Η Ορθοδοξία Σκούρα και ο Δημήτρης Τουρλίδας είναι μέσα στους δέκα νικητές του προγράμματος του Ιδρύματος Vodafone που δίνουν ρεαλιστική αξία στον όρο κοινωνική ενσωμάτωση.

Vodafone Foundation WOD 2020 Event / Thalia Galanopoulou

Κοινωνική ενσωμάτωση. Πόσες φορές έχουμε αλήθεια ακούσει αυτή τη λέξη. Και πόσες αντίστοιχα την έχουμε αφήσει να μας προσπεράσει πάνω στις κιτρινόμαυρες ρόδες της. Αδιαμφισβήτητα ζούμε την εποχή όπου διαφορετικότητα δεν είναι το αποτέλεσμα μιας ρατσιστικής επίθεσης ή ενός κακοπροαίρετου σχολίου απέναντι στην εμφάνιση, την ηλικία, το φύλο, τη θρησκεία, την οικονομική κατάσταση, τη σεξουαλική επιθυμία ενός συνανθρώπου μας. Ο κόσμος μας αναγνωρίζει πια τη διαφορετικότητα ως ένα προσόν που όλοι διαθέτουμε και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι’ αυτό.

Το Ίδρυμα Vodafone με το πρόγραμμα World of Difference έρχεται για μία ακόμη χρονιά να δώσει σε δέκα νέους την ευκαιρία να προσφέρουν κοινωνικό έργο με επίκεντρο τον άνθρωπο. Κάπως έτσι, και παρά το γεγονός των πρωτόγνωρων και δυσμενών συνθηκών απομόνωσης που βιώσαμε και βιώνουμε, νέοι ηλικίας από 18 έως 35 ετών -που το λέει η ψυχή τους- κέρδισαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις τεχνολογικές τους γνώσεις και να δουλέψουν στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, προσφέροντας. Και δίνοντας στην κοινωνική ενσωμάτωση την ολότητα που της αξίζει.

Vodafone Foundation WOD 2020 Event / Thalia Galanopoulou

Μια από αυτούς τους τυχερούς νέους είναι και η Ορθοδοξία Σκούρα ένα κορίτσι που ποτέ δεν το έβαλε κάτω.

Μια κοπέλα που βίωσε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση και βρέθηκε κάποια στιγμή άστεγη, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να ολοκληρώσει τις σπουδές της στην Πληροφορική. Η Ορθοδοξία από το 2017 σιτίζεται στη δομή «Ανθρώπων Γεύματα» στον Κολωνό, μια παροχή του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Equal Society που έχει ως όραμα τη δημιουργία μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών για όλους. Αισιόδοξη και πάντα χαμογελαστή η Ορθοδοξία τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκει μεγάλη χαρά συμμετέχοντας σε άλλη μια ξεχωριστή πρωτοβουλία της Equal Society, τη θεατρική ομάδα αστέγων “Walkabout”. «Μέσω της δραματοθεραπείας, μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα μας, να πιστεύουμε ξανά στον εαυτό μας και να μη χάνουμε την ελπίδα μας. Η ζωή ως άστεγος σε κάνει να κλείνεσαι στον εαυτό σου». Eπιθυμία της ήταν να εργαστεί στον ίδιο χώρο από όπου η ίδια ψυχολογικά και πρακτικά ευεργετήθηκε και το κατάφερε μέσα από το πρόγραμμα Word of Difference που της έδωσε την ευκαιρία να αναλάβει τη θέση της τεχνικού εφαρμογών Πληροφορικής & Web Designer, ένα γεγονός που την χαροποίησε ιδιαίτερα. «Η Equal Society σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής μου με βοήθησε και τώρα μου δίνεται η ευκαιρία μέσω του Ιδρύματος Vodafone να βοηθήσω κι εγώ με τη σειρά μου, άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια ή χειρότερη θέση από εμένα». Και συνεχίζει, «η Equal Society αποτελεί για εμένα έναν χώρο όπου νιώθω δημιουργική και αποδεκτή. Αυτό το συναίσθημα εκτιμώ πως μπορώ να το επιστρέψω πίσω στον οργανισμό αλλά και την κοινωνία στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες εκπαίδευσης, απασχόλησης, δράσεις πολιτισμού και κοινωνικής επανένταξης που προσφέρει. Μάλιστα στο διάστημα της πανδημίας ήμουν ανάμεσα στους εθελοντές του οργανισμού που βρεθήκαμε στο πλευρό των λιγότερο ευνοούμενων συμπολιτών μας που είχαν ανάγκη στήριξης».

Στόχος της είναι να αναδείξει και να διαμορφώσει την πλατφόρμα www.zhteitai.gr , έτσι ώστε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες να έχουν πρόσβαση σε θέματα εργασίας, εκπαίδευσης, καθώς και εργασιακών και ατομικών δικαιωμάτων. Η Ορθοδοξία έχοντας γνωρίσει και η ίδια τον αποκλεισμό θέλει, αξιοποιώντας τις γνώσεις της, να προασπιστεί το δικαίωμα στην πληροφορία στο όνομα χιλιάδων ανθρώπων που νιώθουν αποκλεισμένοι, διευρύνοντας την πλατφόρμα σε 50 Δήμους της χώρας. Μέχρι σήμερα μάλιστα, η πλατφόρμα διαθέτει περισσότερες από 1.200 δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις.

Vodafone Foundation WOD 2020 Event / Thalia Galanopoulou

Από πολύ νωρίς -ήδη από την ηλικία των 19 ετών- ο Δημήτρης Τουρλίδας ήρθε σε επαφή με τον εθελοντισμό και γνώρισε τι σημαίνει να προσφέρεις εργασία και να βοηθάς τους γύρω σου, ιδιαίτερα ευάλωτες κοινωνικά ομάδες όπως είναι οι άνθρωποι με νοητική αναπηρία. Παράλληλα, συνέχισε τις σπουδές του και σήμερα απόφοιτος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και τωρινός μεταπτυχιακός φοιτητής Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δόκιμος ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής (ΕΚΕΒΙ) του Παντείου Πανεπιστημίου και εξωτερικός συνεργάτης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) απασχολείται στο Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ. Έναν οργανισμό που γνώρισε το 2017 όταν ξεκίνησε να τον στηρίζει εθελοντικά και πλέον απασχολείται έμμισθα με την ιδιότητα του Project Manager στο Τμήμα υποστηριζόμενης εργασίας. «Σήμερα, το ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ υποστηρίζει περισσότερους από 40 ωφελούμενους στην εύρεση και διατήρηση εργασίας με ουσιαστικό ψυχολογικό όφελος για τους ανθρώπους αυτούς. Έχοντας εθνική παρουσία στον χώρο της Ειδικής Αγωγής από το 1979 και ευρωπαϊκή παρουσία τα τελευταία 6 χρόνια, το ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ καθίσταται ένας από τους πιο αξιόπιστους φορείς Ειδικής Αγωγής πανελλαδικώς», μας λέει ο ίδιος ο Δημήτρης. Και συμπληρώνει, «Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (2019) η οικονομική ύφεση επιδείνωσε την κατάσταση των ατόμων µε αναπηρία που αναζητούν εργασία, εντείνοντας την ανάγκη για έναν νέο σχεδιασμό αποκλειστικά στοχευµένο σε αυτά τα άτομα. Και ακριβώς σε αυτή την ανάγκη έρχεται να απαντήσει η πλατφόρμα που ετοιμάζουμε».
Vodafone Foundation WOD 2020 Event / Thalia Galanopoulou

Έτσι, βασικός στόχος του Δημήτρη είναι ο σχεδιασμός και συντονισμός της 1ης πανελλαδικώς ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα προωθεί βιογραφικά ανθρώπων με αναπηρία και θα κάνει το σωστό «matching» με επιχειρήσεις που διαθέτουν αντίστοιχες θέσεις εργασίας. Σύμμαχός του σε όλο αυτό το δύσκολο έργο είναι η ομάδα του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ και, φυσικά, η τεχνολογία, την οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα το όραμα ενός κοινού τόπου κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Ο Δημήτρης θέλει να αποτελέσει κομμάτι του αγώνα κατά του αποκλεισμού των ανθρώπων με νοητική αναπηρία από τον εργασιακό τομέα. Ο Δημήτρης είμαστε εγώ και εσύ που θέλουμε επιτέλους να δούμε την «συμπερίληψη» να αποκτά ουσιαστική αξία και να μην σκονίζεται στην αφάνεια ως λήμμα κάποιου τετράτομου λεξικού.

Φέτος το πρόγραμμα World of Difference του Ιδρύματος Vodafone, γιορτάζοντας δέκα χρόνια ύπαρξης και παροχής ουσιαστικής βοήθειας στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, έχει υποστηρίξει 79 ΜΚΟ και αντίστοιχα στηρίξει 89 νέους που θέλουν πραγματικά να αφήσουν το δικό τους τεχνολογικό αποτύπωμα στην εξέλιξη ενός κόσμο που πρακτικά, και όχι μόνο θεωρητικά, τους ανήκει. Στο όνομα αυτών των δέκα χρόνων, το Ίδρυμα Vodafone, κάνει το ένα βήμα παραπέρα και ενισχύει ακόμα πιο ουσιαστικά τη στήριξη στους συμμετέχοντες, εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία με το HIGGS τον 1ο Incubator & Accelerator για ΜΚΟ στην Ελλάδα, ώστε να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο του προγράμματος στο κοινωνικό οικοσύστημα. Η ομάδα του HIGGS, έχει ξεκινήσει ήδη εκπαιδευτικά σεμινάρια προσφέροντας υπηρεσίες συμβουλευτικής στους νέους νικητές και τις αντίστοιχες ΜΚΟ στις οποίες απασχολούνται, καθώς και τις γνώσεις και τα απαραίτητα εργαλεία, που εισάγουν την καινοτομία στη δουλειά τους.

Vodafone Foundation WOD 2020 Event / Thalia Galanopoulou

Η Ρούλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ιδρύματος Vodafone Ελλάδας, εξήγησε ότι «Το World of Difference, ένα από τα μακροβιότερα προγράμματα του Ιδρύματος Vodafone στην Ελλάδα, αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα έμπρακτης ενίσχυσης της κοινωνίας. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούμε να αναδεικνύουμε και να καλλιεργούμε τον ανοιχτό διάλογο πάνω σε καίρια κοινωνικά ζητήματα, ενώ στην πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας που βιώνουμε, φροντίζουμε ώστε οι νικητές να παραμένουν ενεργοί και να καλλιεργήσουν την προσαρμοστικότητα και την ευρηματικότητά τους, προκειμένου να συνεχίσουν να ενισχύουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από την πρωτόγνωρη κρίση».

Συνεχίζοντας την σκέψη της, όταν όλοι λέμε ότι θέλουμε έναν κόσμο που να μη φοβάται να αναγνωρίσει και να δώσει βήμα και φωνή στη διαφορετικότητα -στη βάση του «όλοι είμαστε διαφορετικοί»- πρέπει να αξιοποιούμε κάθε γνώση, τρόπο, μέσο ώστε να φτάσουμε στην υλοποίησή του.