Επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε αρχικώς τη Λιουμπλιάνα, όπου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Σλοβενίας Alojz Kovsca και στη συνέχεια με Δημάρχους της χώρας.

Με τον κ. Kovsca, ο κ. Τζιτζικώστας συζήτησε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, όσο και τη Σλοβενία, μεταξύ των οποίων η βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, δεδομένου ότι αρχίζει το νέο ΕΣΠΑ σε όλη την Ευρώπη για την περίοδο 2021 – 2027, ενώ ήδη για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χωρών από την πανδημία του κορονοϊού διατίθενται από την ΕΕ σημαντικές χρηματοδοτήσεις και είναι σε εξέλιξη προγράμματα, τα οποία καλούνται να αξιοποιήσουν όλα τα κράτη μέλη. Επίσης, συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκαλεί η κλιματική κρίση και τρόποι αντιμετώπισής τους. Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Kovsca αντάλλαξαν απόψεις kai για την ανάκαμψη και ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, αλλά και για τις προοπτικές διακρατικών συνεργασιών.

Στη συνάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με Δημάρχους της Σλοβενίας κυρίαρχο θέμα ήταν ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων στην επόμενη μέρα της Ευρώπης, που σήμερα αποτελεί το κεντρικό ζήτημα προς συζήτηση σε όλη την ΕΕ, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την ενεργό συμμετοχή των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών στις σχετικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών σε όλη την Ευρώπη, διότι όπως είπε: «Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις, θέσεις, προβληματισμούς και προτάσεις από τους πολίτες για την επόμενη μέρα της Ευρώπης, καθώς οι Περιφέρειες και οι Δήμοι είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους Ευρωπαίους πολίτες, που ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες τους και που αφουγκράζεται τους προβληματισμούς τους. Η καλύτερη απόδειξη είναι η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπου οι Περιφέρειες και οι Δήμοι σε όλη την ΕΕ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στην πανδημία και η αποτελεσματικότητά τους στην προστασία των πολιτών είναι πλέον πανθομολογούμενη. Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών εργαζόμαστε για την ανάκαμψη από την υγειονομική κρίση και κυρίως για τη συνδιαμόρφωση της Ευρώπης της επόμενης μέρας, ενός αύριο στο οποίο κυρίαρχο λόγο πρέπει να έχουν οι πολίτες, ενός μέλλοντος που θα διαμορφωθεί από κάτω προς τα πάνω».

Ακολούθως ο κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε την πόλη Λίπιτσα, όπου είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών της Σλοβενίας Andrej Šircelj και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας, αρμόδιο για Ευρωπαϊκά Θέματα Gašper Dovžan, ενώ ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, με τη συμμετοχή πολιτών της Σλοβενίας και αυτοδιοικητικών στελεχών.

Με τους Σλοβένους Υπουργούς ο κ. Τζιτζικώστας συζήτησε αναπτυξιακά ζητήματα και κυρίως την ανάγκη για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της Ευρώπης από την πανδημία του κορονοϊού, που συνιστά πρόκληση τόσο για την ΕΕ, όσο και για τις Εθνικές Κυβερνήσεις και την Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών επισήμανε την ανάγκη για στενή συνεργασία στη βάση της αρχής της επικουρικότητας, μεταξύ των τριών θεσμών (ΕΕ, Κυβερνήσεις, Αυτοδιοίκηση), την ανάγκη για κοινό σχεδιασμό της επόμενης μέρας και για κοινές ενέργειες, ως προαπαιτούμενα για να βγει το ταχύτερο δυνατό η Ευρώπη από την υγειονομική κρίση και για να στηριχθεί η οικονομία και η ανάπτυξη, που ήδη πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η Σλοβενία που κατέχει την Προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση για το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης αυτών των εκδηλώσεων, που δίνουν το λόγο για το αύριο της Ευρώπης στους πολίτες και στους εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς, ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς, αλλά και το όραμά τους για το κοινό σπίτι όλων των Ευρωπαίων.

«Ο ρόλος των πολιτών, των Περιφερειών και των Δήμων, είναι ουσιώδης και κομβικός, προκειμένου το κοινό μας μέλλον να διαμορφωθεί από όλους εμάς και να μειωθεί επιτέλους η απόσταση που χωρίζει τις τοπικές κοινωνίες από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κέντρα λήψης των κρίσιμων αποφάσεων. Αυτό το κενό ανέλαβε με την ευκαιρία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης να συμπληρώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, διοργανώνοντας τους Τοπικούς Διαλόγους σε όλη την Ευρώπη. Κάνουμε έτσι πράξη τη δέσμευσή μας να φέρουμε την ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες και να διαμορφώσουμε το κοινό μας αύριο με βάση τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.