Κοινοποίηση Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων:
• Ευστάθιο. Καστερίδη
• Θεόδωρο Θεοδωρίδη
• Ηλία Θεοδωρίδη
• Ολυμπία Παπαδοπούλου

Με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων (από 1/2/2021) επανερχόμαστε σε ένα ζήτημα που επανειλημμένως έχει θέση το Σωματείο καθαριστών καθαριστριών πόλης και επαρχία Γιαννιτσών μαζί με τη διοίκηση του εργατικού κέντρου στην Δημοτική Αρχή…
Πρόκειται για το αίτημα της αύξησης του ωράριο εργασίας του προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, μειωμένου ωραρίου (3ωρου ) στην καθαριότητα σχολικών μονάδων του Δήμου Πέλλας, μέχρι και το ανώτατο όριο της πλήρους απασχόλησης
Η αλλαγή καθεστώτος πρόσληψης των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών και η αναγνώριση ότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία , αποτελούσε , όπως γνωρίζεται, χρόνιο αίτημα όλου του κλάδου ο οποίος έχει δώσει «μάχες» γι’ αυτό. ΄Αφενός ο κλάδος εν μέρη δικαιώθηκε, άλλαξε το καθεστώς πρόσληψης και δεν είναι «εργολάβοι» αλλά εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας, διασφαλίστηκαν οι εργαζόμενες που για χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αφετέρου όμως προσλαμβάνονται καθαρίστριες … δύο ταχυτήτων. Με πλήρη απασχόληση που σημαίνει 6,5 ώρες καθημερινά, κι άλλες με μερική που μεταφράζεται σε 3 ώρες. Συγκεκριμένα, στον δήμο μας, προσλήφθηκαν 36 άτομα με πλήρη απασχόληση και 49 με 3ωρη απασχόληση.
Με δεδομένο ότι, λόγω των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, απαιτείται ο συχνός και επίμονος καθαρισμός υλικών και χώρων, δηλαδή τεράστιος όγκος δουλειάς, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι αυτή η δουλεία δεν μπορεί να γίνει με την απασχόληση 3 ωρών και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις σε σχολεία με μεγάλο αριθμό αιθουσών και εμβαδόν πολλών τ.μ. (αίθουσες διδασκαλίες λειτουργία ολοήμερου, τουαλέτες εκπαιδευτικών και μαθητών, αύλειος χώρος, εργαστήρια, γυμναστηριο , κ.α. )
Σε συνθήκες πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Με πανδημία ή χωρίς, η καθημερινή καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία πριν και μετά το μάθημα, σε κάθε διάλειμμα, σε κάθε χώρο. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, αλλά ευθύνη της πολιτείας. Είναι αυτονόητο ότι οι συμβασιούχες και συμβασιούχοι στη σχολική καθαριότητα, είναι διατεθειμένοι να δώσουν για άλλη μια φορά τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε η μαθητική και η εκπαιδευτική κοινότητα να συνεχίσει να απολαμβάνει ένα ασφαλές και υγειές σχολικό περιβάλλον, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος και με καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.
Άμεσα ζητούμε από το Δήμο Πέλλας να μετατρέψει τις συμβάσεις των καθαριστριών σε πλήρους απασχόλησης ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών άλλων Δημοτικών Αρχών στην χώρα. Είναι δεδομένο ότι με νομοθετικές διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών, να αυξήσουν το ωράριο εργασίας του προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, μειωμένου ωραρίου, μέχρι και το ανώτατο όριο της πλήρους απασχόλησης της οικείας ειδικότητας και εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας, με αντίστοιχη αύξηση των πάσης φύσεως αποδοχών τους με απόφαση του οικείου Δημοτικού συμβουλίου .

Για το ίδιο θέμα, εκτός από το αίτημα του οικείου σωματίου, έγγραφα που αναφέροντα στην αναγκαιότητα της επέκτασης του ωραρίου των 3ωρων καθαριστριών έχουν καταθέσει από τον 9ο μήνα στην αρμόδια σχολική επιτροπή του Δήμου και Δ/ντες των σχολείων που διαπιστώνουν ότι τα σχολεία δεν μπορούν να καθαριστούν στο διάστημα των 3ωρων και ζητούν την αύξηση του ωραρίου των καθαριστριών .
Για Το Εργατικό Κέντρο