Η «Κοινωνία σε Κίνηση» αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών του Δήμου Έδεσσας αδυνατεί να κατανοήσει την συνεχή υποβάθμιση υπηρεσιών που εδρεύουν στον Δήμο μας, όπως τα ΕΛΤΑ – ΚΕΠ Άρνισσας καθώς και του σταθμού ΟΣΕ της  Έδεσσας.

Ενώ, λοιπόν, στο Δήμο μας  ημέρα με την ημέρα καταργούνται υπηρεσίες και σιδηροδρομικά δρομολόγια που εξυπηρετούν την εύκολη και ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, με ταυτόχρονη απώλεια θέσεων εργασίας, η διοίκηση του Δήμου σιωπά εκκωφαντικά και παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις.

 

Μας προβληματίζει το γεγονός ότι η  υποβάθμιση του σταθμού Έδεσσας πραγματοποιείται το 2021, Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων, σε μια εποχή όπου η σιδηροδρομικά ώριμη Ευρώπη στρέφεται στην περαιτέρω ανάπτυξη των σιδηροδρομικών δικτύων, τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς όσο και για λόγους ασφαλών μετακινήσεων. Σε αυτό το τελευταίο, μάλιστα, πάσχουμε στην περιοχή και εξαιτίας του ταλαιπωρημένου οδικού δικτύου, πάγιο αίτημα του συνόλου των πολιτών.

 

Επίσης, να αναφέρουμε το γεγονός της επιδότησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με κρατικά κονδύλια για τις λεγόμενες «άγονες» γραμμές που μας επιτρέπει να διεκδικήσουμε ως τοπική κοινωνία την άρση μιας απόφασης που κινείται προς την λάθος κατεύθυνση και να βάλουμε τέλος στην περαιτέρω απαξίωση της γραμμής Θεσσαλονίκη-Φλώρινα.

 

Στην «Κοινωνία σε Κίνηση» πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση από τους θεσμικούς φορείς της πόλης ώστε να διεκδικηθούν έργα που θα σταματήσουν την απαξίωση του  σιδηροδρόμου και θα αποκαταστήσουν την εικόνα του στην συνείδηση του πολίτη, με προτεραιότητα την ηλεκτροκίνηση και ένταξη του σταθμού Έδεσσας στην Σιδηροδρομική Εγνατία.

 

Σε μια εποχή που η Ευρώπη στρέφεται στην πράσινη ανάπτυξη και μέσω της ενίσχυσης των σιδηροδρομικών μετακινήσεων, η Έδεσσα οφείλει να είναι παρούσα στις εξελίξεις και να διεκδικήσει συγκροτημένα και με σχέδιο τα έργα που μετασχηματίζουν το σήμερα και φέρνουν το αύριο.

 

Η ευκαιρία της σιδηροδρομικής ανάπτυξης δεν πρέπει να χαθεί από αδράνεια, λάθος χειρισμούς ή εκκωφαντικής απουσίας διοικήσεων κατώτερες των περιστάσεων.

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ