Το 2021 θα αποδειχθεί έτος απορρύθμισης της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα οδηγήσει μια για πάντα στον αφανισμό της επικουρικής σύνταξης. Είναι προφανές ότι το δεύτερο μεγάλο θύμα της πανδημίας μετά την δημόσια υγεία είναι οι εργασιακές σχέσεις και η δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Με την διαδικασία του κατεπείγοντος νομοσχεδίου του υπουργείου υγείας στη βουλή επήρθαν νέα χτυπήματα στην εργασία. Καταρχήν να αρχίσουμε από τα καλά αυτού του νομοσχεδίου που είναι η ρύθμιση για τους εποχιακά εργαζόμενους ( σε εργοστάσια, κονσερβοποιία, συσκευαστήρια κλπ.)  της μείωσης των απαιτούμενων αριθμών ενσήμων από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας μέσω πανδημίας. Δεν είναι όμως μόνιμο αλλά αφορά μόνο την περίοδο της πανδημίας. Με το άρθρο 96 του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη κατάργηση της αργίας της Κυριακής που είναι εργασιακή εκμετάλλευση και επίθεση στα κεκτημένα των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019, όμως με το άρθρο 110 δίνει τετράμηνη παράταση στον καθορισμό του πηγαίνοντας την διαδικασία για τον Ιούλιο κρατώντας τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα για δεύτερη συνεχή χρονιά στα ίδια επίπεδα. Το άρθρο 117 προβλέπει ποινικές κυρώσεις στους εργοδότες που αξιώνουν από εργαζόμενους μέρος ή το σύνολο του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, γεγονός πού αποτελεί καθημερινότητα για πολλούς εργαζόμενους που δέχονται αυτές τις πιέσεις από τους εργοδότες, αλλά παρόλα αυτά οι παρανομίες συνεχίζονται και θα πρέπει να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι.

Όσον αφορά στο μέτωπο της ανεργίας η πραγματική εικόνα θα φανεί στους επόμενους μήνες πριν το Πάσχα με τον δείκτη ανεργίας να σκαρφαλώνει σε ακόμη πιο υψηλά ποσοστά. Πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν καθόλου ενώ ένα επερχόμενο λουκέτο σε επιχειρήσεις είναι άμεσα ορατό και ακούγεται απόλυτα εφιαλτικό για αυτούς τους επιχειρηματίες. Η Χριστουγεννιάτικη χαμένη αγορά οδηγεί προς την απόλυτη καταστροφή τους μικρομεσαίους. Το 2021 θα είναι ένας χρόνος απορρύθμισης της εργασίας καθώς η κυβέρνηση κάνει την πολιτική επιλογή να αναδιαρθρώσει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας επιλέγοντας τη βίαιη φτωχοποίηση της μικρομεσαίας τάξης.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ