Η καρύδα είναι ένα δημοφιλές, τροπικό καλοκαιρινό φρούτο που μπορείτε να το συναντήσετε σε διάφορες μορφές – από κοκτέιλ μέχρι και σε σνακ. Η καρύδα είναι ένα φρούτο, ξηρός καρπός και σπόρος σε ένα, και αφού συλλεχθεί από τα δέντρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή διάφορων προϊόντων, όπως γάλα, λάδι ή και ως φαγητό.
Τα γατάκια μπορεί να ενθουσιάζονται και να έλκονται από το ισχυρό και δροσιστικό άρωμά τους. Αλλά μπορείτε να δώσετε καρύδα στα γατάκια σας;
Είναι η καρύδα ασφαλής για γάτες;
Αρχικά, το να δώσεις ένα κομμάτι πίτας με γέμιση καρύδα δεν είναι το ίδιο με το να προσφέρεις στο γατάκι σου μερικά τεμαχισμένα κομμάτια καρύδας. Εάν σκέφτεστε να δώσετε καρύδα στο γατί σας προτιμήστε την πιο φυσική, μη επεξεργασμένη μορφή καρύδας. Οι διάφορες επεξεργασμένες μορφές καρύδας, περιέχουν σάκχαρα και άλλα συστατικά που ,μπορεί να είναι επιβλαβή για τα κατοικίδια ζώα.
Η καρύδα δεν είναι τοξική για τις γάτες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείτε ν δίνεται μερικά κομμάτια καρύδας στην γάτα σας περιστασιακά εάν τους αρέσει η γεύση.
Μπορείτε να προσφέρετε λίγη ποσότητα καρύδας κάθε τόσο με ασφάλεια, αλλά είναι καλό να γνωρίζετε πως υπάρχει ο κίνδυνος διάρροιας.


Κίνδυνοι σίτισης με καρύδα
Όπως πάντα υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις στον κανόνα.
Πρώτα από όλα, όπως συμβαίνει με όλες τις τροφές που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας. Κάθε γάτα έχει διαφορετικές ανάγκες και ο κτηνίατρος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας συμβουλέψει τι είναι το πλέον κατάλληλο για το τετράποδο φίλο σας.
Επιπλέον, η καρύδα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας που δεν είναι ασφαλή για τα κατοικίδια εάν καταναλωθούν σε μεγάλες

ποσότητες. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καρύδας μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να οδηγήσει σε συσσώρευση και ηπατική λιπίδωση. Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται όταν το ήπαρ κρατά πάρα πολύ λίπος. Αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη και μπορεί να αποδειχθεί απειλητική για την ζωή.

Ακόμη μερικές παθήσεις που σχετίζονται με την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά από την καρύδα είναι η υπερλιπιδαιμία ή η παγκρεατίτιδα. Οι καρύδες περιέχουν πολλές θερμίδες, άρα πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για παχυσαρκία αλλά και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το βάτος της γάτας. Αυτό συμβαίνει με όλες τις τροφές που καταναλώνονται συχνά ή σε τακτική βάση.

Τι ισχύει για το γάλα καρύδας, το νερό και το λάδι;

Τι γίνεται με το γάλα καρύδας;

Το γάλα καρύδας παρασκευάζεται από τεμαχισμένα κομμάτια καρύδας τα οποία εμποτίζονται σε νερό και στην συνέχεια στραγγίζονται. Το γάλα καρύδας χρησιμοποιείται πολλές φορές ως υποκατάστατο του αγελαδινού γάλατος.

Είναι λανθασμένη η άποψη ότι οι γάτες μπορούν να πίνουν γάλα, καθώς πολλά γατάκια μπορεί να αγαπούν την γεύση του αλλά το σώμα τους δεν μπορεί να επεξεργαστεί και να αφομοιώσει καλά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στερούνται των απαραίτητων ενζύμων γαι την διάσπαση της λακτόζης. Η σίτιση με γάλα μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και άλλα κοιλιακά προβλήματα.

Οσον αφορά το γάλα καρύδας, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση της άποψης ότι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσει διάρροια στο γατάκι σας. ωστόσο το λίπος και οι θερμίδες που εμπεριέχονται στο γάλα καρύδας μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια προβλήματα όπως με την σίτιση κομματιών καρύδας.

Είναι καλό να αποφύγετε την σίτιση καρύδας, σε οποιαδήποτε μορφή, εάν έχετε γατάκι με ευαίσθητο στομάχι ή γάτες με παθήσεις όπως ο διαβήτης, νεφρική ή ηπατική νόσο. Αυτός ο κανόνας ισχύει και για το γάλα αλλά και για το νερό καρύδας.

Το νερό που εμπεριέχεται στις πράσινες, άγουρες καρύδες δεν περιέχει λίπος, αλλά είναι πλούσιο σε κάλιο. Το νερό καρύδας έχει γίνει πολύ δημοφιλές ρόφημα στους ανθρώπους εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε κάλιο. Αλλά στις γάτες, το κάλιο μπορεί να προκαλέσει υπεργλυκαιμία, μια μεγάλη ποσότητα καλίου οξύνει το αίμα της γάτας και μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία της καρδία της.

Άρα, δεν πρέπει να προσφέρουμε νερό καρύδας στις γάτες μας.

Ένας τρόπος να προσφέρετε στο γατάκι σας την γεύση καρύδας είναι με την χρήση ελαίου καρύδας, το οποίο μπορούν να δοκιμάσουν σε μικρές ποσότητες. Μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες ελαίου στο φαγητό της.

Αλλά και πάλι μην ξεχνάτε ότι η καρύδα περιέχει πολλά λιπαρά και ενέχει κινδύνους για την υγεία της γάτας σας.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το έλαιο καρύδας καθώς έχει πολλά οφέλη για την ομορφιά. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο τρίχωμα της γάτας για να το μαλακώσει και να το κάνει πιο υγιές και λαμπερό.

Όπως και με το ανθρώπινο δέρμα, το λάδι καρύδας μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό σε οποιοδήποτε γυμνό ή ερεθισμένο δέρμα στο γάτα σας. Η καρύδα εμπεριέχει, εκτός από λιπαρά, και βιταμίνη Ε, που μπορεί να βοηθήσει, να καταπραΰνει και να ενυδατώσει πληγές στο δέρμα τόσο στην γάτα όσο και στον άνθρωπο.

 

Το άρθρο έχει επιμεληθεί η συντακτική ομάδα του blog για κατοικίδια Allaboutpets.gr.