Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΟΙ «ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ν.ΠΕΛΛΑΣ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΜΑΪΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

 

«Προς τους συναδέλφους του «Υγειονομικοί κατά της Υποχρεωτικότητας Ν.Πέλλας»

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας σας ευχαριστεί για την πρόσκληση στη ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση-συζήτηση για την Υγεία που διοργανώνετε, λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νέου νόμου για το ΕΣΥ και την ΠΦΥ.

 

Για τον ψευδεπίγραφο Νόμο «Γιατρός για Όλους»

 

Πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες, πέρασε το νόμο για το «νέο ΕΣΥ» που εδώ και καιρό είχε προαναγγείλει, προσθέτοντας μια σειρά από νέους κρίκους στην αλυσίδα του εμπορευματοποιημένου και ιδιωτικοποιημένου συστήματος Υγείας, την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να καραδοκεί, που δεκάδες νεκροί καθημερινά προστίθενται στους χιλιάδες που έχουν χάσει τη ζωή τους. Την ώρα που χιλιάδες ασθενείς είναι στις λίστες αναμονής των χειρουργείων και των ιατρείων, επειδή μετατράπηκαν στα τελευταία 2 χρόνια οι δημόσιες μονάδες Υγείας σε «μίας νόσου». Την ώρα που χιλιάδες συνάδελφοι υγειονομικοί βρίσκονται σε ομηρία, είτε με αναστολή είτε ως συμβασιούχοι, αλλά και το σύνολο των υγειονομικών σε τραγική εξουθένωση.

 

Ο ψευδεπίγραφος νόμος «Γιατρός για όλους» της κυβέρνησης της ΝΔ, αποτελεί συνέχεια των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων και στοχεύει στο ακόμα μεγαλύτερο «πετσόκομμα» των κρατικών δαπανών για την υγεία του λαού, στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της υγείας.

     Με το νόμο αυτό ενισχύουν τα χαρακτηριστικά του ΕΟΠΥΥ ως «ιδιωτικού ασφαλιστικού οργανισμού» και εισάγονται επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς είτε ως συμμετοχή, είτε εξ ολοκλήρου. Συνεχίζοντας το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέπουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε «κόφτη» και φραγμό για παραπέρα εξετάσεις ή επισκέψεις σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, δυσκολεύοντας την πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομεία. Παράλληλα δημιουργούν ένα συνονθύλευμα «σημείων ΠΦΥ» από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ΚΥ-ΤοΜΥ-ιδιώτες κ.λπ.), επεκτείνοντας την ιδιωτικοποίηση και υπονομεύοντας τον ενιαίο και επιτελικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει ένα δημόσιο σύστημα Υγείας. Για να αντιμετωπιστεί δήθεν, η τεράστια αναμονή στις λίστες, προωθούν τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, τα οποία είχαν νομοθετηθεί επί ΠΑΣΟΚ, με το κόστος της λειτουργίας τους να επιβαρύνει τους ίδιους τους ασθενείς. Η θεσμοθέτηση δε της εισόδου στο ΕΣΥ ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των κενών, αποτελεί ευθεία ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να στελεχώσει τις δημόσιες δομές με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

 

Η κυβέρνηση, αναπαράγοντας το αφήγημα, δηλαδή ότι θα είναι προς όφελος του λαού η διεύρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, περιορίζει τις υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν από το κράτος στο επίπεδο ενός «ελάχιστου βασικού πακέτου», ελαχιστοποιώντας το κόστος για το κράτος.

 

Για τον Ν. 4820/2021 που επέβαλε την υποχρεωτικότητα και οδήγησε σε αναστολή εργασίας χιλιάδες υγειονομικούς

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας και ενώ ήταν σε εξέλιξη το τέταρτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση προχώρησε στη εφαρμογή του Ν. 4820/2021 και επέβαλε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έναντι της covid-19 οδηγώντας σε αναστολή εργασίας εκατοντάδες συναδέλφους στο νομό μας.

 

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας από τα τέλη Αυγούστου του 2021 μέχρι και σήμερα στους δρόμους του αγώνα, με δεκάδες κινητοποιήσεις και σε συντονισμό με άλλους φορείς της περιοχής, με παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και στις Διοικήσεις, ξεκαθάρισε ότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να υποχρεώνεται να αποφασίσει να υποβληθεί στον εμβολιασμό «με το πιστόλι στον κρόταφο» και απαιτεί να ανακληθούν οι αποφάσεις αναστολής εργασίας.

 

Ο εμβολιασμός έναντι της covid-19 είναι ένα όπλο στα χέρια της επιστήμης και της ανθρωπότητας για την ανάσχεση της πανδημίας και είναι ανεπίτρεπτο να μετατρέπεται από την κυβέρνηση σε εργαλείο υλοποίησης της βάρβαρης πολιτικής της στην Υγεία.

Η ΕΝΙΠ όπως και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή τη στήριξη μας αλλά και την απαίτηση μας για μαζικό, καθολικό εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού και εμβολιασμό των υγειονομικών, σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια, ως δικαίωμα και ανάγκη για την προστασία από τον νέο κορονοϊό. H αντίθεση μας στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού δεν έχει καμία σχέση με

περιθωριακές, ανορθολογικές, σκοταδιστικές, ακροδεξιές απόψεις, που η ίδια η κυβέρνηση με τη στάση της συντηρεί, γιατί αποτελούν γι’ αυτήν έναν βολικό «αντίπαλο» και εντέλει ένα «συμπαίκτη» για να υλοποιήσει την πολιτική της αξιοποιώντας την πανδημία.

 

Η κυβερνητική υποκρισία ήταν από την πρώτη στιγμή προφανής όταν αναλογίζεται κανείς την εξόφθαλμη έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως μέτρων κατά του συγχρωτισμού στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ή μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και των σχολών, την έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων ιχνηλάτησης, αυστηρών μέτρων ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας κ.λπ, αφού αυτά τα μέτρα λογίζονταν το κράτος και την εργοδοσία ως «κόστος».

 

Το μέτρο της αναστολής εργασίας εξυπηρέτησε πολλαπλούς στόχους. Κεντρικός στόχος, η υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για το «νέο ΕΣΥ» που θα προκύψει μέσα από συγχωνεύσεις νοσοκομείων, καταργήσεις τμημάτων και κλινικών, μέσα από την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Με το μέτρο της αναστολής εργασίας η κυβέρνηση επιχείρησε να μετακυλήσει στην λεγόμενη «ατομική ευθύνη» των υγειονομικών τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για την κατάσταση στον δημόσιο τομέα υγείας, για τις 6.500 τουλάχιστον κενές οργανικές θέσεις γιατρών και τις περισσότερες από 20.000 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στον δημόσιο τομέα υγείας, για το ότι εξακολουθούν να λείπουν 2.500 δημόσιες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό.

Με την υποχρεωτικότητα και το μέτρο της αναστολής η κυβέρνηση ξεδιάντροπα επιχείρησε να διχάσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία, να ενεργοποιήσει τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό», να τρομοκρατήσει και να υποτάξει εν μέσω εκβιασμών και απειλών τους υγειονομικούς, που ήδη από τις αρχές του 2020, σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, έδωσαν και δίνουν με αυτοθυσία στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, αναιρούν το αρχικό βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η διασπορά του κορονοϊού στους ασθενείς, οφείλεται στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Η επιβεβαίωση της μετάδοσης του κορονοϊού και από τους πλήρως εμβολιασμένους συνηγορεί ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας των υγειονομικών δεν έχει καμία βάση. Το μόνο που πετυχαίνει η κυβέρνηση είναι να στερεί από τις υποστελεχωμένες δημόσιες μονάδες Υγείας χιλιάδες εργαζόμενους, και να στερεί από τους συναδέλφους τα αναγκαία βιοποριστικά μέσα και την ασφάλισής τους.

Η επιμονή στην αναστολή εργασίας, αν μη τι άλλο, οδηγεί σε τεχνητή επιδείνωση της χρόνιας υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας ώστε να  παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως ανάγκη, η είσοδος ιδιωτών στις δημόσιες μονάδες Υγείας, οι συγχωνεύσεις και όλα όσα προβλέπονται στον νέο νόμο για το ΕΣΥ.

Για την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, η επιβολή της υποχρεωτικότητας και το μέτρο της αναστολής εργασίας, είναι αδιάσπαστο τμήμα των συνολικών κυβερνητικών σχεδιασμών στην Υγεία, που περιγράψαμε. Ο αγώνας ενάντια στην υποχρεωτικότητα και τις αναστολές εργασίας δεν μπορεί να παλεύεται μεμονωμένα, αποκομμένα από τον αγώνα ενάντια στην βάρβαρη κυβερνητική πολιτική στην Υγεία, διότι έτσι αδυνατίζει ο αγώνας, υποβαθμίζονται όλα τα άλλα σοβαρότατα προβλήματα, όπως η ομηρία των συμβασιούχων και οι απολύσεις, οι λίστες στα χειρουργεία, οι έλλειψη κλινών ΜΕΘ και τόσα άλλα που όλοι μας βιώνουμε είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως ασθενείς. Ο αγώνας ενάντια στην υποχρεωτικότητα απομονωμένος από τα υπόλοιπα, δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να παρουσιάζει τους υγειονομικούς ως γραφικούς, ως καρικατούρες με λάβαρα και εξωφρενικές αντιλήψεις. Έγιναν βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση, βρεθήκαμε από κοινού σε κινητοποιήσεις, και αυτό αποτελεί μια παρακαταθήκη.

Μόνο ενωμένοι όλοι οι υγειονομικοί και μαζί με το λαό, με επεξεργασμένο πλαίσιο διεκδικήσεων που απαντά στις ανάγκες των υγειονομικών και του λαού, μπορεί να δοθεί μια νέα ώθηση στους αγώνες, να γίνει το βήμα για να βγουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση.

 

Σήμερα είναι αναγκαίο να απορριφθεί στην πράξη το νέο αντιλαϊκό σχέδιο στην Υγεία. Να μη συμβιβαστεί ο λαός με το «ελάχιστο πακέτο παροχών». Να μην συμβιβαστούν οι υγειονομικοί με τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, την εξουθένωση, την μισθολογική εξαθλίωση, την ισοπεδωτική ακρίβεια. Ας δυναμώσουμε λοιπόν τώρα, σήμερα, τον οργανωμένο, ενωτικό συλλογικό μας αγώνα για να απαιτήσουμε:

  • Την κατάργηση του νόμου για την ΠΦΥ, όπως και του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου που αλληλοσυμπληρώνοντας η μία την άλλη, ψήφισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις!
  • Ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας και ΠΦΥ, με Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Με πλήρη στελέχωση με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των κλάδων και σύγχρονο εξοπλισμό που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.
  • Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι συνάδελφοι μας που είναι σε αναστολή με την πραγματοποίηση των αναγκαίων σε συχνότητα προληπτικών τεστ.. Να καταβληθεί το τμήμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που αντιστοιχεί στο χρόνο εργασίας τους πριν τεθούν σε αναστολή εργασίας. Να ρυθμιστεί ώστε ο χρόνος αναστολής εργασίας να αναγνωριστεί ως συντάξιμος χρόνος. Καμιά σκέψη για απόλυση υγειονομικού!
  • Άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικό, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσα από νέους οργανισμούς, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις για να μπαλώνονται τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης.
  • Επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Πληρωμή όλων των αναδρομικών. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους χωρίς περικοπές.
  • Γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών για την υγεία προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ.
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αποστολίδης Χαράλαμπος