Το Σάββατο 28 Μαΐου στις 12:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι Εκδόσεις Θερμαϊκός παρουσιάζουν το βιβλίο της Κατερίνας Ζωγραφάκη με τίτλο «Ένα παιδί που περπατούσε με τα χέρια» στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης. Ασυμβίβαστος, παρορμητικός, με όρεξη για ζωή –παρά τις αντιφάσεις της–, ανίκανος όμως να χωρέσει στο καλούπι για το οποίο προορίζεται, ο Αλέξης βλέπει τον κόσμο από το δικό του πρίσμα. Βρίσκεται πια στο κατώφλι της ενηλικίωσης κι όπως του είναι αδύνατο να συμβιβαστεί, η θάλασσα θα αποδειχθεί η μόνη έξοδος διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα που τον περιβάλλει.

Συμμετέχουν στην παρουσίαση οι:

Άρης Δημοκίδης, δημοσιογράφος, συγγραφέας

Γιάννης Λαμπριανίδης, αρχιτέκτων μηχανικός, αντιπρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης

Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας

Χριστόφορος Πριτσούλης, ωκεανοπόρος, διευθυντής της Σχολής Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας του ΝΟΘ

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει η σύμβουλος marketing, Γιώτα Ζωγραφάκη.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.

 

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/37AmdSb

Link βιβλίου: https://bit.ly/3rCm1bV

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Κατερίνα Ζωγραφάκη βάζει τον νεαρό ήρωά της να αποζητά μια αντεστραμμένη όψη της πραγματικότητας – αυτή στην οποία κινείται είναι ασύμβατη με τις αρχές του με αποτέλεσμα να τον οδηγεί σε αδιέξοδο. Αντιμέτωπος με καταστάσεις που δεν μπορεί να διαχειριστεί –τη σκληρή καθημερινότητα, τον θάνατο, τον φόβο της απόρριψης, το τέλος της εφηβείας που δεν πρόλαβε να του προσφέρει τις χαρές που έπρεπε– και συναισθηματικά αποδυναμωμένος, γεγονός που τον καθιστά ανίκανο να ενταχθεί στον κόσμο των ενηλίκων, εγκαταλείπει την ατελέσφορη προσπάθεια συμβιβασμού του με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει και τρέπεται σε φυγή. Η απεραντοσύνη της θάλασσας, η ψευδαίσθηση ελευθερίας που δίνει, αφού εκείνη ορίζει την πλεύση, είναι γι’ αυτόν η μόνη λύση. Προκειμένου όμως να θέσει τη ζωή του σε νέα βάση είναι απαραίτητο να οριοθετήσει την πραγματικότητά του. Η «μάχη» πρέπει να γίνει σε τόπο αναπόδραστο, κι αυτός ορίζεται από το σκάφος. Ένα σκάφος που αν και μέσο διαφυγής τον παγιδεύει σε αναγκαστική ενδοσκόπηση. Πάνω σε αυτόν τον καμβά και μέχρι τη στιγμή της αναπόφευκτης επιστροφής, ο Αλέξης διαπραγματεύεται τον συμβιβασμό με όσα τον πλήγωσαν, το αμετάκλητο των γεγονότων, κυρίως την αποδοχή της πραγματικότητας και κατ’ επέκταση την ενηλικίωσή του.

 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Κατερίνα Ζωγραφάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ και Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτηρίων στο ΕΑΠ (Μεταπτυχιακός τίτλος). Ιδιώτευσε ως Αρχιτέκτων Μηχανικός ενώ εδώ και αρκετά χρόνια υπηρετεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Ασχολείται ενεργά με την ιστιοπλοΐα από το 2008. Από το 2017 μέχρι το 2020 παρακολούθησε σεμινάρια στα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής του Ιανού.

Η μικρή θαλασσινή νουβέλα με τίτλο “Ένα παιδί που περπατούσε με τα χέρια” είναι το πρώτο της λογοτεχνικό έργο.

Το διήγημά της με τίτλο “Με το κιάλι” διακρίθηκε στον διαγωνισμό διηγήματος “Μένουμε σπίτι” και περιλαμβάνεται στο βιβλίο “Μένουμε Σπίτι -Μέρες και Νύχτες μιας Καραντίνας” που εκδόθηκε για τον διαγωνισμό από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Το ποίημά της με τίτλο “Ο χάρτης του ανεκπλήρωτου” διακρίθηκε με έπαινο στον 40o Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό ποίησης της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ).