ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ Ο ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ
όπως λέει και μια παροιμία…

Είναι τουλάχιστον αστείο κάποιοι που στα 10 ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης τους δεν έχουν υλοποιήσει ούτε μια επένδυση για τον Δήμο Έδεσσας, τώρα να εμφανίζονται ως οι….γκουρού των επενδύσεων. Και μάλιστα να προχωρούν περισσότερο και να κατηγορούν σε έντονο ύφος ότι εμείς δεν θέλουμε να προχωρήσει καμιά επένδυση, διχάζοντας κατά την προσφιλή τους τακτική για άλλη μια φορά. Να θυμίσουμε λοιπόν στον κο Γιάννου πώς η ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ 2 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΑ ΚΑΘΑΡΑ ΕΣΟΔΑ 6.000.000€ ΕΤΗΣΙΩΣ. Το προτείναμε το 2014, το επαναλάβαμε το 2019 και δεν θα σταματήσουμε να ενεργούμε για αυτό.

Όσο καλοπροαίρετος και να είναι κάποιος, όταν ακούει πολλά ψέματα μαζεμένα, πονηρεύεται. Ένας λόγος παραπάνω όταν πρόκειται για αυτήν την δημοτική αρχή που επανειλημμένα ακολουθεί την ίδια στρατηγική και φέρνει όλα τα σημαντικά θέματα στο δημοτικό συμβούλιο με την διαδικασία του κατεπείγοντος και προ ημερησίας. Αυτό δείχνει είτε ανικανότητα οργάνωσης και προγραμματισμού, είτε δόλο και σκοπιμότητα. Και τα δύο πάντως είναι εξίσου επικίνδυνα για το δημόσιο συμφέρον.

Πρώτο ΨΕΜΑ, το αιτιολογικό για το κατεπείγον. Όταν ζητάς να συζητήσει το δημοτικό συμβούλιο ένα θέμα άμεσα, χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων ημερομηνιών, πρέπει να συντρέχει πολύ σημαντικός λόγος. Να υπάρχει καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την επόμενη μέρα, ας πούμε. Και μόνο που επανέρχεται το θέμα προς συζήτηση μια εβδομάδα μετά, επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό μας, ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι κατεπείγοντος. Τώρα, εάν ματαιωθεί το ενδιαφέρων των μισθωτών, δεν θα φταίει η Ενωτική Δράση ούτε φυσικά ο Αντώνης Ρυσάφης. Αντιθέτως, την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο κος Γιάννου και ο πρόεδρος της τ.κ. Άρνισσας κος Παπαγιαννίδης, γιατί ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ (κατά δήλωσή τους) συζητούσαν και διαπραγματευόντουσαν με τους μισθωτές. Οι δύο τρεις μέρες ξαφνικά αποτέλεσαν ανυπέρβλητο εμπόδιο στην επένδυση; Ρωτάμε ευθέως, γιατί κωλυσιέργησαν τόσο να το φέρουν θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο; Ποιος τους εξουσιοδότησε να προχωρήσουν σε αδιαφανείς διεργασίες με τους μισθωτές; Η Ενωτική Δράση φυσικά και είναι θετική σε ένα τέτοιο επενδυτικό έργο. Πρέπει όμως ο κος Γιάννου και ο κος Παπαγιαννίδης να καταλάβουν ότι δεν δίνουν κάποιο χωραφάκι τους που μπορούν να το διαπραγματευτούν μόνοι τους. Μιλάμε για περιουσία του δήμου. Εάν αυτούς δεν τους ενδιαφέρει, ας μας αφήσουν εμάς να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα των δημοτών.

ΕΠΙ ΜΗΝΕΣ συζητούσε ο κος Γιάννου και ο κος Παπαγιαννίδης και με τους επενδυτές για ένα αντικείμενο το οποίο δεν γνωρίζουν! Και ενώ έχουν την τύχη να υπάρχει στο δημοτικό συμβούλιο κάποιος που ασχολείται επαγγελματικά με το αντικείμενο αυτό από το 1996, ουδέποτε ζήτησαν την γνώμη του ή την συμβουλή του για κάτι. Ο λόγος και η ουσία που ασχολείται κάποιος με τα κοινά, είναι να προσφέρει με όλες του τις δυνάμεις και κυρίως με το γνωστικό του αντικείμενο. Τι ποιο λογικό λοιπόν να ζητηθεί η συνδρομή του σε μια επένδυση τέτοιου είδους, καθαρά και μόνο από διάθεση προσφοράς; Ούτε αυτό κάνανε και δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο. Δόλος; Σκοπιμότητα; Μηδενισμός; Εγωισμός; Αδιαφορία για τα σημαντικά του Δήμου και των δημοτών προκειμένου να παίξουν μικροπολιτικά παιχνίδια; Κάτι άλλο; Ας κρίνει ο καθένας μόνος του.

Αποφάσισαν λοιπόν να χειριστούν μόνοι τους το θέμα, παρόλο που εμείς στην Ενωτική Δράση έμπρακτα έχουμε αποδείξει πως είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε βοήθεια όποτε την ζητήσουν. Όταν όμως ο Δήμαρχος δεν ζητάει την βοήθειά μας και επιλέγει αδιαφανείς διεργασίες, δεν μπορεί να μας κατηγορεί και από πάνω ότι διώχνουμε επενδύσεις!

Θέλανε να περάσει το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο αόριστα, χωρίς δεσμεύσεις για τον επενδυτή, ώστε να πάει μετά στην οικονομική επιτροπή (στην οποία έχει πλειοψηφία ο κος Γιάννου) και να προκηρύξουν τον διαγωνισμό με όρους που θα αποφασίσουν οι ίδιοι.

Στην ανακοίνωσή του ο κος Γιάννου δέχεται σαν δεδομένο το ποσό του μισθώματος. Ξεχνάει ότι ο διαγωνισμός θα είναι πλειοδοτικός και θα αφορά τιμή ανά στρέμμα. Το 1 MV, το 1 MW ή το 1% τέλος πάντων που προσφέρει ως δώρο η συγκεκριμένη εταιρεία, πως θα φανεί στην πλειοδοτική διαδικασία; Και εάν εμφανιστεί και άλλη εταιρεία που προσφέρει 160 αντί για 150 Ευρώ το στρέμμα αλλά χωρίς το 1MW, ποιος θα κερδίσει; Και μια Τρίτη εταιρεία προσφέρει επίσης 150 Ευρώ το στρέμμα, αλλά αντί για 1MW δώρο μας κάνει δώρο 10 τόνους πατάτες; Ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής; Κύριε Δήμαρχε, κύριε πρόεδρε της Άρνισσας, λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Εμείς θέλουμε το καλό του Δήμου και μόνο αυτό. Και γι’ αυτό θα αγωνιζόμαστε, όσα εμπόδια και να προσπαθείτε να μας βάζετε.

Πώς να νομιμοποιούσαμε μια τέτοια διαδικασία κατεπείγοντος όταν ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ δεν μας έχουν αποστείλει ούτε μια επιστολή – αίτηση των ενδιαφερομένων, με την οποία κατ’ αρχήν να παρουσιάζεται το έργο και η ίδια η εταιρία; Ακολούθως να ζητούν συγκεκριμένη έκταση του Δήμου και τέλος να μας ενημερώνουν επίσημα για το τι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν – δωρίσουν για την έκταση αυτήν! Κάνουμε συζήτηση στον «αέρα» βάσει πληροφοριών. Αόριστες πληροφορίες επικαλούνταν ο κος Γιάννου για την σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ!! Γνωρίζουμε μόνο ότι άκουσε και ΠΙΘΑΝΟΝ κατάλαβε ο Δήμαρχος κος Γιάννου, ο αντιδήμαρχος κος Μούκας και ο πρόεδρος της κοινότητας Άρνισσας.

Διότι κύριοι, το να γράφετε στο μοναδικό έγγραφο που μας παρουσιάστηκε (το πρακτικό του τοπικού συμβουλίου) ότι «1 MV θα ανήκει στην τοπική κοινότητα Άρνισσας» είναι τουλάχιστον ΤΡΑΓΙΚΟ. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα σαν έννοια γιατί πρόκειται για τάση ρεύματος και όχι για εγκατεστημένη ισχύ.

Στο πρακτικό του τοπικού συμβουλίου ο πρόεδρος κος Παπαγιαννίδης λέει ότι ζητάνε 1.300 στρέμματα του Δήμου, ενώ ο Δήμαρχος κος Γιάννου στην ανακοίνωση – παραλήρημα μιλάει για 1.000 στρέμματα δημοτικά! Κύριοι, συνεννοηθείτε τουλάχιστον, για να λέτε τα ίδια. Όπως και για το δωράκι που θα μας δώσει ο επενδυτής. 1MW λέει ο πρόεδρος, 1% επί του τζίρου λέει ο Δήμαρχος. Κύριοι, αποφασίστε. Και το πλέον εξωπραγματικό είναι, να ισχυρίζεται ο Δήμαρχός μας ότι θα αποδίδεται στο Δήμο Έδεσσας και το θεσμοθετημένο ειδικό τέλος από την παραγωγή από ΑΠΕ!!! Κύριε Δήμαρχε, ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ. Ενημερωθείτε λίγο για να μην παραπλανάτε εν’ αγνοία σας τον κόσμο.

Προκύπτει λοιπόν εμφανέστατα ότι ο κος Γιάννου και ο κος Παπαγιαννίδης, δεν έχουν καταλάβει στοιχειωδώς τα όσα τους λένε οι επενδυτές. Και για το λόγο αυτό ο επικεφαλής μας Αντώνης Ρυσάφης πήγε ΑΠΡΟΣΚΑΛΕΣΤΟΣ στην «παρουσίαση» της επένδυσης, που ετοίμασε ο πρόεδρος της Άρνισσας. Δεν τον κάλεσε κανείς, όπως δεν καλέστηκε και κανένας άλλος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης μας! Και αυτά που ακούστηκαν εκεί, δεν έχουν και πολύ σχέση με αυτά που λέει ο κος Γιάννου και ο κος Παπαγιαννίδης. Για τον λόγο αυτό και για να μην αντιλαμβάνεται άλλα ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος και άλλα ο επενδυτής και ακυρωθεί η επένδυση, ζητήσαμε να έρθει επιτέλους ο επενδυτής στο δημοτικό συμβούλιο και να ακουστούν ΔΗΜΟΣΙΑ και με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ όλοι οι όροι της πρότασής του. ΑΝ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ, ΔΙΟΤΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ, ΤΟΤΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΟΥΜΕ;

Ο κος Παπαγιαννίδης λέει ότι στις εκτάσεις αυτές δεν υπάρχει καμία εκμετάλλευση. ΨΕΜΑ. Τριάντα και πλέον χρόνια τις αξιοποιεί συγχωριανός του κτηνοτρόφος. Εάν υπάρχουν νόμιμα δικαιώματα βοσκής ο Δήμος θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένος πριν πάρει τις αποφάσεις του. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κος Γκιούρος, είπε ότι από τις εκτάσεις προς ενοικίαση έχουν εξαιρεθεί από την υπηρεσία αυτές που είναι για βοσκή. Ο επικεφαλής μας πήγε την άλλη μέρα στην υπηρεσία και δεν ήξερε κανένας τίποτα γι’ αυτή την εξαίρεση! Οι εκτάσεις βγαίνουν στο σφυρί ακέραιες, 996 και 310 στρέμματα.

Ο Δήμαρχος στην ανακοίνωση – παραλήρημα του λέει «αν είναι δυνατόν να διώχνουμε επενδύσεις επειδή θέλουμε να μείνει η έκταση βοσκότοπος. Βοσκοτόπια έχουμε, επενδύσεις χρειαζόμαστε»… Να μας εξηγήσουν λοιπόν, ο κος Παπαγιαννίδης και ο κος Δήμαρχος, γιατί σε παρόμοια πρόταση πριν από τρεις μήνες, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού, ήταν αντίθετοι στην επένδυση και δεν παραχωρήσανε τις εκτάσεις, με την δικαιολογία ότι είναι βοσκοτόπια!!! Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Σε εκείνη την επένδυση δεν είχαν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις;
Τον προβληματισμό μας για όλα αυτά και την προσπάθειά μας να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου αλλά και των συνδημοτών μας ο κος Γιάννου τα «βάφτισε» ως άρνηση για το επενδυτικό έργο! Ακόμη ένα ψέμα που είχε και το θράσος να το κάνει σημαία!

Και επειδή ο κος Γιάννου, όταν δεν έχει επιχειρήματα, αρέσκεται να επικαλείται συνεργασία της αντιπολίτευσης σε βάρος του, πιστεύοντας ότι έτσι θα επηρεάσει θετικά γι’ αυτόν κάποιο ακροατήριο, να του θυμίσουμε ότι τις θέσεις της ανεξάρτητης παράταξής μας τις καθορίζουν μόνο οι αρχές και αξίες της και ότι σε σημαντικά ζητήματα που είχαν μεγάλο οικονομικό βάρος για τον δήμο, αυτός ήταν που τις αποφάσεις τις πήρε από κοινού με αυτούς, με τους οποίους σήμερα μας «κατηγορεί» ότι συνεργαζόμαστε.

Για την ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Αντώνης Ρυσάφης

Υ.Γ.: Όταν ο κος Δήμαρχος δεν μπορεί να μάθει το όνομα μιας παράταξης που εκπροσωπεί το 26% των δημοτών του και βρίσκεται στο δημοτικό συμβούλιο εδώ και έξι χρόνια, περιμένουμε να κατανοήσει δύσκολους τεχνικούς και διαπραγματευτικούς όρους, ώστε να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του Δήμου;