Σε ελπιδοφόρο και αισιόδοξο κλίμα με πρωταγωνιστές τους μαθητές, που για μια ακόμα φορά μας δείχνουν το δρόμο, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η τελετή βράβευσης του 4ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια που συνδιοργανώνεται. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίησή των μαθητών και μαθητριών στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησής τους μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων ψηφιακών έργων (Ταινία, Βίντεο Σποτ, εφαρμογής με αξιοποίηση εργαλείων Web2.0). Βασικό θέμα του 4ου Διαγωνισμού ήταν η προώθηση των αιτημάτων της διεθνούς καμπάνιας THIS IS MY STREET – Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΔΡΟΜΟΣ που το Ινστιτούτο συντονίζει σε Ελλάδα και Κύπρο ως μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA).

Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε στο φιλόξενο Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και είναι διαθέσιμη στο κανάλι του Ινστιτούτου στο YouTube Η διαδικτυακή προβολή μεταδίδεται με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων που διεξήχθη την Κυριακή 21η Νοεμβρίου και την έναρξη της νέας Δεκαετίας Δράσης 2021-2030 για την Οδική Ασφάλεια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Την εκδήλωση χαιρέτισε με μήνυμά της η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως, η οποία τόνισε το σπουδαίο έργο των εκπαιδευτικών στη διαμόρφωση ορθής οδικής συμπεριφοράς και δημιουργίας υπεύθυνων πολιτών που προτεραιοποιούν την ασφάλεια των ίδιων και των συμπολιτών τους μέσω της διεξαγωγής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Η Υπουργός αναφέρθηκε και στη συνεργασία του τμήματος της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» για τη δημιουργία εκπαιδευτικών Βίντεο καθώς και τη διεξαγωγή των Μαθητικών Διαγωνισμών Ψηφιακής Δημιουργίας. Η Υπουργός δήλωσε:

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια περισσότεροι από 3.500 μαθητές και μαθήτριες έχουν συμμετάσχει στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια με ομαδικές δημιουργίες από σχολεία όλης της Ελλάδος. Οι μαθητές μας με έργα τους καταδεικνύουν επικίνδυνες συμπεριφορές στο δρόμο, ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν τους συνομηλίκους τους σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις καθημερινές τους μετακινήσεις και προτείνουν πρωτότυπες λύσεις για ζητήματα των κοινοτήτων τους. Δράσεις σαν κι αυτές συμβάλλουν δημιουργία των προϋποθέσεων για μια σωστή οδική κουλτούρα ασφάλειας επενδύοντας στους αυριανούς οδηγούς και χρήστες του οδικού δικτύου. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και τους συμμετέχοντες του δημιουργικού αυτού διαγωνισμού».

Τον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για δεύτερη συνεχή χρονιά υποστήριξε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα του έργου που επιτελείται μέσω του διαγωνισμού για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας.

 

Την εκδήλωση χαιρετίζουν οι:

Κα Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κα Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, Πρόεδρος Δ.Σ. ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς»

Δρ. Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη τμήματος Εκπαιδευτικής

Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων

Κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια ΕΑΕΕ

Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής ΕΒΕ

 

Προβάλλονται τα έργα και οι χαιρετισμοί από τα σχολεία που διακρίθηκαν και είναι τα εξής:

 

Διαγωνισμός «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ!»

Για μαθητές/μαθήτριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Κατηγορία ταινίας/σποτ

  • 1ο βραβείο: 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατών
  • 2ο βραβείο: Νηπιαγωγείο Μεγαλοχωρίου Θήρας
  • 3ο βραβείο: 3ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου

Κατηγορία εφαρμογής με αξιοποίηση εργαλείων Web2.0

  • 1ο βραβείο: Νηπιαγωγείο Μεγαλοχωρίου Θήρας
  • 2ο βραβείο: Ελληνογερμανική Αγωγή
  • 3ο βραβείο: Δημοτικό Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου

Βραβείο ομαδικής συμμετοχής: 4ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης Θεσσαλονίκης

 

Διαγωνισμός «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΥΘΥΝΗ»

Για μαθητές/μαθήτριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Κατηγορία ταινίας

1ο βραβείο: Ιδιωτικό ΓΕΛ Δελασάλ

2ο βραβείο: 6ο Γυμνάσιο Καβάλας

3ο βραβείο: εξ ημισείας: Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών, Μουσικό Σχολείο Άρτας

Κατηγορία σποτ

1ο βραβείο: Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών

2ο βραβείο: Αμερικανική Γεωργική Σχολή

3ο βραβείο: 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης

Βραβείο ομαδικής συμμετοχής: 1ο ΕΠΑΛ Κιάτου Κορινθίας

Έπαινος: 2ο ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας

Κατηγορία εφαρμογής με αξιοποίηση εργαλείων Web2.0

1ο βραβείο: ΕΝΕΕΓΥΛ Αιγάλεω

Έπαινος: Κολλέγιο Δελασάλ Θεσσαλονίκης

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελετή βράβευσης εδώ.