Ο Βουλευτής Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, σε ειδική θεματική με τίτλο «Πολιτικές για τους Νέους». Στη θεματική αυτή οι νεότεροι Βουλευτές της παράταξης παρουσίασαν προτάσεις που αφορούν ζητήματα της νέας γενιάς, οι οποίες προέκυψαν μετά από σειρά συναντήσεων εργασίας που πραγματοποίησαν με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλου Μαρινάκη.

Ο Λάκης Βασιλειάδης ανέπτυξε το κεφάλαιο «Νέοι & Θεσμοί», αναγνωρίζοντας ότι η εμπιστοσύνη των νέων στους θεσμούς της Πολιτείας μειώνεται σταδιακά, κυρίως λόγω της αναποτελεσματικότητάς τους και της μη συμμετοχής των νέων σε αυτούς. Τονίζοντας ότι οι ενδεδειγμένες λύσεις δεν πρέπει να βασίζονται στο διδακτισμό -όπως ανέφερε- των νέων, πρότεινε μεταξύ άλλων την εφαρμογή πολιτικών που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των Νέων σε θέσεις δημόσιων λειτουργών, τη θεμελίωση των αρχών της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στις διαδικασίες επιλογής στελεχών, την επέκταση της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης, τη θεμελίωση και ενίσχυση πολιτικών κοινωνικής ευθύνης στους θεσμούς του κράτους. Επιπλέον παρέθεσε όλες τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ μέχρι σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://youtu.be/Yos7gUkJM98

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Φίλες και φίλοι, αγαπητοί σύνεδροι,

Η γενιά μας δυστυχώς έχει βιώσει αλλεπάλληλες κρίσεις ακριβώς στη χρονική περίοδο της μέγιστης παραγωγικότητάς της, όταν θα έπρεπε να βάζει τις βάσεις για επαγγελματική και οικογενειακή εξέλιξη του ανθρώπου. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δείξει έμπρακτα ότι εμπιστεύεται τη νέα γενιά και πιστεύει στις ευκαιρίες για τους νέους της χώρας μας αλλά και όσες και όσους είχαν φύγει στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει πολιτικές και προωθεί ζητήματα που αφορούν τη γενιά μας.

Μετά από πρόσκληση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Παύλου Μαρινάκη, ενός νέου ανθρώπου που έχει προσφέρει πολλά και στη Νεολαία της παράταξης αναλάβαμε την πρωτοβουλία οι νεότεροι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσουμε προτάσεις για ζητήματα των νέων, με ρεαλιστικές ιδέες και προτάσεις μακριά από συνθήματα και ψεύτικες υποσχέσεις που στόχο έχουν να εκμεταλλευτούν τη νεολαία. Με στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή και την ουσιαστική εκπροσώπηση των νέων στους Θεσμούς της Πολιτείας.

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι αρχές και οι αξίες της ίδιας της Δημοκρατίας αμφισβητούνται από κέντρα στο εξωτερικό, ενώ συχνά ανακαλύπτουμε συντονισμένες ενέργειες υπονόμευσης των θεσμών στο εσωτερικών των ευρωπαϊκών κρατών, ακόμα και στη χώρα μας. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, σύμφωνα με κάθε σχετική έρευνα, η εμπιστοσύνη των νέων στους θεσμούς της Πολιτείας μειώνεται. Είτε πρόκειται για τα πολιτικά κόμματα, για τη Δικαιοσύνη, για τον Τύπο και τα Μέσα Ενημέρωσης, για τα Σώματα Ασφαλείας, ακόμα και για τη Βουλή των Ελλήνων παρατηρούμε ότι οι Νέοι απορρίπτουν και συχνά αφορίζουν συνολικά τους θεσμούς, χωρίς κριτική ματιά ή προσπάθεια βελτίωσής τους.

Το πρώτο βήμα για την επίλυση κάθε προβλήματος είναι να το αναγνωρίσουμε. Και ο βασικός λόγος που οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στους Θεσμούς είναι ότι δεν μπορούν να τους εμπιστευτούν για να επιλύσουν τα προβλήματά τους. Κάποιες φορές μάλιστα είναι μέρος του ίδιου του προβλήματος. Από τη Δημόσια Υπηρεσία που -αντί να είναι δίπλα στον πολίτη όταν ξεκινά την εργασιακή του σταδιοδρομία- λειτουργεί μάλλον αποτρεπτικά μέχρι τη Δικαιοσύνη, η ιερή λειτουργία της οποίας ναρκοθετήθηκε συστηματικά από την προηγούμενη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συνεχίζει να υπονομεύεται από μερίδα της Αντιπολίτευσης σήμερα.

Συνεπώς θα ήταν λάθος να αναζητήσουμε λύσεις που θα βασίζονται στο διδακτισμό των νέων, σαν η ευθύνη να ήταν δική τους. Η απάντηση είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας των Θεσμών και η μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων σε αυτούς. Και σε αυτόν τον τομέα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει πολλά.

Δημιούργησε την ενιαία διαδικτυακή πύλη του ελληνικού κράτους, το gov.gr, το οποίο το έχει αγκαλιάσει ο Ελληνικός Λαός και ιδιαίτερα οι νέοι. Αξιοποιεί ψηφιακά εργαλεία και διαρκώς αναπτύσσει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με στόχο ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη, που θα δίνει λύσεις. Με τη συνταγματική αναθεώρηση αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Βουλής των Ελλήνων, ενώ με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού όλα τα μεγάλα θέματα συζητούνται στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Επιπλέον, ο θεσμός της «Ώρας του Πρωθυπουργού» έχει αξιοποιηθεί κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Με ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ανοίγει ο δρόμος για επιτάχυνση των υποθέσεων. Η αξιολόγηση των δημοσίων λειτουργών και η θεσμοθέτηση της αξιοκρατίας στην επιλογή των στελεχών του Δημοσίου, εγγυώνται την ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και την πρόσβαση στις θέσεις αυτές σε νέες και νέους με πληθώρα προσόντων που δεν τους δόθηκε στο παρελθόν η δυνατότητα να τα αξιοποιήσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν και για να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των Νέων στους Θεσμούς, προτείνουμε:

  • την εφαρμογή πολιτικών που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των Νέων σε θέσεις δημόσιων λειτουργών,
  • τη θεμελίωση των αρχών της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στις διαδικασίες επιλογής στελεχών,
  • την επέκταση της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης,
  • τη θεμελίωση και ενίσχυση πολιτικών κοινωνικής ευθύνης στους θεσμούς του κράτους, όπως τα Σώματα Ασφαλείας,

Όπως οι παθογένειες δεκαετιών δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν μέσα σε 3 χρόνια έτσι και οι λύσεις δεν πρέπει να επιβληθούν χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας και ειδικά των νέων ανθρώπων, που θα ζήσουν τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων για τις δεκαετίες που θα έρθουν. Σας ευχαριστώ»