Αυτοψία σε μια υπό κατασκευή σύγχρονη σχολική μονάδα, το 23ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, πραγματοποίησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μαζί με το Δήμαρχο Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη.
Το δεκαθέσιο Δημοτικό Σχολείο κατασκευάζεται με ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής στο Βυζάντιο Καλαμαριάς.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου σχολείου, που θα έχει δυναμικότητα εκπαίδευσης 220 – 250 μαθητών. Αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 1,8 εκ. ευρώ δίνουμε λύση σε εκατοντάδες οικογένειες με παιδιά, καλύπτοντας τις ελλείψεις σε υποδομές εκπαίδευσης και προωθώντας το πρόγραμμα σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη. Στόχος μας είναι το 23ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς να λειτουργήσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει σε απόλυτη προτεραιότητα την Παιδεία, καθώς χρηματοδοτεί την κατασκευή 18 νέων σχολείων και ταυτόχρονα ξεκινάει η κατασκευή 35 νέων σχολικών μονάδων και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες μέσω ΣΔΙΤ. Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμο Καλαμαριάς για τη συνεργασία και την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του συγκεκριμένου σχολείου, η παράδοση του οποίου αναμένεται να γίνει νωρίτερα κι από το συμβατικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.



Από την πλευρά του ο κ. Δαρδαμανέλης τόνισε: «Το 23ο Δημοτικό Σχολείο είναι ένα στολίδι για την Καλαμαριά, με υπερσύγχρονα συστήματα σκίασης, φωτισμού και εξυπηρετήσεων, με βιβλιοθήκη, εργαστήρια και εξαιρετικό αύλειο χώρο, που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των μαθητών. Στόχος μας είναι να παραδοθεί σε χρήση το σχολείο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Έτσι θα δοθεί και λύση στο ζήτημα της σημερινής ‘συγκατοίκησης’ του Δημοτικού με Γυμνάσιο στο συγκρότημα της οδού Πάτμου και οι δυσλειτουργίες που υπάρχουν».

Το 23ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς είναι δεκαθέσιο, συνολικού εμβαδού 2.431,62 τ.μ. ενταγμένων σε κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο επιφάνειας 1044,45 τ.μ. Στον ακάλυπτο χώρο εντάσσονται ειδικά διαμορφωμένοι χώροι άθλησης, καθώς και περιοχές με φύτευση και καθιστικά σημεία. Έχει βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, ενώ η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων θα μπορεί να διατεθεί και για εκδηλώσεις (πολιτιστικές κ.ά.).

Κατασκευάζονται δυο κτίρια. Στο χαμηλότερο από αυτά βρίσκονται οι αίθουσες διδασκαλίας και στο ψηλότερο οι υπόλοιπες λειτουργικές ενότητες του σχολείου.

Το ισόγειο αποτελείται από πέντε αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα εστίασης των μαθητών, χώροι υγιεινής, τρία κλιμακοστάσια και ένας ανελκυστήρας, κυλικείο και χώρος διαλλείματος. Στον πρώτο όροφο, αναπτύσσονται πέντε αίθουσες διδασκαλίας, ο χώρος της βιβλιοθήκης, το γραφείο δασκάλων, το γραφείο διεύθυνσης, το ιατρείο, γραφεία υποστήριξης και ενημέρωσης μαθητών, χώροι υγιεινής και αποθηκευτικοί χώροι. Στο δεύτερο όροφο, φιλοξενούνται οι χώροι εργαστηρίων (πληροφορικής, ξένων γλωσσών, αισθητικής αγωγής, φυσικής χημείας), η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και οι βοηθητικοί αυτής χώροι, χώρος διαλλείματος καθώς και χώροι υγιεινής. Στο υπόγειο εγκαθίστανται βοηθητικοί χώροι, μηχανολογικές εγκαταστάσεις καθώς και, χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Ο περιβάλλοντας χώρος του σχολείου διαμορφώνεται με περιοχές φύτευσης, καθιστικά σημεία, ενώ θα φιλοξενήσει και τους υπαίθριους αθλητικούς χώρους.

Η πρόσβαση ατόμων με αναπηρίες στο κτίριο γίνεται με ράμπα τοποθετημένη δίπλα στην κεντρική είσοδο του κτιρίου. Σε όλες τις στάθμες και σε όλους τους χώρους του σχολικού συγκροτήματος έχει προβλεφθεί και διασφαλίζεται η πρόσβαση και ανεμπόδιστη εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες.