Έφυγε από τη ζωή ο Τόλης Παπαγεωργίου, ηγετική φυσιογνωμία του αγώνα των κατοίκων στην περιοχή Σκουριών της ΒΑ Χαλκιδικής κατά των μεταλλείων χρυσού.

Δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε με σεβασμό στον άνθρωπο που θυσίασε την περιουσία του, αλλά κυρίως τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του στην προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνίας από τις αδηφάγες πολιτικές κερδοσκοπικών εταιρειών και ασυγκίνητων κυβερνήσεων. Στον επιστήμονα αλλά και κινηματία, σ’ αυτόν που δήλωνε «μαχητής σε ανταρτοπόλεμο», στον άνθρωπο που από την αρχή της ιστορίας αντιλήφθηκε ότι για να αντιμετωπισθούν τα βαρέα μέταλλα, ο υδράργυρος, το αρσενικό, το σελήνιο, η καταστροφή του δάσους, της γης και των νερών, τα εκατομμύρια επενδύσεων, υποκείμενα της πολιτικής και άλλες επικίνδυνες βλαπτικότητες δεν αρκούν οι δικαστικές προσφυγές, αλλά χρειάζεται ενεργοποίηση των πολιτών και κοινωνικοί αγώνες. Γιατί το σύστημα, όταν τα λεφτά είναι πολλά, δεν σου δίνει και πολλά περιθώρια.


Ο Τόλης Παπαγεωργίου ήταν ο άνθρωπος που ενσάρκωνε στην πράξη το οικολογικό κίνημα, που απέδειξε ότι το σύστημα δεν είναι ανίκητο, ότι η προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής βρίσκονται πάνω από τα ιδιωτικά κέρδη, ότι άδικοι νόμοι και αποφάσεις της Διοίκησης μπορούν να ανατραπούν, όταν η τοπική αλλά και ευρύτερη κοινωνία δρα οργανωμένα και συλλογικά, πέρα από χρώματα και παρατάξεις. Ότι σε χώρες σαν την Ελλάδα, οι εξορύξεις (χρυσού ή υδρογονανθράκων δεν έχει σημασία) είναι πάντα ασύμφορες, αντιπεριβαλλοντικές επικίνδυνες και ανθυγιεινές και ότι οι αγώνες των πολιτών δεν είναι ποτέ μάταιοι.