Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης επικοινώνησε σήμερα με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δ. Μελά, για να ενημερωθεί για την πορεία πληρωμής κρατικών ενισχύσεων σε παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών, καρπουζιού, πατάτας, και βουβαλοτρόφους.

Τις προηγούμενες ημέρες τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών προχωρούν σε Τροποποίηση της ΚΥΑ 720/132077 (ΦΕΚ Β 2123) που αφορούσε τις ενισχύσεις, ώστε να αλλάξει η προβλεπόμενη διαδικασία με σκοπό τη διευκόλυνση της άμεσης πληρωμής μέχρι την τελική εκκαθάριση. Η έκδοση της προηγούμενης ΚΥΑ τον περασμένο Μάιο προέβλεπε την αποστολή στοιχειών από την ΑΑΔΕ προς το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να γίνει ο απαραίτητος συμψηφισμός με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Ωστόσο η διαδικασία αυτή καθυστέρησε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εύλογες αντιδράσεις από τους παραγωγούς οι οποίοι έχουν πληγεί από τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας.

Με τη νέα ΚΥΑ η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των ποσών στους δικαιούχους, πιθανότατα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, όπως ενημέρωσε τον Βουλευτή ο κ. Μελάς. Οι τιμές των ενισχύσεων ανά στρέμμα για τις καλλιέργειες ανέρχονται σε 140€ για υπαίθριο καρπούζι, mini και obla, 205€ για καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα, 500€ για τομάτα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, 210€ για αγγούρι θερμοκηπιακής καλλιέργειας.

Με αφορμή την εξέλιξη, ο Λάκης Βασιλειάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση με την παρέμβαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την άμεση καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανό και τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη για τις ενέργειές τους, αλλά και την εξαιρετική επικοινωνία μας όλο αυτό το διάστημα προς την επίλυση του προβλήματος που είχε προκύψει».