Έχοντας γίνει αποδέκτης έντονων παραπόνων και ανησυχιών συμπολιτών της, εξαιτίας της επικείμενης διακοπής λειτουργίας του υποκαταστήματος της Alpha Bank στη Σκύδρα, η Βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών. Μετά το κλείσιμο υποκαταστημάτων 2 άλλων τραπεζών της Eurobank και της Εθνικής, η κ. Τζάκρη βλέποντας ότι η περιοχή της Σκύδρας που αποτελεί οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο να υποβαθμίζεται συνεχώς με το κλείσιμο υπηρεσιών που έχει ανάγκη ο πολίτης, ρωτά τον κ. Υπουργό Οικονομικών για τις προθέσεις του να παρέμβει: (1 για τη ματαίωση των αρνητικών για την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο αποφάσεων των διοικήσεων των τραπεζών για το κλείσιμο υποκαταστημάτων τους ανά τη Χώρα και (2) ώστε να ανακληθεί η Απόφαση της Alpha bank να κλείσει το υποκατάστημά της στη Σκύδρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Κλείνει και η Alpha bank στη Σκύδρα»
Ένα ακόμη υποκατάστημα τράπεζας αποχωρεί από την Σκύδρα. Μετά την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, κλείνει και το υποκατάστημα της Alpha Bank.
Και οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να κλείνουν υποκαταστήματα τους ανά τη Χώρα οδηγώντας σε έξοδο εργαζόμενους τους αλλά και περιορίζοντας τη φυσική συναλλαγή με τους πελάτες τους, επηρεάζοντας κυρίως αυτούς που δεν έχουν την ευχέρεια χρήσης των τεχνολογικών καινοτομιών.
Η μείωση των υποκαταστημάτων και των 4 συστημικών ελληνικών Τραπεζών σε όλη τη Χώρα αναμένεται να συνεχιστεί με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει θέσει όριο για κάθε συστημική τράπεζα τα 250 καταστήματα και άρα στο σύνολο του πιστωτικού συστήματος τα 1000 από 1481 που είναι σήμερα.
Έτσι, αντί οι ανακεφαλοποιημένες από το υστέρημα του ελληνικού λαού τράπεζες να επενδύσουν σε σχέδια και λογικές ανάπτυξης για να παίξουν υπεύθυνα το ρόλο τους στην απαραίτητη στήριξη της «ταλαιπωρημένης» εθνικής οικονομίας και στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης, βρίσκοντας ως αφορμή τις εντολές της ΕΚΤ και τις συνθήκες περιορισμού που βιώσαμε στην πανδημία επιμένουν σε αδιέξοδες λογικές μείωσης του κόστους. Αυτή η κατάσταση αποτελεί πλέον ένα μείζον αναπτυξιακό, πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα.
Αυτή η κατάσταση έρχεται να επαληθεύσει την παρέμβαση της ΟΤΟΕ σύμφωνα με την οποία «το μέγεθος που θα έχει το τραπεζικό σύστημα τα προσεχή χρόνια είναι συνάρτηση του μεγέθους της οικονομίας, αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται» προσθέτοντας ότι «η ανάγκη για τη φυσική παρουσία των τραπεζών μέσω καταστημάτων περιορίζεται πλέον σημαντικά, συμπαρασύροντας σε ανάλογη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων».

Μιλώντας δε, συγκεκριμένα για την Alpha Bank, τα στοιχεία δείχνουν ότι πανελλαδικά από το 2013 μέχρι το 2020 έχει μειώσει τα υποκαταστήματά της κατά 42% ή από 626 καταστήματα που είχε η Τράπεζα το 2013 σε 361 το 2020.
Αυτή η αρνητική εξέλιξη, προκαλεί έντονη ανησυχία στους πολίτες ιδιαίτερα των πόλεων της επαρχίας που για να επισκεφτούν όταν αυτό απαιτείται ένα τραπεζικό κατάστημα θα πρέπει πλέον να ταξιδεύουν σε άλλη γειτονική τους πόλη.
Επειδή το τραπεζικό σύστημα μιας Χώρας είναι βασικό συστατικό στοιχείο της οικονομικής ζωής και βασικό εργαλείο άσκησης της συνολικής οικονομικής πολιτικής από την εκάστοτε κυβέρνηση για την επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης,
Επειδή βασικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να βρεθεί και να ενεργοποιηθεί ο βασικός μηχανισμός σύνδεσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με την αναπτυξιακή διαδικασία που θα απομακρύνει την εσωστρέφεια και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη,
Επειδή η πόλη της Σκύδρας αποτελεί σημαντικό οικονομικό κέντρο στο Νομό Πέλλας με σημαντική εξαγωγική δυναμική και μεγάλο αριθμό ενεργών επιχειρήσεων, που η λειτουργία τραπεζικών υποκαταστημάτων αποτελεί ένα ζήτημα ουσιαστικής σημασίας για την περιοχή και αφορά άμεσα όλους τους κατοίκους,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομικών:

1. Προτίθεστε να παρέμβετε για τη ματαίωση των αρνητικών για την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο αποφάσεων των διοικήσεων των τραπεζών για το κλείσιμο υποκαταστημάτων τους;
2. Προτίθεστε να παρέμβετε ώστε να ανακληθεί η Απόφαση της Alpha bank να κλείσει το υποκατάστημά της στη Σκύδρα;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Θεοδώρα Τζάκρη»