Την Παρασκευή 10/07/2020 στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο εμφανιστήκαν οι επενδυτές των 60 και πλέον εκατομμυρίων μετά από απαίτηση μας ώστε να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό πλάνο τους. Από τη διαδικασία και τις ερωτήσεις που τέθηκαν από επικεφαλής και δημοτικούς συμβούλους φάνηκε καθαρά ότι οι άνθρωποι πέρα από ευγενέστατοι δεν ήταν επενδυτές.

Αντίθετα πρόεκυψε ότι ήταν ατζέντηδες (μεσίτες) οι οποίοι ψάχνουν ανά την επικράτεια εκτάσεις μεγάλες στις οποίες αφού βγάλουν τις σχετικές άδειες από δασαρχεία, αρχαιολογία, πολεοδομία, ΡΑΕ, κ.α. θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για το κλείδωμα της τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταικά. Εφόσον λοιπόν μετά από τρία τουλάχιστον χρόνια ευδοκιμήσουν οι άδειες τους θα επιχειρήσουν να επινοικιάσουν τις εκτάσεις αυτές που δέσμευσαν σε ξένα FUNDS τα οποία στην συνεχεία πιθανόν θα χρηματοδοτήσουν και θα υλοποιήσουν τα έργα.
Αυτή είναι η αλήθεια για τους καθ’όλα ευγενικούς (επενδυτές) ατζέντηδες. Τώρα πως αυτοί έταζαν 150 ευρώ το στρέμμα σε βοσκότοπο και πως υπόσχονταν δωρεάν ρεύμα σε «κλούβες» στους κατοίκους του Δ.Δ. Άρνισσας ;
πως θα επέτρεπαν τη βοσκή έπειτα από online παρέμβαση από το FUND;
μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες από τις υπηρεσίες χωρίς να γνωρίζουν σήμερα την έκταση που θα νοικιάσουν ;
αν είναι απαλλαγμένες από ελαττώματα και βάρη, τα MW που θα παράξουν και χωρίς την τιμή που θα κλειδώσουν στην πώληση της παραγόμενης ενέργειας μετά από 3 χρόνια;
Eίναι απορίας άξιον.
Επειδή λοιπόν εμείς τέτοια FUNDS δεν έχουμε ξανασυναντήσει ζητήσαμε επανειλημμένως στις ανακοινώσεις μας πριν το Δημοτικό συμβούλιο και στις ερωτήσεις που θέσαμε σε αυτό να παρουσιαστεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ή εκπρόσωπος της, ορισμένος με πληρεξούσιο ώστε να διαθέσουμε την περιουσία του Δήμου με ασφάλεια.
Ένας σοβαρός Δήμαρχος θα έπρεπε:
α. Να έχει ζητήσει από τοπογράφο του Δήμου τοπογραφικό της περιοχής
β. Να γνωρίζει με βάση τις δηλώσεις των κτηνοτροφών και τις καταστάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ τις συντεταγμένες των χρησιμοποιουμένων εκτάσεων από αυτούς.
γ. Να έχει απευθύνει ερωτήματα στη Δασική Υπηρεσία, στην Αρχαιολογία και στην Πολεοδομία, ώστε να γνωρίζει εάν μπορεί να δημιουργηθεί στην περιοχή φωτοβολταικό πάρκο.
δ. Να ζητήσει από τον υποψήφιο επενδύτη επιχειρηματικό πλάνο – μελέτη και την εταιρεία που εκπροσωπεί παραθέτοντας τα στοιχειά στις παρατάξεις και τους Δημοτικούς συμβούλους.
Τουλάχιστον ο Δήμαρχος θα έπρεπε να μην αρκεστεί απλά στη μαρτυρία του προέδρου της. Τ.Κ Άρνισσας και να φέρει τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο προφυλάσσοντας πρώτα τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών του και μετά των υποψήφιων επενδυτών. Αντί αυτών ο κ. Γιάννου μετά από δικά του λάθη και αλλεπάλληλες συνεδριάσεις για λόγους θορύβου και μόνο, αφού στην ουσία δεν υπήρχαν επενδυτές ούτε και έκταση που θα ενοικιάζε ο Δήμος απαλλαγμένη από υποχρεώσεις, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν θέλει επενδυτές.
Επειδή εμείς θέλουμε επενδύσεις κ Δήμαρχε και μάλιστα επενδύσεις που θα παράγουν όφελος σε όσο το δυνατόν περισσότερους συνδημότες μας προτείνουμε:
α. Την υλοποίηση όλων των προπαρασκευαστικών πράξεων που προαναφέραμε (διερεύνηση ικανότητας αδειδοτήσεων)
β. Διαχωρισμό των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για την κτηνοτροφία της περιοχής με σκοπό την προστασία της.
γ. Άμεση εκπόνηση επιχειρηματικής μελέτης από το Δήμο για δημιουργία ενεργειακής κοινότητας (με τα γνωστά πλεονεκτήματα καλύτερης τιμής 10%) στην οποία την πλειοψηφία θα κατέχει ο Δήμος και θα συμμετάσχουν επενδυτές πρώτα από την Άρνισσα και τη Βεγορίτιδα και έπειτα από τον υπόλοιπο Δήμο Έδεσσας.


Αυτό το περιεχόμενο δίνουμε εμείς στην ανάπτυξη κ Δήμαρχε. Ανάπτυξη που θα παράγει οφέλη που θα πιστώνονται πρώτα στους δικούς μας ανθρώπους και θα επενδύονται στο δικό μας τόπο.
Με τέτοιες ενέργειες επιθυμούμε να εξαλείψουμε τις αδικίες της ξεχασμένης από εσάς Βεγορίτιδας και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των κάτοικων της.
Γιάννης Τσεπκεντζής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ