Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης, σε συνέχεια ενεργειών του αναφορικά με το ζήτημα της εξομοίωσης των δικαιωμάτων των μελών των οικογενειών που αναλαμβάνουν τη φροντίδα ατόμων με βαριές αναπηρίες, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Ι. Βρούτση. Όπως εξηγεί ο Βουλευτής, με βάση το ισχύον πλαίσιο, οι διατάξεις που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους είναι ευνοϊκότερες αυτών που αφορούν εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με αποτέλεσμα να διαπράττεται αδικία σε βάρος τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επιστολής Βασιλειάδη:
«08 Ιουλίου 2020
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς: τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση
Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα, επιτρέψτε μου να επανέλθω στο ζήτημα της αποκατάστασης αδικιών του Ν.4336/2015 σχετικά με τις συνταξιοδοτικές διατάξεις για τα μέλη των οικογενειών που αναλαμβάνουν τη φροντίδα ατόμων με βαριές αναπηρίες.
Όπως αιτιολόγησα και στην με ΑΠ:2401/05-12-2019 Ερώτησή μου, ο εν λόγω Νόμος μετέβαλε τις προϋποθέσεις θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος μελών των οικογενειών που αναλαμβάνουν τη φροντίδα ατόμων με βαριές αναπηρίες. Με ισχύον το καθεστώς δημιουργείται μια κατάφορη αδικία για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, σε σχέση με τους δημοσίους υπαλλήλους.
Στην με ΑΠ:655/24-02-2020 Απάντησή σας, αναφέρατε, προς ικανοποίησή μου, ότι «η ενοποίηση των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας για το σύνολο των ασφαλισμένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα […] αποτελεί αντικείμενο μελέτης, προκειμένου να συνταχθεί νέο κοινό νομοθετικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των επαγγελματικών φορέων των ασφαλισμένων και των συλλόγων ΑΜΕΑ για την αναμόρφωση του θεσμού των αναπηρικών συντάξεων.»
Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, έχω γίνει δέκτης αρκετών επιστολών από φορείς, τις οποίες έχω καταθέσει και στη Βουλή, ως Αναφορές. Παράλληλα έχω πραγματοποιήσει σειρά επαφών με συλλόγους ΑμεΑ, αλλά και απλούς πολίτες οι οποίοι αδικούνται από το ισχύον πλαίσιο.
Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά ένα αρκετά περιορισμένο αλλά πολύ ευάλωτο αριθμό συμπολιτών μας, για το οποίο είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να επιδείξουμε περίσσια ευαισθησία, σας ζητώ να επιταχυνθεί η νομοπαρασκευαστική διαδικασία, ώστε να υπάρξει σύντομα ρύθμιση με την οποία να εξομοιώνονται τα κριτήρια πρόωρης συνταξιοδότησης για τους σχετικούς λόγους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.


Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας στα θέματα των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε στο άμεσο χρονικό διάστημα, δίνοντας λύση σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και αποκαθιστώντας την αδικία αυτή σε βάρος συμπολιτών μας.

Με εκτίμηση,
Λάκης Βασιλειάδης
Βουλευτής Πέλλας»