Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο που εντείνει την καταστολή στα πανεπιστήμια και βάζει φραγμούς για την εισαγωγή των παιδιών μας σε αυτά.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από κοινού από την Υπουργό Παιδείας και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη προβλέπει:

 

● Την σύσταση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ). Συγκεκριμένα, πρόκειται για 1.000 οργανικές θέσεις κατώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και ειδικών φρουρών με δικαίωμα προανάκρισης. Αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ζήτημα της οπλοφορίας τους, στη διακριτική ευχέρεια των Υπ. Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη!

 

● Την συγκρότηση «Πειθαρχικών Συμβουλίων Φοιτητών», με την ταυτόχρονη συγκρότηση «πειθαρχικού δικαίου» στο χώρο των Πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, που θα μπορεί να επιβάλλει το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών». Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, την κάθε είδους ρύπανση (και ηχορύπανση), τη χρήση χώρων χωρίς άδεια (από φοιτητές) μέχρι και την εκούσια παρεμπόδιση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, σε μια προσπάθεια να βάλουν ταφόπλακα στις διεκδικήσεις εργαζομένων και φοιτητών.

 

● Την εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας (κάμερες, συστήματα ανίχνευσης κτλ)

 

● Τη λήψη μέτρων ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους των πανεπιστημίων. Επιπλέον, θεωρεί δεδομένη την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό φύλαξης από εταιρείες security!

 

Χρηματοδοτεί αδρά δράσεις ξένες προς τις πραγματικές ανάγκες εργαζομένων και φοιτητών και εχθρικές για τη διεκδίκησή τους, την ίδια ώρα που λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας φοιτητών κι εργαζομένων και στήριξης της ομαλής διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στην πανδημία, για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές ανάγκες τους, για μόνιμες προσλήψεις σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών και της φοιτητική μέριμνας.

 

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης μέτρα που δυσχεράνουν την εισαγωγή, επαναφέρουν τα χρονικά όρια φοίτησης και νομιμοποιούν την περαιτέρω κατηγοριοποίηση των τμημάτων, την ένταση του ελιτισμού για κάποια τμήματα και την υποβάθμιση για άλλα.

 

Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ανάγκη από μηχανισμούς καταστολής, έχουν ανάγκη από προσωπικό, σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, φοιτητική μέριμνα, χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών.

 

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της ΟΔΠΤΕ, των φοιτητικών συλλόγων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών την Πέμπτη 21 Γενάρη, στις 12μ. στα Προπύλαια-Αθήνα, όπως και στις άλλες πόλεις της χώρας και καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΖΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ