Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αγνοώντας επί της ουσίας κάθε έννοια διαβούλευσης, προχώρησε την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020 στην έγκριση της χρήσης απορριματογενούς RDF/SRF καυσίμου από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στη Ν. Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση λειτούργησε για ακόμη μια φορά συγκεντρωτικά αγνοώντας επιδεικτικά και χωρίς διαβούλευση την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς φορείς και τους δύο βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και με αυτόν τον τρόπο επέλεξε να συνεχίσει να θέτει σε μακρόχρονο κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά και την Ποιότητα Ζωής σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης.


Η “Οικολογία – Πράσινη Λύση” είχε δηλώσει εξ αρχής την πλήρη αντίθεσή της στη δυνατότητα χρήσης στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ δευτερογενούς καυσίμου (RDF/SRF). Η ποιότητα του αέρα της περιοχής επιδεινώνεται με νέους ρύπους και βλαπτικές πτητικές ουσίες, ενώ παράλληλα αποδυναμώνεται η ανακύκλωση και κάθε προσπάθεια για κυκλική διαχείριση των απορριμμάτων.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται τα ιδιαίτερα πολεοδομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Αγνοεί εσκεμμένα ότι σε κάθε χώρα είναι διαφορετικές οι βέλτιστες περιβαλλοντικές και οικονομικές πολιτικές και ότι η άκριτη μεταφορά τεχνολογίας μπορεί να καταλήξει σε παταγώδεις τεχνικές και κοινωνικές αποτυχίες. Αυτή ακριβώς η κοντόφθαλμη οικονομίστικη πολιτική παραβλέπει το προφανές: πως η οριστική μετεγκατάσταση σε βάθος χρόνου του Εργοστασίου αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική πολιτική πρόταση και ότι μέχρι τότε πρέπει να προστατευτεί η Δημόσια υγεία.

Με την απόφασή της η Κυβέρνηση έρχεται σε πλήρη ρήξη με τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων για καθαρό αέρα εντός της πόλης. Καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν δυναμικά στις μαζικές κινητοποιήσεις και αγώνες των κατοίκων.