Την Παρασκευή στις 26-03-2021 συγκλήθηκε και συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Έδεσσας, κατά την  6η Τακτική Συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης Ενημέρωση για τη μέχρι τώρα πορεία της εκκαθάρισης της εταιρείας «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΔΕΣΣΑΣ Α.Ε. Ο.Τ.Α.» και αναλόγως τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων”.

 

Η υπόθεση της  Τουριστικής Α.Ε αποτελεί ως γνωστόν μία προβληματική υπόθεση για την οποία υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα και παραλείψεις επί της διαδικασίας και όπως τόνισαν οι εκκαθαριστές σε επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Εδεσσας, “από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας δημιουργήθηκαν προβλήματα και υπήρξαν παρεμβάσεις από πολιτικά πρόσωπα για την καθυστέρηση της εκκαθάρισης…”.

Παρά το ότι κλήθηκαν για δεύτερη φορά ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Εδεσσας, οι εκκαθαριστές κκ Γιασίν Μπασάμ και Μπαλάσης Θεοδόση που επέλεξε ο κ Δήμαρχος (έχοντας το 98% της Γενικής Συνέλευσης)το έτος 2015, αγνόησαν προκλητικά και προσβλητικά το ανώτατο όργανο του Δήμου μας και μας έστειλαν ορισμένα από τα στοιχεία που οι ίδιοι επέλεξαν και μια επιστολή στην οποία γράφουν κυνικά ότι δεν θέλουν να εμπλακούν σε πολιτική διαμάχη ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση για το ίδιο θέμα οι ίδιοι άνθρωποι ζήτησαν αναβολή συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου έτσι ώστε να καταφέρουν να συλλέξουν στοιχεία για την υπόθεση και να τα παρουσιάσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο..ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ και ΚΟΡΟΙΔΙΑ.

Σε αυτό το θέατρο σκιών έρχεται να προστεθεί και ένα τραγικό γεγονός που με λυπεί βαθύτατα και με οδηγεί στην ανάγκη να απευθυνθώ δημόσια στους συμπολίτες μας.. Είναι σαφές ότι σε αυτή τη συνεδρίαση διαπαραταξιακά, πλην εξαιρέσεων, δεν υπήρξε προθυμία έτσι ώστε να έρθουν στην επιφάνεια οι πτυχές αυτής της υπόθεσης καθώς οι πολιτικές προεκτάσεις της υπόθεσης αγγίζουν παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και αν κάποιοι στρουθοκαμηλίζουν.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Διοίκηση του Δήμου Εδεσσας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να μη μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα όσο και αν προσπάθησε να ξεφύγει από τις βαριές πολιτικές ευθύνες που έχει. Μια παράταξη που φέρει ευθύνες για την επί 6 χρόνια εκκαθάριση που έχει γίνει σίριαλ, απαντούσε ΔΕΝ ΕΙΔΑ, ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΔΕΝ ΕΧΩ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ.

Τα όσα ακούστηκαν προσωπικά με σοκάρουν. Συνέβη ένα πρωτοφανές περιστατικό που πραγματικά με λυπεί και αναδεικνύει παθογενένειες της πολιτικής αλλά και όσων θεωρούν ότι μπορούν να «φιμώσουν» ελεύθερες φωνές καθώς ενοχλούνται από στοχευμένες ερωτήσεις με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών εφόσον δεν αποδειχθεί ότι οφείλεται σε τυχαίο περιστατικό. Στο 1:24:05 λεπτό της συνεδρίασης και ενώ ζητώ το λόγο ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος για να τοποθετηθώ για το μείζον αυτό θέμα που μετρά πολλά μηδενικά, μου δίνεται ο λόγος και ενώ τοποθετούμαι θέτοντας και ερωτήσεις προς τον κ Δήμαρχο, όλως αιφνιδίως στο 1:29:10 λεπτό διακόπτεται η αναμετάδοση και συνεχίζεται το βίντεο της συνεδρίασης με τοποθέτηση άλλης συναδέλφου της συμπολίτευσης στο αναρτημένο βίντεο στο κανάλι του Δήμου Εδεσσας στο YouTube…

Όσοι συμμετείχαμε στη συνεδρίαση δεν αντιληφθήκαμε το παραμικρό ενδεχόμενο απώλειας σύνδεσης στο Ίντερνετ. Έπειτα από μηνύματα, μας ενημέρωσαν οι συμπολίτες μας ότι έπεσε σκοτάδι…Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα επιχειρήματα και η ανάλυση του ζητήματος αυτού αλλά και οι ερωτήσεις προς τον κ Δήμαρχο που φυσικά δεν απάντησε, γιατί τί να πει άλλωστε, να μη δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Ενώ λοιπόν η καταγραφή γινόταν κανονικά , η αναμετάδοση του βίντεο και στη συνέχεια η ανάρτηση του στη σελίδα του Δήμου Εδεσσας έγινε χωρίς την δική μου τοποθέτηση παρά μόνο για τα 4 πρώτα λεπτά.

Η ελευθερία του λόγου,η εμπεριστατωμένη κριτική και η άσκηση ελέγχου στην διοίκηση του Δήμου Έδεσσας θα συνεχιστεί. Λυπάμαι πολύ διότι δεν μπορώ να θεωρήσω τυχαίο γεγονός ότι διεκόπη η αναμετάδοση του επίμαχου αποσπάσματος και ενώ υπήρξε σφοδρή κριτική και αδυναμία της συμπολίτευσης να απαντήσει για ένα θέμα που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες του Δήμου.

ΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΚΟΠΗΚΕ;

1)Ρωτήθηκε η συμπολίτευση και ο κ Δήμαρχος αν υπάρχουν εγκρίσεις για την πληρωμή ενταλμάτων ενώ διαρκούσε η εκκαθάριση.

2)Πώς δικαιολογείται το αυξημένο κόστος προμηθειών ιδίως την περίοδο της εκκαθάρισης δυσανάλογα μεγάλο που σε κάθε περίπτωση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

3)Ρωτήθηκε επίσης ο κ Δήμαρχος αν υπάρχει περίπτωση η μισθολογική δαπάνη που καταβλήθηκε στους εργαζόμενους της επιχείρησης να αναζητηθεί σε ενδεχόμενο που κριθεί παράτυπη η διαδικασία που ακολουθήθηκε.

4)Ρωτήθηκε ποια ήταν τα πολιτικά πρόσωπα που καταγγέλουν οι εκκαθαριστές ότι παρενέβησαν στην διαδικασία και ουσιαστικά την παρακώλυσαν;

5)Επίσης εξαιτίας αυτού του γεγονότος ήταν εύλογη η απορία μου για το εάν οι εκκαθαριστές αντέδρασαν με επιστολή τους ή έκθεσή τους προς τον Δήμο Εδεσσας έτσι ώστε να δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν το έργο τους εφόσον υπάρχουν εκτός διαδικασίας παρεμβάσεις όπως καταγγέλουν στην επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο;

6) Επίσης ρώτησα αν έχει κληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο της περιόδου 2015 ή τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης για εξηγήσεις ενώπιον οποιασδήποτε αρχής για να παρέχουν εξηγήσεις.

7) Ζήτησα αναλυτική έκθεση δραστηριοτήτων της υπό εκκαθάριση ΑΕ και επέμεινα να μάθω αν υπάρχει συνάφεια της δραστηριότητας με τις δαπάνες της επιχείρησης κατά την ίδια περίοδο.

8) Ποιος πλήρωνε τη δραστηριότητα σε μη εγκεκριμένα εντάλματα σε περίοδο εκκαθάρισης;

9) Τέλος ρώτησα τον κ Δήμαρχο Εδεσσας αν γνωρίζει που αντιστοιχεί το ΑΦΜ όπως αυτό αποτυπώνεται στον ισολογισμό της Τουριστικής ΑΕ, αν το αναζητήσουμε στο ΓΕΜΗ; Αφορά δημοτική σύμβουλο; Ο ίδιος δεν γνώριζε όπως είπε και επιφυλάχθηκε να απαντήσει και καλά έκανε κατά τη γνώμη μου.

Αυτά ήταν όσα κόπηκαν τυχαία. Αλλά δικαίως έχασαν τον ύπνο τους ορισμένοι  διαπαραταξιακά στον Δήμο Εδεσσας γιατί και για αυτό το ζήτημα ο έλεγχος θα είναι διαρκής. Θα μάθουμε αλήθειες;; Δυστυχώς και οι συμπολίτες μας δεν ασχολούνται όσο θα έπρεπε, οι θεσμοί χωρίς τη συμμετοχή και τον έλεγχο των πολιτών είναι κενό γράμμα.

Συνεχίζουμε γιατί όπως έχω πει ξανά, δεν με αφορά σε καμία πτυχή της ζωής μου να ειμαι αρεστός παρά μόνο χρήσιμος και για να είσαι χρήσιμος πρέπει να λες αλήθεια ακόμα και όταν σου θέτουν εμπόδια. Μόνον στους συμπολίτες μου δίνω λόγο για όσα πραγματικά παλεύω να αναδείξω σε πείσμα πολλών ίσως και εκατομμυρίων συμφερόντων! Η παραπολιτική και οι εντεταλμένοι λασπολόγοι ας κάνουν τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας. Στην κρίση σας όλοι ΜΑΣ! Απολαύστε το σκοτάδι που πέφτει ενώ ξεκινάει η ουσία της συζήτησης στο βίντεο που ακολουθεί! Δεν αρκεί όμως αυτό γιατί η αλήθεια θα ακούγεται απ’άκρη σε άκρη του Δήμου μας!

Ξυλουργίδης Σ.Αντώνιος

Δικηγόρος-Πολιτικός Επιστήμονας

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Έδεσσας