Οι καταστροφικές πλημμύρες των Σερρών να αποτελέσουν το έναυσμα που θα αφυπνίσει την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας από τον αντιπλημμυρικό της ύπνο

Οι εκτεταμένες καταστροφές από τις χθεσινές πλημμύρες στην περιοχή των Σερρών πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά τη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας για τον αντιπλημμυρικό της σχεδιασμό, που εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ανεπαρκέστατος.

Μετά από 10 ώρες συνεχούς και έντονης βροχόπτωσης επλήγησαν σοβαρά πολλές αγροτικές περιοχές μέχρι την Αμφίπολη.  Ο χείμαρρος των Αγίων Αναργύρων φούσκωσε για μια ακόμη φορά, αλλά εκείνα που επλήγησαν περισσότερο ήταν τα χωριά του Δήμου Βισαλτίας (Ευκαρπεία και Αχινός, Μαυροθάλασσα) και του Δήμου Εμμανουήλ Παπά (Παραλίμνιο, Πεθελινό, Ν. Σκοπός και Ψυχικό). Η ανταπόκριση των υπηρεσιών ήταν άμεση (υπάλληλοι Περιφέρειας και Πυροσβεστική, με δυνάμεις να έρχονται ακόμη και από γειτονικούς νομούς).

Ωστόσο, θα έπρεπε να έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα, όπως περιγράφονται στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμών, που εγκρίθηκαν το 2018 και αναφέρουν τον ρόλο του κάθε φορέα. Κατανοούμε ότι οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι πολυσχιδείς και πολυδάπανες, αλλά είναι προφανές ότι οι προτεραιότητες της Περιφέρειας πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να γίνει επικαιροποίηση του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των χειμαρρικών οικοσυστημάτων και να ληφθεί υπόψη η επιδείνωση της ραγδαιότητας των φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι τεχνικοοικονομικές μελέτες πρέπει να είναι πιο ενημερωμένες, να προβλέπεται επίβλεψη μηχανικών στα προκηρυσσόμενα έργα και να υπάρχει προσέγγιση σε επίπεδο λεκάνης απορροής και όχι τμηματικά.

Από τον κ. Περιφερειάρχη και όποιους εκπροσώπους της κυβέρνησης επισκεφτούν την περιοχή περιμένουμε όχι μόνο δηλώσεις για τις αυτονόητες αποζημιώσεις, αλλά και δεσμεύσεις για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία, με συγκεκριμένες εντάξεις προγραμμάτων.

Είναι ευρεία απαίτηση πλέον η σοβαρή εφαρμογή ενός ενημερωμένου περιβαλλοντικού και αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.