Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης, στο πλαίσιο των επαφών του αναφορικά με το ζήτημα τη εποχιακής αγροτικής εργασίας, επικοινώνησε με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή, ο οποίος και των ενημέρωσε ότι υπεγράφη η απόφαση για το πλαίσιο απόδοσης ΑΦΜ σε πολίτες τρίτων χωρών, μετακλητούς εργάτες γης.
Σύμφωνα με την απόφαση Α.1174/2020 η διαδικασία διενεργείται από τη Φορολογική Διοίκηση με κεντρικές διαδικασίες, χωρίς την υποβολή δήλωσης εγγραφής ή άλλου δικαιολογητικού από τον ενδιαφερόμενο ή τον εργοδότη.

Για την απόδοση ΑΦΜ διαβιβάζονται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων προς τη Φορολογική Διοίκηση, συγκεντρωτικές καταστάσεις από τις οποίες προκύπτουν τα προσωπικά στοιχεία. Με την ολοκλήρωση της απόδοσης του ΑΦΜ οι καταστάσεις επιστρέφονται στις υπηρεσίες από όπου εστάλησαν, με συμπληρωμένο τον ΑΦΜ.


Ο Βουλευτής δήλωσε σχετικά:
«Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η απόδοση ΑΦΜ είναι προαπαιτούμενη για την έκδοση ΑΜΚΑ, ώστε να μπορούν να κολλήσουν εργόσημα. Επανειλημμένως έχω τοποθετηθεί για τη σημασία της εποχιακής εργασίας γης, τόσο από μετακλητούς αλλοδαπούς όσο και από Έλληνες πολίτες. Η πανδημία έδειξε τις αδυναμίες του ισχύοντος πλαισίου και έγιναν αρκετά βήματα, σε σύντομο χρόνο και κάτω από έκτακτες συνθήκες, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία.»