Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου επισκέφθηκε, την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, το Παράρτημα Σκύδρας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛ.Γ.Ο.) «ΔΗΜΗΤΡΑ», όπου συναντήθηκε με τους υπεύθυνους – γεωπόνους του Παραρτήματος Μιχάλη Σιδηρόπουλο και Γιάννη Θεοχαρόπουλο.

Αφορμή της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση της Δημάρχου για τις δράσεις του Παραρτήματος και ειδικότερα για τα προγράμματα κατάρτισης που υλοποιεί αυτό το διάστημα.

Μετά την ενημέρωση και τη συζήτηση η Δήμαρχος παρακολούθησε το πρόγραμμα κατάρτισης στη Μελισσοκομία που πραγματοποιούνταν εκείνη τη στιγμή διαδικτυακά και  συνομίλησε με την εισηγήτρια του προγράμματος Δάφνη Χατζηαγόρου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει τα εξής στοιχεία:

Τίτλος προγράμματος:Μελισσοκομία,Κωδ.Προγράμματος:394

Εκπαιδευόμενοι:Νέοι Αγρότες – Μελισσοκόμοι, Αριθμός Καταρτιζομένων:11, κάτοικοι Π.Ε. Πέλλας,

Διάρκεια:150 ώρες που καλύπτονται σε 25 ημέρες.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε δια ζώσης στις 8 Οκτωβρίου 2020,διακόπηκε λόγω της εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και συνεχίζεται διαδικτυακά από τις 11 Μαΐου 2021. Υπεύθυνος είναι ο Μιχάλης Σιδηρόπουλος. Το  πρόγραμμα είναι ενταγμένο στις «Δράσεις κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020).

Στη συνέχεια η Δήμαρχος Σκύδρας στην παρέμβαση – χαιρετισμό της είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

Αρχικά ευχαρίστησε για τη φιλοξενία, για την ενημέρωση και την ευκαιρία παρακολούθησης του προγράμματος κατάρτισης και της διαδικτυακής επικοινωνίας με την εισηγήτρια και τους εκπαιδευομένους.

Αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων και τόνισε παράλληλα το σημαντικό και πολύπλευρο  έργο που παράγει κι αναπτύσσει ο ΕΛ.Γ.Ο.«ΔΗΜΗΤΡΑ» με το Παράρτημα του στη Σκύδρα για τη στήριξη, την προαγωγή, την ανταγωνιστικότητα και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα του τόπου μας.

Υπογράμμισε, με την ευκαιρία, ότι ο Δήμος, η Δημοτική Αρχή Σκύδρας υποστηρίζει κατά προτεραιότητα και υλοποιεί δράσεις – έργα υπέρ των αγροτών μας (αγροτική οδοποιία, αρδευτικά δίκτυα, αντιπλημμυρικά, διαμορφώσεις κ.ά. )διότι θέλουμε οι αγρότες μας να είναι πρωταγωνιστές των εξελίξεων και ν΄απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους ανταμειβόμενοι με βάση τα όσα προσφέρουν και δικαιούνται.

Επίσης, η Δήμαρχος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει για τους αγρότες μας η τεχνογνωσία και η συνεχής ενημέρωση κι επιμόρφωση τους κι ότι για το λόγο αυτό έχουν ειδικό ενδιαφέρον τα προγράμματα κατάρτισης που υλοποιούνται από το εδώ παράρτημά μας του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», όπως ακριβώς είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά τη Μελισσοκομία. Η μελισσοκομία είναι μια δραστηριότητα που έχει πολλές προοπτικές για τον τόπο μας διότι διαθέτει τ΄ανάλογα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Επισήμανε πως όλοι μας, ως καταναλωτές, θα πρέπει να επιλέγουμε  και ν΄αγοράζουμε κατά προτεραιότητα τα τοπικά μας προϊόντα για να στηρίξουμε και να δυναμώσουμε την τοπική μας οικονομία.

Επιπλέον, η Δήμαρχος σημείωσε ότι η έδρα του Παραρτήματος δεν βρίσκεται τυχαία στο Δήμο Σκύδρας. Βρίσκεται εδώ, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, διότι η Σκύδρα είναι το αγροτικό κέντρο κι ο συγκοινωνιακός κόμβος του Νομού μας και της Κεντρικοδυτικής Μακεδονίας:

με τις μεγάλες στρεμματικές εκτάσεις κι αποδόσεις όλων των γεωργοκαλλιεργειών και κυρίως τη ροδακινοκαλλιέργεια,

με τις περισσότερες και τις δυναμικότερες βιομηχανίες τυποποίησης κι επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων,

με συναφείς επαγγελματικές δραστηριότητες,

με το Τελωνείο, με το Χημείο του Κράτους, το  Σιδηροδρομικό Σταθμό, το εξειδικευμένο κι ικανό ανθρώπινο δυναμικό κ.ά.

Κλείνοντας η Δήμαρχος ευχήθηκε στους καταρτιζόμενους αγρότες και σ΄όλους τους συντελεστές του προγράμματος υγεία, καλή συνέχεια και καλή ολοκλήρωση του προγράμματος ώστε ν΄αξιοποιηθεί στην πράξη και στην εφαρμογή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τόνισε ότι

«Εμείς θα είμαστε δίπλα σας, ήμασταν και είμαστε πάντα μαζί με τους αγρότες μας, μαζί μ΄όλες τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μας».