Τις τελευταίες ημέρες γίναμε (όπως και πολλοί πολίτες της Έδεσσας) αυτόπτες μάρτυρες μιας περιβαλλοντικής καταστροφής που συντελείται στην περιοχή του «Κιουπρί» μπροστά από την Βυζαντινή Γέφυρα, στο πλάτωμα του ποταμού και συγκεκριμένα διαπιστώσαμε ότι μέσα από ένα φρεάτιο αναδύεται μια δύσοσμη χρωστική ουσία , η οποία διαχέεται μέσα στο ποτάμι.

Τα όσα αποκαλύφθηκαν στην συνέχεια καταμαρτυρούν την περιβαλλοντολογικά εγκληματική αδιαφορία των διοικούντων του Δήμου μας και την προσπάθεια συγκάλυψης του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, ενώ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29/1/2021 ο κ. Δήμαρχος που ρωτήθηκε για το θέμα, δήλωσε άγνοια, κατά τη συνεδρίαση της 12/2/2021 και ενώ ήδη το θέμα είχε πάρει μεγάλη έκταση, αποκαλύφθηκε η αλήθεια.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης που μέχρι τότε «τηρούσε σιγή ιχθύος», μετά από ερώτηση – καταγγελία του επικεφαλής μας Αντώνη Ρυσάφη για την συντελούμενη μόλυνση των παραποτάμων που διασχίζουν όλη την πόλη , αρχής γενομένης από τον χώρο αγιασμού των υδάτων , παραδέχθηκε την εν γνώσει των διοικούντων διοχέτευση λυμάτων στο πλάτωμα του ποταμού στο Κιουπρί και ακολούθως σε όλους τους παραποτάμους μέσα στην πόλη.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχει ένας αποχετευτικός αγωγός που στο παρελθόν δεν είχε συνδεθεί με τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό της περιοχής και έπεφτε στο κεντρικό ποτάμι.

Λόγω των έργων τσιμεντοποίησης του κεντρικού ποταμού από την Π.Ε. Πέλλας, σφραγίστηκαν οι αγωγοί και έκλεισε η έξοδος των αγωγών αποχέτευσης , με αποτέλεσμα τα λύματα να μην μπορούν να διοχετευθούν και τελικά να βρούν διέξοδο στο παραπάνω σημείο ,όπου υπήρχε σκεπασμένο φρεάτιο του αγωγού αποχέτευσης, το οποίο κάποια στιγμή άνοιξε. Όπως αποκαλύφθηκε από έγγραφα που επιδείξαμε το πρόβλημα ήταν γνωστό στην υπηρεσία εδώ και χρόνια, όταν με έγγραφά της η τεχνική υπηρεσία που υλοποιεί το έργο είχε ζητήσει να βρεθεί λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το δίκτυο αποχέτευσης. Παρ’ όλα αυτά η ΔΕΥΑΕ δεν έκανε καμία ενέργεια και εν γνώσει της άφησε το θέμα των λυμάτων «στην τύχη του», αδιαφορώντας για το που θα διοχετεύονταν.

Μάλιστα ο Πρόεδρος επιβεβαιώνοντας ότι αυτό ήταν σε γνώση τους εδώ και πολύ καιρό και «ενοχλημένος» από την αναφορά του επικεφαλής μας σε καθαγιασμένο χώρο, δήλωσε ότι σε περίπτωση που γινόταν φέτος η τελετή αγιασμού των υδάτων θα προτείνανε κάτι διαφορετικό…

Και ρωτάμε, αφού το πρόβλημα ήταν γνωστό στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου εδώ και χρόνια και η Δ.Ε.Υ.Α.Ε. είχε δώσει έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους αγωγούς αποχέτευσης με σκοπό να σταματήσουν να πέφτουν λύματα στο ποτάμι , το οποίο θα καθάριζε τελείως, γιατί επέλεξαν να μην αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και επέτρεψαν να αρχίσει το έργο , εν γνώσει τους ότι θα κλείσουν οι αγωγοί . Είναι απαράδεκτη και παράνομη η αδιαφορία τους, η οποία οδήγησε στην περιβαλλοντολογικά εγκληματική λύση της διοχέτευσης των λυμάτων στο Κιουπρί και στους παραποτάμους;

Και φυσικά δεν περιμένουμε καμία απάντηση από τους ανθρώπους που μπροστά στην σκοπιμότητά τους να τσιμεντοποιηθεί το ποτάμι, αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απόφαση – υπόδειξη του Δημοτικού Συμβουλίου και να σταματήσουν δικαστικά κάθε έργο επέμβασης και τσιμεντοποίησης του ποταμού, εφόσον δεν προηγηθούν περιβαλλοντολογικές, υδρολογικές και ιζυματολογικές μελέτες, που θα αναδείκνυαν όλα τα προβλήματα και τις συνέπειες στο περιβάλλον από την κατασκευή του έργου.

Και το πιο λυπηρό στην όλη ιστορία είναι, ότι τώρα που αποκαλύφθηκε η περιβαλλοντική μόλυνση κανείς από τους υπεύθυνους της πράξης και της μετέπειτα προσπάθειας συγκάλυψής της, δεν ένοιωσε την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από τους κατοίκους αυτής της πόλης και να κινηθεί άμεσα για την λύση του προβλήματος, αλλά αρκούνται σε διαβεβαιώσεις για αντιμετώπισή του με την δήλωση ότι γίνονται μελέτες.

Η ζημία ήδη είναι τεράστια, και συνεχίζεται. Αδιάψευστος μάρτυρας η εικόνα στους παραποτάμους με την πλήρη έλλειψη κάθε έμβιας ζωής.

Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη και ευνομούμενη κοινωνία , κάποιοι θα είχαν αναλάβει τις ευθύνες τους και θα είχαν παραιτηθεί ήδη. Εμείς το ζητήσαμε και το επαναλαμβάνουμε. Δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα ζωτικά και άμεσα προβλήματα της πόλης .