Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Φράγματος Αλμωπαίου συζήτησε ο Σταμενίτης με τον Υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

  • Παράδοση της μελέτης το Σεπτέμβριο του 2021.
  • Χρηματοδότηση σε συνδυασμό πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και σχήματα ΣΔΙΤ.
  • Εκτίμηση για έγκριση από το Υπουργικό στα τέλη του 2021.
  • Εκτίμηση για δημοπράτηση του έργου αρχές του 2022.

 

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Οικονόμου πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης.

Κεντρικό θέμα της συνάντησης αποτέλεσε το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του έργου κατασκευής του Φράγματος του Αλμωπαίου. Όπως είχε γνωστοποιήσει ο Βουλευτής Πέλλας κ. Σταμενίτης σε προηγούμενα δελτία τύπου του, η απόφαση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν η χρηματοδότηση του έργου να γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης (ποσοστό 25%) σε συνδυασμό με σχήματα ΣΔΙΤ (σε ποσοστό 75%).

Πρόκειται για μια απόφαση που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους έργων σε ολόκληρη τη χώρα και συγκεκριμένα 1 σε κάθε Περιφέρεια. Για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία προβλέπεται μόνο το Φράγμα του Αλμωπαίου.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό κ. Οικονόμου, αναμένεται ότι η μελέτη θα παραδοθεί στο Υπουργείο το Σεπτέμβριο του 2021, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός για τον οποίο ο προηγούμενος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκρέκας είχε ενημερώσει το Βουλευτή το Σεπτέμβριο του 2020. Εν συνεχεία υπολογίζεται ότι το έργο θα περάσει διυπουργική στο τέλος του 2021 και ακολούθως θα προχωρήσει η δημοπράτηση στις αρχές του 2022.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου ο Βουλευτής ενημερώθηκε ότι ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 64.780.000 εκ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα αρδεύει 20.000 στρ. με χωρητικότητα 35.000.000 κυβικά μέτρα.

Αρδευτικά έργα: ΤΟΕΒ Καρυώτισσας (Δήμος Πέλλας) και προτάσεις Δήμου Αλμωπίας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το ζήτημα της υλοποίησης αρδευτικών έργων στο Νομό Πέλλας, ζήτημα που έχει τεθεί και σε προηγούμενες συναντήσεις. Ο κ. Σταμενίτης στο πλαίσιο του σχεδιασμού για χρηματοδότηση αρδευτικών έργων μέσω του ΠΑΑ σε όλη την Ελλάδα, ζήτησε την ένταξη της πρότασης του ΤΟΕΒ Καρυώτισσας, η οποία έχει κατατεθεί ήδη από το τέλος του 2014 στο ΥΠΑΑΤ και πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση που παρουσιάζει μελετητική ωριμότητα. Επιπρόσθετα, ο Βουλευτής ζήτησε και τη χρηματοδότηση των μελετών σε προτάσεις του Δήμου Αλμωπίας για κατασκευή δύο αρδευτικών έργων. Όπως ενημέρωσε ο Υφυπουργός κ. Οικονόμου, και σε παλαιότερη συνάντηση, η χρηματοδότηση κατασκευής τέτοιου είδους έργων αλλά και οι μελέτες τους (όπου δεν υπάρχει μελετητική ωριμότητα), σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα από την ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα του Φράγματος Αλμωπαίου ο Βουλευτής Πέλλας τόνισε τα εξής:

«Η δρομολόγηση της υλοποίησης του Φράγματος του Αλμωπαίου είναι μέρος της απόφασης να χρηματοδοτηθούν εγγειοβελτιωτικά έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με σχήματα ΣΔΙΤ δίνει τη δυνατότητα για την υλοποίηση αυτών των σημαντικών έργων, ύψους 1 δις ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό το Φράγμα του Αλμωπαίου, ένα έργο που πράγματι συνάντησε αρκετές δυσκολίες, παίρνει το δρόμο του. Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020 είχα ενημερωθεί από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και συγκεκριμένα από τον τότε Υφυπουργό κ. Σκρέκα ότι το συγκεκριμένο έργο είναι  σημαντικό για το Υπουργείο και θα ενταχθεί στον κατάλογο των, προς κατασκευή, έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Τη συνέχιση και υλοποίηση αυτής της απόφασης μου επιβεβαίωσε στις 27 Ιανουαρίου 2021 καθώς και στις 12 Μάϊου 2021, ο σημερινός Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Οικονόμου.

Πρόκειται, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένως για ένα έργο, ιδιαιτέρα αναπτυξιακό, με πολύ μεγάλη σημασία για την περιοχή μας, καθώς θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στον εμπλουτισμό των υδάτων αλλά και στην αντιπλημμυρική προστασία».

 

Ενημερωθείτε για τη δραστηριότητα του Βουλευτή σχετικά με το ζήτημα:

https://stamenitis.gr/fragma-kalis/

https://stamenitis.gr/agrotikes_upodomes/

https://stamenitis.gr/agrotikes_ypodomes2/