Την Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Elisa Ferreira υποδέχτηκε στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη της κ. Ferreira με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας.

Ο κ. Τζιτζικώστας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ευχαρίστησε θερμά την Ευρωπαία Επίτροπο χαρακτηρίζοντας την όχι μόνο την «καλύτερη σύμμαχο μας στις Βρυξέλλες» αλλά και μία «πραγματική φίλη των Περιφερειών της Ελλάδας και συνολικά της Ευρώπης».

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στα διδάγματα της κρίσης σημειώνοντας πως όταν η πανδημία έκανε την εμφάνισή της, ενεργοποιήθηκε άμεσα και με μεγάλη ευελιξία η πολιτική συνοχής της ΕΕ, τόσο σε επίπεδο στρατηγικό όσο και χρηματοδοτικό με στόχο «να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρωτόγνωρη υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση».

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ αναφέρθηκε και στο νέο ΕΣΠΑ που έχει στόχο την περαιτέρω τόνωση της κοινωνικής συνοχής που «τόσο έχει ανάγκη όλη η Ευρώπη μετά την πανδημία», όπως ανέφερε. «Με περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια ευρώ για τη νέα προγραμματική περίοδο, το νέο ΕΣΠΑ θα είναι το βασικό εργαλείο στα χέρια μας για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή έχοντας στο επίκεντρο τους πολίτες και τα πραγματικά τους προβλήματα. Και το λέω αυτό γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι Περιφέρειες θα διαχειριστούν το 1/3 των συνολικών κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Για να το πετύχουμε αυτό» συνέχισε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ χρειάζεται «να κάνουμε την οικονομία μας πιο βιώσιμη και να προχωρήσουμε στην περαιτέρω ψηφιοποίησή της» ενώ «πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στο σύστημα Υγείας ώστε να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό. Στην ίδια λογική κινούμαστε και στις υποδομές, ενώ έχουμε στην πρώτη γραμμή και την πράσινη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η Ένωση Περιφερειών βρίσκεται σε στενή συνεργασία τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τέλος, αναφέρθηκε στην ευκαιρία αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ, σημειώνοντας πως «βιώνουμε μία περίοδο σαρωτικών αλλαγών σε όλο τον κόσμο, λόγω της πανδημίας. Αλλά επιτρέψτε μου να πω, πως η υγειονομική κρίση δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ο επιταχυντής των εξελίξεων», καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «τώρα είναι η στιγμή να δημιουργήσουμε μία Ευρώπη που θα στηρίζεται στις Περιφέρειες, που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί πολιτικές, από κάτω προς τα πάνω, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής».

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γιώργος Πατούλης ανέφερε πως «ο τρόπος που υλοποιούμε το ΕΣΠΑ υπηρετεί το συνολικό εθνικό σχεδιασμό για την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού της χώρας, δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα. Με γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Είναι η δική μας συμβολή, σε μια ευρωπαϊκή, εθνική και τοπική προσπάθεια, που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και υπηρετεί τις ευρωπαϊκές αρχές κι αξίες, το ευρωπαϊκό μοντέλο ζωή».

Η κ. Elisa Ferreira μιλώντας στους 13 Περιφερειάρχες ανέφερε πως το μείζον είναι να μπορούν οι Περιφέρειες να προσδιορίσουν την δουλειά που παράγουν σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και σε συνεργασία με όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο η κ. Ferreira έδωσε έμφαση στη σημασία που έχουν τα αυτοτελή projects και στην σχέση οφέλους και κόστους που έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες, ενώ παρουσίασε και τους βασικούς άξονες και τομείς της νέας περιόδου. Η κ. Ferreira ευχαρίστησε τους Περιφερειάρχες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων και των κρίσεων και δήλωσε πως ως αρμόδια Επίτροπος θα είναι πάντα σύμμαχος στην προσπάθεια τους.