνια ενεργειών και κόπου. Δεν τους ζητάμε να κάνουν το παράρτημα του Αρείου Πάγου, τους ζητάμε κάτι απολύτως ώριμο και δίκαιο.
Η ασάφεια προδικάζει ότι θα τα χάσουμε και τα δύο. Μην διαιρείστε και μην διχάζεστε, δεν έχει νόημα. Γιατί θέλουν να τα χάσουμε και τα δύο. Αν είχε καλό σκοπό ο Υπουργός, με την έννοια ότι είχε την πολιτική βούληση να τα κάνει, θα το έλεγε στη Βουλή».
Στο τέλος της σύσκεψης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συνάντησης στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Υποδομών & Μεταφορών, καθώς και του Γενικού Γραμματέα ΣΔΙΤ, παρουσία όλων των βουλευτών, του Αντιπεριφερειάρχη και των Δημάρχων.
Μετά το πέρας της σύσκεψης η βουλευτής Πέλλας δήλωσε τα εξής: «Κανένα κυβερνητικό τέχνασμα δεν μπορεί να ανατρέψει το κεκτημένο του λαού της Πέλλας που είναι δύο σύγχρονα δικαστικά μέγαρα στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά. Ως βουλευτής Πέλλας διεκδίκησα σθεναρά και πέτυχα κατά την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ την πλήρη ωρίμανση των έργων και δεν θα επιτρέψω σε καμία σκοπιμότητα ή διαιρετικό τοπικισμό την ακύρωσή τους. Ενωμένοι διεκδικούμε την ισόρροπη ανάπτυξη της Πέλλας».