Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ κυρία Θεοδώρα Τζάκρη μετείχε σήμερα Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στη διαδικτυακή συνάντηση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας με τον Πρόεδρο της Συνέλευσης, κ. Atilla Mesterhazy, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου της Κοινονοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στην Αθήνα από τις 18 έως τις 23 Νοεμβρίου.

Κατά την συνάντηση αυτή η κυρία Τζάκρη είπε τα εξής στον Πρόεδρο της Κ.Σ. του ΝΑΤΟ:

«Κύριε Πρόεδρε

Η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφορικά με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διαβιβάστηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο στις 18 Μαρτίου 2020, στο πλαίσιο των διατάξεων του «Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act», τονίζεται ότι τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρόνια στη βάση του διεθνούς δικαίου και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινό τους άρθρο οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas και της Γαλλίας JeanYves Le Drian, τονίζουν απευθυνόμενοι στην νέα ηγεσία των ΗΠΑ ότι «θα χρειαστεί να καθορίσουμε μια κοινή γραμμή απέναντι στην προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού».

Επιπλέον, όπως είστε καλά πληροφορημένος, καθημερινά κάνουν την εμφάνιση τους νέες προκλήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Τουρκία με τις ενέργειές της παραβιάζει τους καταστατικούς κανόνες της Συμμαχίας και άρα θέτει υπό αμφισβήτηση την επιβίωση της Συμμαχίας και την δυνατότητά της να είναι αποτελεσματική».

Μετά την παρέμβαση αυτή ρώτησε τον κ. Mesterhazy τα εξής:

  • Ποια είναι λοιπόν, τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει;
  • Ποια είναι η άποψη και θέση του ΝΑΤΟ σχετικά με τις προαναφερθείσες εξελίξεις; Αποδεικνύει η επίμονη στάση του ΝΑΤΟ για ουδετερότητα ότι το ΝΑΤΟ έχει τελικά παραλύσει όσον αφορά την τρέχουσα διαμάχη Ελλάδας-Τουρκίας; Ωστόσο, δεν νομίζετε ότι η τακτική που ακολουθεί το ΝΑΤΟ επιβραβεύει τελικά την Τουρκία, η οποία επιμένει να παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο σε καθημερινή βάση;