Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021, συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ, με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, μετά από σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας μας. Στην συνάντηση τέθηκαν από πλευράς ΟΣΕΑΔΕ, ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ( Α.Δ ), οι οποίοι τα τελευταία χρόνια, εργάζονται διαρκώς, μέσα σε ένα κλίμα εργασιακής ανασφάλειας. Συγκεκριμένα :

  • Αναφερθήκαμε στο γεγονός, ότι η κυβέρνηση από το καλοκαίρι του 2019 εξήγγειλε νομοσχέδιο για το σύνολο των λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης, τις αρμοδιότητες και την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση…», στην οποία ανήκουν και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ενώ, έχει ήδη γίνει ένας ανασχηματισμός, δεν έχει προχωρήσει καθόλου αυτό το ζήτημα και οι Α.Δ. παραμένουν για 11 χρόνια χωρίς Οργανισμούς με πολλά καθήκοντα, ατελείωτες επιτροπές, με τραγική υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες και κατηγορίες προσωπικού. Υποστελέχωση που είχε ενταθεί μέχρι το Μάη του 2020, οπότε και απαγορεύτηκε στους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην κινητικότητα και έχει φτάσει στο κόκκινο και κάτω του 65%, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται συνεχώς ο όγκος δουλειάς. Η δε συμμετοχή μας για πρώτη φορά ως φορέας υποδοχής μόνο, αποδείχτηκε μια τρύπα στο νερό, καθώς χωρίς νέους οργανισμούς και ελάχιστες κενές θέσεις ήταν αδύνατο να καλυφθούν τα προβλήματα. Μεταξύ άλλων τονίσαμε ότι δεν έχουν γίνει κρίσεις στις Α.Δ. εδώ και 13 χρόνια και αυτό δημιουργεί πεδίο αυθαιρεσιών, ζήτημα στο οποίο δεσμεύτηκε ο Υπουργός, ότι θα εκκινήσουν σύντομα οι διαδικασίες. Επισημάναμε ότι η υποστελέχωση, έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα και στην εξέταση της νομιμότητας των αποφάσεων και κάθε άλλης αρμοδιότητας του Ελεγκτή Νομιμότητας, που πέρα των άλλων οι συνάδελφοι στοχοποιούνται και αναίτια από αιρετούς, για τις αναγκαστικές καθυστερήσεις. Ζητήσαμε σύγχρονα οργανογράμματα που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και όχι μια ανακατανομή του εναπομείναντος, μετά από μια δεκαετία εφαρμογής μνημονιακών περικοπών, προσωπικού. Τονίσαμε ακόμη ότι απαιτούνται  μαζικές προσλήψεις στις Α.Δ. με βάση ένα σχεδιασμό κάλυψης των σύγχρονων αναγκών, που δεν υπάρχει μέχρι σήμερα.

Ο Υπουργός συμφώνησε για τις δυσλειτουργίες που αναφέραμε, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, δεσμεύτηκε και εξέφρασε την πρόθεση του, με ορίζοντα τριμήνου, να έχει ολοκληρωθεί η τελική διαμόρφωση των θέσεων του Υπουργείου και αναφέρθηκε σε  διοικητικά προβλήματα στην συνεργασία ΟΤΑ και  Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και δήλωσε ότι οι σχετικοί σχεδιασμοί προχωρούν και σε αυτό το διάστημα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και θα κληθούμε τότε εκ νέου να ενημερωθούμε.

  • Ζητήσαμε άμεσα, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κατηγοριών και κλάδων σε όλες τις ΑΔ και επιπλέον ανανέωση και μετατροπή σε αορίστου χρόνου με μοριοδότηση, όλων των μορφών συμβάσεων που εργάζονται η εργάστηκαν με ελαστικές μορφές εργασίας, (όπως μέσω ΕΕΤΑΑ σήμερα στις διευθύνσεις αλλοδαπών και μετανάστευσης των ΑΔ η πρόσφατα δασεργάτες, δασοπόνοι, δασολόγοι μέσω ΟΑΕΔ και ΙΔΟΧ στις δασικές υπηρεσίες κ.α), αφού έχουν αποκτήσει την εξειδίκευση και εμπειρία και μπορεί να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Ο Υπουργός μας δήλωσε ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κάποιος σχεδιασμός για άμεσες μόνιμες προσλήψεις στις Α.Δ. και για το ζήτημα των μονιμοποιήσεων των συμβασιούχων ότι είναι κάθετα αντίθετος και θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματικός.

  • Εξηγήσαμε αναλυτικά τις δεκάδες διοικητικές αυθαιρεσίες, μερίδας Συντονιστών, καθώς και την έμμεση κάλυψη που τους παρείχε μέχρι τώρα το ΥΠ.ΕΣ και η σημερινή αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση. Εξηγήσαμε ακόμα, ότι όσο δεν αλλάζει το ισχύον νομικό πλαίσιο (πειθαρχικός μόνο Προϊστάμενος το Υπουργείο) δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο Υπουργός μας δήλωσε ότι ενημερώνεται και συμφωνεί ότι υπάρχει ζήτημα και θα είναι έτοιμος να απαντήσει σε άλλο χρόνο.

 

  • Προτείναμε να ξεκινήσει η Ομοσπονδία άμεσα, με το Υπουργείο Εσωτερικών την έναρξη της συζήτησης, για την Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2021. Ο Υπουργός δήλωσε θετικός και εξέφρασε την πρόθεση του για επανέναρξη της διαδικασίας υπογραφής της Σ.Σ.Ε με την Ομοσπονδία, που έχει παγώσει από το

 

  • Θέσαμε το ζήτημα της Νομικής υποστήριξης των συναδέλφων και μας απάντησε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί μια ρύθμιση αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει κάποια και θέσαμε επίσης το ζήτημα των ΒΑΕ των συναδέλφων και της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί, αλλά μας δήλωσε ότι είναι αναρμόδιος για να απαντήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

  • Προτείναμε να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν 7 πειθαρχικά-υπηρεσιακά συμβούλια, ένα σε κάθε έδρα ΑΔ, (από 1 που λειτουργεί σήμερα για όλες τις ΑΔ), ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, καθώς το κόστος μετάβασης στην Αθήνα για τα αιρετά μέλη είναι δυσβάσταχτο και αναγκάζονται πολλές φορές να μην παρίστανται. Επιπρόσθετα ζητήσαμε να εξετάζονται κατά άμεση προτεραιότητα θέματα, που αφορούν εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στην σύνταξη και οι πειθαρχικές εκκρεμότητες μπορεί να καθυστερήσουν τη συνταξιοδότηση τους ακόμη και χρόνια. Η απάντηση που μας δόθηκε είναι ότι αναγνωρίζεται το πρόβλημα, χωρίς όμως να λάβουμε ακόμα συγκεκριμένη κάποια δέσμευση.

 

  • Θέσαμε εκ νέου τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και την εικόνα διάλυσης που επικρατεί σε κρίσιμες νησιωτικές υπηρεσίες μας, όπως και στις ορεινές και τις παραμεθόριες. Τονίσαμε την αναγκαιότητα θέσπισης κατάλληλων κίνητρων προσέλκυσης και παραμονής υπαλλήλων στις υπηρεσίες αυτές, χωρίς όμως να λάβουμε συγκεκριμένη απάντηση.

 

  • Ενημερώσαμε για την κινητοποίηση 7 Ομοσπονδιών των εργαζομένων του δημοσίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, (από 23 Νοεμβρίου 2020), στην οποία συμμετέχει και η Ομοσπονδία μας, ενάντια στην συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση του δημοσίου, με την Απεργία-Αποχή από όλες τις Επιτροπές του Ν.4412/2016 και τις Τεχνικές Επιτροπές των Δημοσίων Έργων (ΜΗΜΕΔ). Δηλώσαμε ότι είμαστε ριζικά αντίθετοι με την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων του δημοσίου στους επιχειρηματικούς ομίλους και γιαυτόν τον λόγο  θα συνεχίσουμε να παλεύουμε υπέρ των  συμφερόντων των εργαζόμενων στις ΑΔ, στο δημόσιο συνολικά, αλλά και της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και ενάντια σε κάθε κυβέρνηση και κυβερνητική πολιτική που τα υπονομεύει, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μιας χούφτας ομίλων. Η απάντηση που μας δόθηκε από τον Υπουργό, είναι ότι δεν συμφωνεί και μας κάλεσε να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

 

Η Ομοσπονδία μας έχει αποδείξει ότι αξιοποιεί τον διάλογο, καταθέτοντας πάντοτε συγκεκριμένες προτάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η δυνατότητα να ενημερωθεί ο αρμόδιος υπουργός αξιοποιήθηκε ήδη και αναμένονται και οι συγκεκριμένες ενέργειες, όπου υπήρξε δέσμευση.