Το βραβείο, που θεσπίζεται στην τρίτη επέτειο της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου και προς τιμήν της, θα δίνεται για δημοσιογραφία που αντανακλά τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, 13.30-14.00 (ώρες Ελλάδος), και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στη σελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Facebook.

Συντονιστές θα είναι η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Heidi Hautala (Πράσινοι, Φινλανδία) και ο ευρωβουλευτής David Casa (ΕΛΚ, Μάλτα). Στην τελετή θα συμμετάσχει και ο γιος της δολοφονημένης δημοσιογράφου, Andrew Caruana Galizia, από το Σπίτι της Ευρώπης στην Μάλτα.

Οι ομιλητές θα δεχτούν ερωτήσεις ζωντανά από το κοινό.

 

Αναγνώριση της εξαιρετικής δημοσιογραφίας στην ΕΕ

 

Σκοπός του βραβείου είναι η αναγνώριση της εξαιρετικής δημοσιογραφίας που αντανακλά τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτές κατοχυρώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Το ΕΚ θεωρεί το ζήτημα της προστασίας της ελευθερίας του Τύπου σε όλο τον κόσμο ζωτικής σημασίας για τις δημοκρατικές κοινωνίες, και ιδιαιτέρως της προστασίας των δημοσιογράφων που ασχολούνται με την ερευνητική δημοσιογραφία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

 

Παρότι το βραβείο θεσπίζεται και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο, η διαχείρισή του θα πραγματοποιείται από ανεξάρτητο συνεργάτη-μέσο ενημέρωσης με έδρα την ΕΕ, προκειμένου να προστατευθεί η ανεξαρτησία του βραβείου και το έργο των ΜΜΕ.