Συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης. Η εκδήλωση των ανοιξιάτικών παγετών και οι καταστροφές που προκλήθηκαν στις παραγωγές, δημιούργησαν αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή, επηρεάζοντας παράλληλα και τον τομέα των εργασιακών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Βουλευτής τόνισε ότι η δραματική μείωση της παραγωγής, που έχει προκαλέσει έλλειψη της πρώτης ύλης, δημιουργεί ζητήματα  όπως: πρώτον, η αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων για τις μόνιμες θέσεις εργασίας και δεύτερον, η μείωση του ποσοστού προσφοράς εργασίας για εποχικό προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σταμενίτης, σε συνέχεια των επαφών που έχει πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα, έθεσε στον Υπουργό κ. Χατζηδάκη το ζήτημα της λήψης μέτρων στήριξης των μόνιμων και εποχικών θέσεων εργασίας σε εργοστάσια, μονάδες μεταποίησης, αποθήκευσης, ψύξης, συνεταιρισμούς κ.α..

Αναλυτικά οι προτάσεις που κατέθεσε ο Βουλευτής:

Μέτρα στήριξης των μόνιμων εργαζομένων:

Α. Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για το 2021 και κάλυψη μέρους του κόστους ανά εργαζόμενο, προκειμένου να διατηρηθούν οι μόνιμες θέσεις εργασίας ενόψει της δυσκολότερης χρονιάς της δεκαετίας.

Β. Ένταξη σε πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας.

Μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζόμενων:

Α.  Επέκταση ισχύος της περσινής ρύθμισης για κατοχύρωση του δικαιώματος ανεργίας με 50 ένσημα, ώστε όσοι απασχοληθούν να μπορούν να επιδοτηθούν στη συνέχεια από τον ΟΑΕΔ με 50 ένσημα αντί για 100.

Ο Υπουργός ενημέρωσε το Βουλευτή ότι οι προτάσεις θα εξεταστούν σε συνεργασία και με τις αρμόδιες Γενικές Γραμματείες του Υπουργείου Εργασίας αλλά και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να καταρτιστεί ένα πλάνο αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που προκαλεί στον τομέα των εργασιακών η έλλειψη παραγωγής λόγω του παγετού.