Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αρ. Πρωτ. 2311
ΠΕΛΛΑ 24/11/2020

Αγαπητέ Υπουργέ
Η πρόσφατη ανακοίνωσή σου από το Βήμα της Βουλής ότι θα αποζημιωθούν – και πολύ ορθώς – οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών της Κρήτης, έχει προκαλέσει κάποιες ανησυχίες των συναδέλφων τους καλλιεργητών της Πέλλας οι οποίοι επίσης έχουν πληγεί βαρύτατα, τόσο κατά την περίοδο του πρώτου ¨λοκντάουν¨ όσο και από αυτό που βιώνουν σήμερα λόγω των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση του δεύτερου και χειρότερου κύματος της πανδημίας. Και δικαιολογημένα από την πλευρά τους, φοβούνται το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν από τις αποζημιώσεις.

Με την επιστολή μου από τις 14 Ιουνίου σου είχα εκθέσει λεπτομερώς το μέγεθος της ζημιάς που οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποστεί. Την συνόδευα δε με όλα τα επίσημα στοιχεία – όπως τιμολόγια και δελτία αποστολής – που πιστοποιούν τις πραγματικές τεράστιες απώλειες στο εισόδημά τους, επισημαίνοντας ακόμη ότι ένας ασφαλέστατος και ακριβοδίκαιος τρόπος διαπίστωσης της πραγματικής ζημίας που έχουν υποστεί είναι οι δηλώσεις τους στον ΟΣΔΕ. Δεδομένου μάλιστα ότι οι περισσότεροι εξ αυτών είναι και πωλητές στις λαϊκές αγορές, με ό,τι αυτό αυτονόητα συνεπάγεται για τη διάθεση των προϊόντων τους, λόγω των περιοριστικών μέτρων, όπως οι λιγότεροι ¨πάγκοι¨, η απαγόρευση διακίνησης από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, η καθίζηση αγοραστικής κίνησης και τιμών κλπ.
Οι άνθρωποι αυτοί με μεγάλες δαπάνες και για καύσιμα, σε όλο το διάστημα των περιοριστικών μέτρων αλλά και λόγω της επιφυλακτικότητας των καταναλωτών για μετακινήσεις, είτε έμειναν με τα προϊόντα τους αδιάθετα, είτε αναγκάστηκαν να τα ¨ξεπουλήσουν¨ χονδρικά σε τιμές κυριολεκτικά εξευτελιστικές, είτε τα κατέστρεψαν.
Σε ίδια απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει και οι καλλιεργητές κηπευτικών σε εξωχώραφα πού λεπτομερώς σου αναφέρω στην επιστολή μου της 14/6, ήδη, από το πρώτο ¨λοκντάουν, είδαν την έτοιμη σοδειά τους να ¨οψιμίζει¨ και να μένει να σαπίζει απούλητη στα χωράφια τους.
Με την ευκαιρία, επανέρχομαι και στην επισήμανση ότι, όπως άλλωστε έχεις δηλώσει, θα αποζημιωθούν οπωσδήποτε και οι παραγωγοί σταφυλιών. Αναμφισβήτητα συμπεριλαμβάνονται και οι παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών της Πέλλας που, ένα μέρος της σοδειάς τους είχε ήδη πληγεί από τις βροχοπτώσεις και το υπόλοιπο που διασώθηκε έμεινε αδιάθετο λόγω των περιοριστικών μέτρων. Είναι ακόμη οι παραγωγοί της ποικιλίας ¨όψιμο της Έδεσσας¨ για την οινοποιία (κρασί – ρετσίνα) που, με κλειστή την εστίαση και τα άλλα μέτρα, έχει μηδαμινή ζήτηση. Σε έχω άλλωστε ενημερώσει επ’ αυτού, και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου σου έχω καταθέσει όλα τα στοιχεία – με αναφορές, στατιστικά, πίνακες κλπ – που επιβεβαιώνουν το μέγεθος της ζημιάς των καλλιεργητών.
Συνεπώς, πιστεύω αγαπητέ Υπουργέ ότι όπως έχεις δεσμευτεί, όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα αποζημιωθούν για την πραγματικά μεγάλη απώλεια στο εισόδημά τους. Και είμαι πάντα στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε συμπληρωματική διευκρίνηση.
Με εκτίμηση
Γιώργος Καρασμάνης