• ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ¨ΚΟΦΤΗ¨ 80% ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΧΕ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΥΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ, ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΤΗΣ 17ηςΜΑΡΤΙΟΥ 2020

–         Ακόμη, ο πρώην Υπουργός, χαρακτήρισε ως σημαντική την τροπολογία για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των Ομάδων Παραγωγών και των Συνεταιρισμών που έχουν πληγεί από τους ανοιξιάτικους παγετούς. Ένα μείζον θέμα που ο ίδιος έχει επανειλημμένα αναδείξει και από το Βήμα της Βουλής αλλά και με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τις ηγεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων.

 

>Δείτε το βίντεο της ομιλίας και τα Πρακτικά της Βουλή, καθώς και το έγγραφο του ΕΛΓΑ που κατέθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης

 

 

 

 

 

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Το συζητούμενο νομοσχέδιο της απλοποίησης των διαδικασιών για τις σταβλικές εγκαταστάσεις προφανώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι δίνουν λύσεις σε σειρά ζητημάτων. Επ’ αυτού έχουν αναφερθεί διεξοδικά τόσο ο εισηγητής μας όσο και οι Υπουργοί, ώστε περιττεύει να επεκταθώ.

Γι’ αυτό και θα επικεντρωθώ στις πολλές ανακρίβειες που ακούστηκαν σχετικά με τη διαχείριση των βοσκοτόπων, τα πρόστιμα, τις προσφυγές στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Γι’ αυτό θα παρακαλέσω, κύριε Πρόεδρε, να μου δώσετε λίγο περισσότερο χρόνο . Είναι θέματα τα οποία διαχειρίστηκα εγώ ως υπουργός.

Αν και έχω απαντήσει επανειλημμένα, θεωρώ επιβεβλημένο να φρεσκάρω κάποιες ‘‘αδύναμες και επιλεκτικές’’ μνήμες. Την εξάλειψη των κοινοτικών προστίμων η δική μας Κυβέρνηση την πέτυχε. Το πετύχαμε με το σχέδιο δράσης, το action plan που εκπονήσαμε και εφαρμόσαμε κατά γράμμα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Να θυμίσω δε ότι εγώ ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της υπουργικής μου θητείας το 2014, επανειλημμένα έχω αναφέρει απ’ αυτό το Βήμα ότι μας επιβλήθηκε πρόστιμο ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το 2008 έως το 2012. Αυτό το τεράστιο πρόστιμο το επιμερίσαμε σε μια τριετία. Η πρώτη δόση των 350 εκατομμυρίων παρακρατήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 και τα υπόλοιπα καταβλήθηκαν σε δύο δόσεις το 2015 και το 2016.

Η δική μας σκληρή μεθοδική δουλειά ήταν που απάλλαξε τους κτηνοτρόφους από αυτό το κακοφορμισμένο χρόνιο αγκάθι, όπως επίσης η δική μας κυβέρνηση και συγκεκριμένα, η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ, με τον κανονισμό 1307 του 2013 ήταν εκείνη που άλλαξε τον ορισμό και συμπεριέλαβε τις ποώδεις, φρυγανώδεις και ξυλώδεις εκτάσεις στην εθνική μας νομοθεσία για τα βοσκοτόπια, με την εφαρμογή να ξεκινάει μάλιστα με τη τότε νέα ΚΑΠ 2014-2020.

Αυτός ο ορισμός ήταν που αποτέλεσε τη βάση των επιχειρημάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Έτσι πήραμε πίσω τα 466 εκατομμύρια που είχε πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2008-2012, και έτσι είχαν εισπράξει οι κτηνοτρόφοι μας ατόφιες τις ενισχύσεις τους.

Ο Κανονισμός Omnibus του 2017 παρέχει επιπλέον διευκρινίσεις για το κανονισμό 1307. Το λέω αυτό για διευκρίνιση για να μην διαστρεβλώνεται η αλήθεια.

Και δεν ήταν μόνο αυτά.

Η δική μας κυβέρνηση ήταν εκείνη που διασφάλισε 150 εκατομμύρια επιπλέον κάθε χρόνο ως ενιαία ενίσχυση για την περίοδο 2014-2020 για τους Έλληνες κτηνοτρόφους σε σχέση με τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.

Η δική μας κυβέρνηση επίσης ήταν εκείνη που εξασφάλισε επιπλέον 500 εκατομμύρια για την εξισωτική αποζημίωση με τον κανονισμό 1378/23-12-2014. Επίσης καθιερώσαμε για πρώτη φορά συνδεδεμένες ενισχύσεις στο γάλα και το κρέας και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, με στόχο να μειώσουμε το κόστος για την επάρκεια των ζωοτροφών.

Παραλάβαμε έντεκα εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων και παραδώσαμε δεκατεσσεράμισι εκατομμύρια στρέμματα και έκτοτε αυθαίρετα και αναιτιολόγητα, δημιουργήθηκαν κτηνοτρόφοι Α, Β και Γ κατηγορίας.

Κι έρχομαι στο προκείμενο. Ασφαλώς οι κτηνοτρόφοι μας αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα με πρώτο αυτήν τη στιγμή την εκρηκτική αύξηση του κόστους των ζωοτροφών που τους έχει φέρει σε δεινή οικονομική κατάσταση, σε σημείο που πολλοί να σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα κοπάδια τους. Είναι μια δραματική συνέπεια των δυσμενέστατων διεθνών συγκυριών που τη γνωρίζει η ηγεσία του Υπουργείου κι έχει μάλιστα την ευαισθησία να δώσει λύση.

Είμαι βέβαιος ότι πέραν των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, θα δρομολογηθούν λύσεις για την άμεση και ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων.

Σχετικά με το άρθρο 14 του νομοσχεδίου, με το οποίο δίνεται παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, είναι απαράδεκτο ότι με την ψήφιση του ν.4315/2015 πέρασαν επτά ολόκληρα χρόνια και δεν έχει εκδοθεί ούτε ένα προσωρινό διαχειριστικό σχέδιο στη χώρα. Οι κτηνοτρόφοι όμως έχουν πληρώσει το τέλος βοσκής και πάμε από παράταση σε παράταση. Έτσι έχει προκύψει αυτό που είπα προηγουμένως, δηλαδή ότι δημιουργήσαμε κτηνοτρόφους τριών κατηγοριών.

Αυτό αποτελεί πρόβλημα στην καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων και ασφαλώς αυτό το πρόβλημα θα συνεχιστεί και με τη νέα ΚΑΠ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Θα ήθελα όμως να πω για ενημέρωση στον αγαπητό συνάδελφο και Υπουργό κ. Κεδίκογλου ότι ο ν.4264 προέβλεπε την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων, των μεν προσωρινών είχε λήξει τον Ιούνιο του 2015 και τα οριστικά τέλος Δεκεμβρίου του 2015 και όχι τον Μάιο, όπως είπε, του 2018, έτσι για διευκρίνιση.

Και έρχομαι στο άρθρο 16 που έχει σχέση με την παράταση των προθεσμιών για τη χορήγηση αποζημιώσεων από τους ανοιξιάτικους παγετούς του 2021.

Ειλικρινά όταν κυκλοφόρησαν κάποιες ανακοινώσεις ότι έρχεται μια νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει λύση στις ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, δημιουργήθηκε ένα κλίμα αισιοδοξίας. Μόνο που αυτή η νομοθετική ρύθμιση είναι ακριβώς αντίγραφο του άρθρου 209 του ν.4820 που ψηφίσαμε τον Ιούλιο. Μοναδική αλλαγή είναι ότι η προθεσμία για τις προκαταβολές παρατείνεται από 31-10-2021 στις 31-12-2021 και η εξόφληση από 31-12-2021 στις 31-1-2022, πράγμα που δημιουργεί απορίες αφού είμαστε έναν μήνα πριν από τα Χριστούγεννα.

Μάλιστα υπάρχει έγγραφο του ΕΛΓΑ, το οποίο για πρώτη φορά φέρνω στη δημοσιότητα και θα το καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής. Μου εστάλη από τον ΕΛΓΑ με ημερομηνία 28-9-2021 το οποίο αναφέρεται στις ζημιές. Μάλιστα έχουν υποβληθεί είκοσι έξι χιλιάδες πεντακόσιες είκοσι τέσσερις δηλώσεις ζημιάς και το εκτιμητικό έργο ολοκληρώνεται, όπως λέει το έγγραφο, μέσα στον Σεπτέμβριο και θα αρχίσει η κοινοποίηση των πορισμάτων και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς. Έχουν ξεκινήσει τα πορίσματα και στέλνονται.

Θα ήταν μεγάλη μικροψυχία αν δεν αναγνωρίζαμε την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε το υποκατάστημα της Βέροιας να φέρει σε πέρας τη διεκπεραίωση για είκοσι έξι χιλιάδες πεντακόσιες είκοσι τέσσερις δηλώσεις ζημίες.

Και έρχομαι στη διάταξη του εν λόγω άρθρου, τη διάταξη 1α, αυτή που σχετίζεται με τον ¨κόφτη¨. Είχα διατυπώσει την επιφύλαξη ότι μηδαμινή θα είναι η ωφέλεια για τους παραγωγούς που έχει σχέση με την ασφαλιζόμενη αξία στο 100% κ.λπ.

Υπενθυμίζω μάλιστα ότι, κατά την παράδοση του υπουργείου τον Ιανουάριο του 2015, στις αλλαγές που πρότεινα ήταν και η πλήρης κατάργηση του κόφτη 80%, διότι παρανόμως μπήκε στον σχετικό κανονισμό του 2011, καθώς δεν προβλέπεται με τον ν.3877/2010.

Ως προς την παράγραφο ι.1γ για τις ζημιές στο προανθικό στάδιο που εντάσσονται στο ειδικό ad hoc πρόγραμμα των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, παλιά ΠΣΕΑ, αυτό θα υποβληθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και μου προξενεί πραγματικά εντύπωση γιατί επιλέχθηκε αυτή η χρονοβόρα διαδικασία των ΚΟΕ, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε αν θα πάρουμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή ακόμη αν έχει διερευνηθεί η δυνατότητα να δοθούν προκαταβολές, πράγμα για το οποίο διατηρώ επιφύλαξη αν το επιτρέπει ο κοινοτικός κανονισμός.

Υπάρχει όμως η λύση: Είναι το άρθρο 71 του ν.4235/2014, μια δική μου τροπολογία την οποία ψήφισαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και να δώσει στοχευμένες λύσεις στο θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων για ζημιές στο προανθικό στάδιο για τις δενδροκαλλιέργειες.

Όπως υπάρχει και άλλη λύση: Ο ν. 4797/2021, που ψηφίσαμε τον Απρίλιο. Κι αυτός ο νόμος δίνει τη δυνατότητα προκαταβολών με το άρθρο 11 και το άρθρο 12. Πρέπει οπωσδήποτε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί του προανθικού σταδίου, γιατί είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός και το ποσόν κυμαίνεται γύρω στα 30 εκατομμύρια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ολοκληρώστε όμως, κύριε Καρασμάνη.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

Έχουν γίνει οι εκτιμήσεις, υπάρχουν τα εκτιμητήρια και περιμένουν οι υπηρεσίες την εντολή.

Ακόμη ένα πρόβλημα, που επί ενάμιση χρόνο θέτω προς επίλυση, είναι το να κλείσουν επιτέλους όλες οι εκκρεμότητες με τις προσωρινές, τις οριστικές και τις λανθασμένες δηλώσεις για τον παγετό της 17ης Μαρτίου 2020. Αφορά παραγωγούς, που λόγω του πρώτου σκληρού lockdown της πανδημίας, είτε δεν μπόρεσαν να κάνουν προσωρινές ή οριστικές δηλώσεις είτε μέσα στο πρωτόγνωρο χάος που επικράτησε άλλες ποικιλίες δήλωσαν στις προσωρινές και άλλες στις οριστικές, άνθρωποι που δεν έχουν καμία εξοικείωση με το διαδίκτυο και σήμερα, σε κατάσταση απόγνωσης, ζητάνε να δούμε τα προβλήματά τους.

Αυτοί οι άνθρωποι  μας φωνάζουν: «Έχουμε καταστραφεί, είμαστε καλλιεργητές, με δηλωμένα όλα στον ΟΣΔΕ, με τις εισφορές μας πληρωμένες, αλλά μέσα στην καραντίνα, στον χαμό, στην κλεισούρα, με τα πάντα κλειστά, δεν πήραμε καν χαμπάρι ότι έπρεπε να πάμε να ρίξουμε ένα πρόχειρο χαρτί σε ένα χαρτοκούτι για προσωρινή δήλωση. Και μας έχετε αφήσει χωρίς αποζημίωση, χωρίς το παραμικρό εισόδημα για να ζήσουμε τις οικογένειές μας, όταν ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι κανένας Έλληνας πολίτης δεν θα μείνει απροστάτευτος από τις συνέπειες της πανδημίας».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κλείστε, κύριε Καρασμάνη, γιατί θα δεχτώ παράπονα.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Σε αυτούς τους ανθρώπους, αλήθεια, τι απαντάμε; Θα δώσουμε λύση ή θα να συνεχιστεί αυτή η αδικία; Πιστεύω ότι ο Υπουργός κ. Λιβανός, που εύχομαι σύντομα να επιστρέψει στα καθήκοντά του αλώβητος από την περιπέτεια που περνάει, θα δώσει λύση.

Κλείνω, για μια ακόμη φορά υπογραμμίζοντας ότι οι παραγωγοί που έχουν υποστεί ζημιές από τους παγετούς πρέπει να εξοφληθούν μέχρι τα Χριστούγεννα μαζί με τους παραγωγούς του προανθικού σταδίου και σε όσους έχουν οφειλές να δοθούν προκαταβολές για να τις πληρώσουν.

Ο Πρωθυπουργός έχει επιδείξει μεγάλη ευαισθησία, έχει δώσει για πρώτη φορά από το 2010 αναδρομικά το 20% που οφείλει ο κρατικός προϋπολογισμός και χάρη σε αυτό επίσης είναι η πρώτη φορά που οι παραγωγοί εξοφλούνται στο ακέραιο και όχι όπως τα προηγούμενα χρόνια με τις δόσεις του 70%, 20%, 10%.

Τέλος, μια απάντηση σε αυτά που είπε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Όχι απάντηση, σας παρακαλώ θερμά, το ρολόι έχει φτάσει στον διπλάσιο χρόνο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Είναι κάτι το οποίο αφορά θέματα που διαχειρίστηκα ως υπουργός και γι’ αυτό σας παρακάλεσα να μου δώσετε λίγο περισσότερο χρόνο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας):  Όχι, δεν μπορώ να δώσω. Σας παρακαλώ κλείστε, έχετε πάει στον διπλάσιο χρόνο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Μια απάντηση σε αυτά που είπε ο κ. Αποστόλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμφωνία της φέτας με Νότια Αφρική. Ο κ. Λιβανός έδωσε τεκμηριωμένη απάντηση. Ο κ. Αποστόλου μου θυμίζει τον δολοφόνο που γυρίζει πίσω στον τόπο του εγκλήματος. Έχουμε καταθέσει το 2016 Ερώτηση σαράντα δύο Βουλευτές, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης της προηγούμενης και αν ο κ. Αποστόλου θέλει, ας το φέρει στην αρμόδια επιτροπή για να πάρει τις απαντήσεις. Να του θυμίσω όμως την παροιμία «Λαγός τη φτέρη έτριβε, κακό του κεφαλιού του».

Και επιπλέον είναι σημαντικές οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί και για τη μετάκληση εργατών γης και για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των συνεταιρισμών κσι των ομάδων παραγωγών που έχουν πληγεί από τον παγετό της άνοιξης του 2021.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κύριε Καρασμάνη, δεν είναι αυτή αντιμετώπιση. Δεν έχετε άλλο χρόνο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Τέλειωσα, κύριε Πρόεδρε, και σας ευχαριστώ για την ανοχή σας.