Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, προέβη σε μια ακόμη απρεπή ενέργεια, που επέχει θέση ιταμής πρόκλησης για τον κοινό νου. Ευρισκόμενος σε οπαδικό παραλήρημμα αφέθηκε σε πανηγυρισμούς για το ποδοσφαιρικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του με την αναφορά, νέτα/σκέτα, στο όνομα Μακεδονία.

Προφανώς, έτσι εννοεί ο εν λόγω πολιτικός, της γείτονος χώρας, τις υποσχέσεις που έδωσε πρόσφατα στην Αθήνα για πιστή τήρηση των μερών της συμφωνίας, στοχεύοντας επικοινωνιακά στην επόμενη ημέρα. Το να κατασκευάζει κανείς εθνότητες και να επινοεί γλώσσες, έλεγα σε παλαιότερη ανάρτησή μου, σε πείσμα της ιστορίας και της αμετάλλακτης ταυτότητας των λαών, συνιστά επισφαλές εγχείρημα που νομοτελειακά θα θέσει σε κίνδυνο τις εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής. Κατόπιν τούτου το ερώτημα είναι, πως εντέλει θα αυτοπροσδιοριζόμαστε όλοι εμείς που είχαμε την τύχη να γεννηθούμε στα ιερά χώματα της Μακεδονίας, να περπατήσουμε από μικροί δίπλα στα αρχαία μνημεία της ιερής Μακεδονικής γης και να μεγαλώσουμε με τις ιστορικές διδαχές του Μακεδονικού έπους;

Για τον λόγο, αυτό, φρονώ, επιβάλλεται η παρέα των κίβδηλων, των ανδρείκελων, των λογοκόπων και των δημοκόπων, που μεσουρανούν εσχάτως στη δημόσια σκηνή της χώρας, να μας πει το πως και το γιατί. Σε κάθε περίπτωση, ουδείς εκ των μοιραίων που βρέθηκαν, χθες ή σήμερα, αντάμα πίσω από τις δρύινες πόρτες των διπλωματικών γραφείων, “παίζοντας στα ζάρια” το όνομα, την ψυχή και την εθνική μας αξιοπρέπεια, είναι στο απυρόβλητο της ιστορίας. Η πατρίδα είναι πάνω απ΄όλους και πάνω απ’ όλα!!!

*Πολιτικός Επιστήμων – Τ.Γεωπόνος – Παιδαγωγός