Η επίθεση της Νέας Δημοκρατίας στους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης ξεκίνησε αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, εισάγοντας αλλαγές που καθιστούσαν πιο Περιφερειαρχοκεντρικό το σύστημα της διοίκησης στον ν. 4623/19. Συνεχίστηκε με τον ν. 4674/20, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα μετατροπής των Αναπτυξιακών Εταιρειών σε Αναπτυξιακούς Ο.Τ.Α., δηλαδή παράλληλων δομών που δεν θα διοικούνται από αιρετούς και θα υποκαταστήσουν βασικές λειτουργίες των Δήμων και των Περιφερειών.

Πρόσφατα ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο Θεοδωρικάκου για την τοπική αυτοδιοίκηση, με το οποίο δίνονται υπερεξουσίες στην Οικονομική Επιτροπή των ΟΤΑ, υποβιβάζοντας τη λειτουργία υπηρεσιών όπως η οικονομική και η τεχνική υπηρεσία και αποστεώνοντας πλήρως την πολιτική και ελεγκτική λειτουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων.


Επειδή η υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει φτάσει σε πρωτοφανείς καταστάσεις, που θυμίζουν αυταρχικά και αντιδημοκρατικά καθεστώτα, καλούμε:
1. Τις παρατάξεις της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας που δεν ανέχονται την κατάργηση του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου, να συγκροτήσουν συντονιστική επιτροπή η οποία θα απευθύνει σχετικό αίτημα προς τη διοίκηση, αλλά θα έρθει σε επαφή και με τις συντονιστικές επιτροπές που ήδη συγκροτούνται και σε άλλες Περιφέρειες, όπως αυτής της Πελοποννήσου, ώστε να βάλουν φρένο στον αντιδημοκρατικό κατήφορο.
2. Την κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση όλες τις αρμοδιότητες που είχαν τα Περιφερειακά Συμβούλια μέχρι τον Ιούνιο του 2019.
3. Την Ένωση Περιφερειών να προχωρήσει άμεσα σε γενική συνέλευση και να καταγγείλει την υποβάθμιση και στην ουσία κατάργηση των Περιφερειακών Συμβουλίων.