Αποτέλεσματα της δράσης Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) από το One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σε πρωταθλητή της καινοτομίας στην Κεντρική Μακεδονία αναδείχθηκε ο αγροδιατροφικός τομέας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δράσης Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» από το One Stop Liaison Office – Μηχανισμό Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα αποτελέσματα προκύπτουν από επεξεργασία των δεδομένων που αφορούν στην ανταπόκριση των φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας της Κεντρικής Μακεδονίας σε εθνικές και περιφερειακές Δράσεις ΕΤΑΚ, μια αξιολόγηση στην οποία προχώρησε το One Stop Liaison Office, με σκοπό να διερευνήσει την επικαιρότητα των τομέων – πρωταθλητών της Στρατηγικής RIS3 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τις τάσεις και δυναμικές τους. Στόχος της επεξεργασίας ήταν επίσης να ανιχνευθεί και η αποτελεσματικότητα των δράσεων υλοποίησης της εθνικής και περιφερειακής Στρατηγικής RIS3 στους παραγωγικούς κλάδους της περιοχής, προκειμένου το One Stop Liaison Office να προβεί σε αξιολόγηση και αναθεώρηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2014-2020 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους δύο κύκλους της Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» κατά την τελευταία τριετία, δυναμική παρατηρήθηκε στους τομείς της Αγροδιατροφής, της Πληροφορικής (ΤΠΕ) και της Υγείας σε σύνολο 2.141 προτάσεων που κατατέθηκαν, καθώς:

Με 557 υποβολές προτάσεων (26% του συνόλου) συνολικού προϋπολογισμού 219.552.800 €, από 1.223 φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπερέχει ο τομέας της Αγροδιατροφής και βιομηχανίας τροφίμων. Το ενδιαφέρον του κλάδου για ένταξη στη Δράση ΕΤΑΚ αυξήθηκε με 40% επιπλέον συμμετοχή στον Β΄ Κύκλο έναντι του Α’ Κύκλου. Το υψηλότερο ερευνητικό ενδιαφέρον παρουσιάστηκε στην «Ανάδειξη και βελτίωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ελληνικών προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής» (23%) και στη «Βελτίωση της ποιότητας προϊόντων φυτικής και ζωικής πρωτογενούς παραγωγής» (19%).

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο οριζόντιος τομέας παρέμβασης της Στρατηγικής RIS3 «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)», σε αριθμό προτάσεων που αριθμούν τις 323 (15,1% του συνόλου) από εταιρικά σχήματα 576 φορέων. Ο συνολικός προϋπολογισμός έφθασε τα 125.246.000€ (14,4%). Το 32% των προτάσεων εκδήλωσε ερευνητικό ενδιαφέρον στο θεματικό πεδίο «Τεχνολογίες διαχείρισης περιεχομένου και πληροφοριών».

Σε πολύ μικρή απόσταση ακολουθεί ο τομέας “Υγεία και Φάρμακα” με 305 ερευνητικές προτάσεις (14,2%), από 613 συμμετέχοντες εταίρους, συνολικού προϋπολογισμού 127.643.836 € (14,7% του συνολικού προϋπολογισμού). Η συντριπτική πλειονότητα (44%) των ερευνητικών προτάσεων εντοπίζεται στο θεματικό πεδίο «Ηλεκτρονική Υγεία» (Υπηρεσίες και Συστήματα για Ασθενείς/Πολίτες και Επαγγελματίες Υγείας). Η θεματική ενότητα «Ανάδειξη και επιβεβαίωση νέων θεραπευτικών μέσων, στόχων και βιοδεικτών» συγκεντρώνει το 26% του ερευνητικού ενδιαφέροντος του κλάδου.

Σε αντιστοιχία με τον αριθμό συμμετοχών, ο τομέας – πρωταθλητής της Αγροδιατροφής βρίσκεται αυτήν την περίοδο στην υλοποίηση του 22% του συνόλου των εγκεκριμένων προτάσεων της Δράσης ΕΔΚ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθεί ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην υλοποίηση του 19% των ερευνητικών έργων.

Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός της Δράσης για τα έργα ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ ανέρχεται στα 130,7 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή έχει ο οριζόντιος τομέας της Πληροφορικής (ΤΠΕ) με 19%, σε κοντινή απόσταση ακολουθεί η Αγροδιατροφή (18%) και έπεται η Υγεία με 13%.

To One Stop Liaison Office λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου «Μηχανισμός Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία του Μηχανισμού Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα

• Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος 2313319790

• Γουλάπτση Μαρία 2313 319705

• Σταύρος Μαντζανάκης 2313 319668

• Λαγκάνη Χριστίνα 2313 319667.

E-mail [email protected]