Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα 22 Οκτωβρίου 2021 στο Υπουργείο Οικονομικών με θέμα τη λήψη μέτρων στήριξης των αγροτικών συνεταιρισμών – ομάδων παραγωγών, επιχειρήσεων μεταποίησης, εμπορίας νωπών φρούτων & λαχανικών και κονσερβοποιών καθώς και των μεταφορέων αγροτικών προϊόντων, λόγω της απώλειας παραγωγής εξαιτίας των ανοιξιάτικων παγετών, συμμετείχε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επι τάπητος τα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, με κεντρικά αυτά της κάλυψης των παγίων εξόδων και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας.

Βασική πρόταση αποτέλεσε η χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (DeMinimis) προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους, σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη χρονιά, όπου η έλλειψη πρώτης ύλης (σε ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα κτλ.) δημιούργησε αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες σε όλο τον κύκλο της οικονομίας που αναπτύσσεται γύρω από την πρωτογενή παραγωγή.

Ο κ. Σταμενίτης από την πλευρά του κατέθεσε εκ νέου τις προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει στον Υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο. Ειδικότερα πρότεινε:

  1. Μέτρα στήριξης για τη διατήρηση του μόνιμου προσωπικού (οργάνωση προγραμμάτων από ΟΑΕΔ κτλ.)
  2. Ρυθμίσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία κ.α. καθώς και παράταση της αποπληρωμής των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.
  3. Μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, για την κάλυψη των τρεχόντων αναγκών.
  4. Παράταση υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ. Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Πετραλιάς, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτης, ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Τσαβδαρίδης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων κ. Γιαννακάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού Πέλλας κ. Μηνάς, ο Πρόεδρος του Α.Σ. Πέλλας κ. Φαρμάκης, ο Πρόεδρος Α.Σ. Νέας Μέλισσας κ. Γερασίμου καθώς επίσης και εκπρόσωποι από συνεταιριστικές οργανώσεις της Ημαθίας, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Αποστολίδης και τέλος ο Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος κ. Αποστόλου.