Μετά την χθεσινοβραδινή παραίτηση του αναπληρωτή σύμβουλου εθνικής ασφάλειας ως απόρροια της βίαιης εισβολής εκατοντάδων ακροδεξιών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον, και άλλοι αξιωματούχοι ασφάλειας σκέπτονται το δρόμο της αποχώρησης από το στρατόπεδο του απερχόμενου αμερικανού προέδρου.

Σημαντικό ρόλο όπως είναι προφανές διαδραμάτισε η ενθάρρυνση του προέδρου Τραμπ προς τους συγκεντρωμένους να εισβάλουν στο χώρο του Καπιτωλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τραμπ πηγαινοερχόταν ανάμεσα στο Οβάλ γραφείο και την τραπεζαρία του Λευκού Οίκου παρακολουθώντας τα επεισόδια στο Καπιτώλιο και αρχικά ήταν ικανοποιημένος από την εξέλιξη των δραματικών γεγονότων, μια αντίδραση που ωστόσο ανησύχησε πολλούς από τους βοηθούς του.

Το θέμα αποκαλύπτει το Bloomberg κάνοντας λόγο για πηγές που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στο στρατόπεδο του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας που αποφάσισε να παραιτηθεί είναι ο Ματ Πότινγκερ ενώ ο προϊστάμενός του και σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Ρόμπερτ Ο Μπράιαν, επίσης σκεπτόταν να αποχωρήσει αλλά τελικά πείστηκε να παραμείνει στη θέση του, σύμφωνα με πληροφορίες.

Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ματ Πότινγκερ

 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Ρόμπερτ Ο Μπράιαν, επίσης σκεπτόταν να αποχωρήσει αλλά τελικά πείστηκε να παραμείνει στη θέση του

Την παραίτηση σκέπτεται επίσης ο Κρις Λίντελ, βοηθός του προέδρου και αναπληρωτής προϊστάμενος προσωπικού για τον συντονισμό πολιτικής. Να σημειωθεί δε ότι αρκετοί βοηθοί ασφαλείας εγκατέλειψαν ήδη μετά το χάος της Τετάρτης στο Καπιτώλιο, τα πόστα τους, συμπεριλαμβανομένης της αρχηγού προσωπικού της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ.

Οργή και θυμός

Μέσα στον Λευκό Οίκο του Τραμπ, υπάρχει θυμός και ανησυχία για την άνευ προηγουμένου βία που ξεδιπλώθηκε καθώς το Κογκρέσο άρχισε να μετρά τις ψήφους του Κολλεγίου Εκλεκτόρων για να επιβεβαιώσει τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Μετά την εισβολή των σκληροπυρηνικών οπαδών του Τραμπ, χρειάστηκε να περάσουν ολόκληρα 45 λεπτά ώστε άνθρωποι από την ασφάλεια και το προσωπικό του Λευκού Οίκου να καταφέρουν πείσουν τον αμερικανό πρόεδρο να εκδώσει ένα tweet που προέτρεπε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από το κτίριο του Καπιτωλίου, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Ανάμεσά τους ήταν και ο επικεφαλής του προσωπικού, Mαρκ Μίντοους και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πατ Σιπολόνε.

Ο επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου, Mαρκ Μίντοους

Παράτησαν… σύξυλη την Μελάνια

Νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης, η επικεφαλής του προσωπικού της Μελάνια Τραμπ, Στέφανι Γκρίσχαμ, παραιτήθηκε, καθώς και η γραμματέας του Λευκού Οίκου υπεύθυνη για τα σοσιαλ μίντια, Άννα Κριστίνα «Ρίκι»Λόιντ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η επικεφαλής του προσωπικού της Μελάνια Τραμπ, Στέφανι Γκρίσχαμ, παραιτήθηκε

 

Την παραίτησή της επίσης υπέβαλε και η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Μάθιους, όταν έγινε γνωστός ο σοβαρός τραυματισμός –αργότερα εξέπνευσε- μιας γυναίκας εντός του Καπιτωλίου.

Η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Μάθιους